Eвропски суд за људска права одбио жалбу ветерана

Eвропски суд за људска права у Стразбуру одбио jе данас жалбу ратних ветерана у случаjу “Вучковић и други против Србиjе”, коjом су тражили исплату накнада по основу ратних дневница од марта до jуна 1999. године.

У образложењу коначне пресуде Великог већа наведено jе да подносиоци жалбе нису искористили све правне лекове коjе им нуди домаће правосуђе.
“Суд не сматра да постоjе специjални разлози за изузимање подносиоца жалбе од обавезе да исцрпе домаће правне лекове, у складу са адекватним правилима и процедурама у домаћем правосуђу”, каже су у одлуци суда у Стразбуру.

Са 14 гласова за и три против, суд jе подржао приговор државе Србиjе коjи се тиче тога да подносиоци жалбе нису искористили све правне лекове коjи се односе на њихову притужбу по основу дискриминациjе.
“Kао последица тога, суд сматра да не може да разматра ову жалбу”, закључуjе се у пресуди Великог већа.

Жалбу jе поднело 30 особа, претежно из Ниша и његове околине, а сви су били резервисти Jугословенске Воjске у време НATO бомбардовања, наведено jе на саjту суда.

Правни заступник ратних ветерана Срђан Aлексић раниjе jе изjавио да би ратне дневнице требало исплатити за око 16.500 бораца из Ниша и то по 3.500 евра са припадаjућом законском затезном каматом што би укупно за све ветеране из Ниша било око 50 милиона евра.

Према Aлексићевим речима, броj бораца коjи очекуjу исплату ратних дневница износи око 70.000 у Србиjи.

Ветерани: Поражаваjућа одлука за државу, а не за борце

Ратни ветерани из Ниша сматраjу да jе данашња пресуда Већа Eвропског суда за људска права, поражаваjућа за државу, а не за борце и наjављуjу да ће наставити протесте и борбу за остваривање своjих права.
“Држава jе успела да нас победи, али то jе срамота за државу, а не за нас”, рекао jе бивши резервиста током рата 1999. године Родољуб Вуковић из Удружења бораца Ниша, реагуjући одмах по сазнању да jе суд у Стразбуру поништио првостепену одлуку о исплати ратних дневница.

Председник Удружења бораца Републике Србиjе од 1990-1999. Душан Николић рекао jе да борци неће одустати од своjих права и да jе оваква одлука суда у Стразбуру поражаваjућа за државу, а не за борце “коjи су морали да тразе правду од оних истих коjи су их бомбардовали”.

Ратни ветерани из Ниша ће, како jе рекао, тражити изjедначавање своjих права са правима ветеранима из Tоплице, коjима су ратне дневнице исплаћена као такозвана социjална помоћ.

Ветерани су за данас наjавили окупљање у центру Ниша.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *