Дмитриј СЕДОВ: АМЕРИЧКИ СИСТЕМ ПРОИЗВОДЊЕ ПРЕДСЕДНИКА

Роналд Реган, Председник САД, једном приликом је приметио: “Политика представља пристојну професију. Ако ти се посрећи, чекају те велике награде, ако се осрамотиш, увек можеш написати књигу о себи”. Овакво прецизно изражавање представља добар одговор на збуњујуће питање МИП-а Русије: Ког врага је требало Бараку Обами да прича да се Косово одвојило од Србије путем свенародног изјашњавања?

Руске дипломате указују да је“Председник САД Барак Обама правдајући 26. марта у Бриселу самопроглашену “независност” покрајине Косово и Метохија (Србија) мимо Резолуције 1244 СБ ОУН, поменуо и некакав “референдум” по овом питању, који је наводно тамо одржан уз сагласност ОУН и суседних земаља. Ова тврдња Председника САД изазива чуђење, пошто никакав плебисцит по питању независности Косова, тим пре усаглашеног са међународном заједницом, на Космету није спроведен. Одлуку о одвајању од Србије донео је такозвани “парламент” у Приштини 2008. године”.

У МИП-у Русије су очигледно заборавили да се у САД одгаја специјална пасмина политичара који не сматрају потребним да имају реалну представу о спољашњем свету, а камоли да одговарају за своје речи.

Ово стање умова боље од свега карактерише изражавање Џорџа Буша – млађег: “Ми смо изгубили много времена трудећи се да разговарамо са Африком о праведности. Африка – то је народ који болује од несхватљиве болести”.

Да не заборавимо да је Џорџ Буш – млађи завршио универзитет Јејл, најелитнији у САД  и да није на власт дошао из сиромашног Харлема. Њега су учили и припремали најбољи специјалисти. Они су му усадили свестрана знања, о чему сведочи његов други умни закључак: “Природни гас је полусферичан. Мени се допада да говорим о томе како је он у природи полусферичан, јер је то нешто што ми можемо срести у комшилуку”.

На фону овог ватромета мисли, не треба се чудити томе да је и Барак Обама, стекавши диплому вишег образовања на Колумбија универзитету, недавно открио да је “Русија – регионална држава”. У другим земљама чак и школарци знају да је Русија пета економија на свету и да се простире на два континента и да има стратешки нуклеарни потенцијал, па никако не може бити “регионална”, то јест, другоразредна. А најубедљивији доказ томе је – неспособност САД да “казни” Русију због присаједињења Крима. А у САД то не знају и излажу се подсмеху.

Немојте мислити да се само ова два руководиоцу издвајају тако задивљујућим способностима. Мало је америчких председника који иза себе нису оставили сличне трагове. То је дало за право председнику Р. Регану, коме се у ствари не може оспорити досетљивост, да генерализује оцену америчког система власти: “Ми  не треба да очекујемо да ће влада решити наше проблеме. Влада и јесте наш проблем”.

И како би разјаснио свој однос према ефикаснијем раду администрације САД, тај исти Реган је јавно изјавио: “Наредио сам да ме у случају појаве критичне ситуације за земљу, пробуде у било које доба дана, чак и уколико се налазим на седници владе”.

Због тога питање које је МИП Русије поставио поводом Обаминог изражавања, можемо схватити чисто реторичким. Амерички систем не производи другачије председнике. А Барак Обама се, баш у складу са опоруком Роналда Регана, спрема да напише књигу о себи.

srb.fondsk.ru

2 коментара

  1. Површно! Обама је избацио “мудрост” за своје грађане, европске “политичаре”
    и део светске јавности. Он добро зна, немоћ демантија или оспоравања.
    Иначе, и председници и њихови “против-кандидати” долазе из једне кухиње-
    агенције. Садашњи Председник је дошао наред, да се покаже расна “једнакост”.
    Следи, већ позната и доказана “дама”, да покаже америчку “родну равноправност”.
    У америчком систему, у школама се не учи географија ни историја (осим “револуције”)
    Географија (и све што је у њој, а далеко више, од земљописа) је предмет изучавања
    на елитним универзитетима и специјалним школама, недоступних “смртницима”.
    Историја се учи, али јој се не придаје велики значај, јер, САД претендују да
    кроје живот, па историчари треба само да пишу о слави америчког оружја и борцима
    за “велике вредности, америчке демократије”.
    Наравно, добро је да председници “просипају” што више “бисера мудрости”, јер, тако
    дају материјал за књиге, које се добро продају и, на којима се лепо, зарађује.
    (Бај д веј: Неки и ..ке, познати у Србији, нису завршили ни државне, а тек не, Мегатренд, иако немају “бисерја” укупно, колико амерички Предесници, проспу за месец дана. Ниједан, Председник није да није завршио неки од факултета од “имена”.
    Додуше није познато, да се иједан опробао на МИТ-у (Масачусет Институт оф Технолоџи).
    Наравно, ниједан Србин, који је дипломирао на МИТ-у, није се вратио у земљу, за раз- лику од Харварда, …)
    Србољуб Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *