Дмитриј Медведев: Русији је потребна јака и стабилна Украјина

Русија је спремна да развија односе са Украјином, али не са групом људи која је узурпирала власт и прекршила устав и друге законе своје државе. Ово је написао на Фејсбуку премијер Русије Дмитриј Медведев. Он је подвукао да, мада је ауторитет Виктора Јануковича фактички ништаван, он је још увек легитимни председник. Уз то југоисточне области Украјине одбијају да признају нову власт, јуче су тамо протекли масовни митинзи. А број украјинских војника који су положили заклетву верности народу Крима за 24 сата премашио је 5 хиљада људи.

Аутономна република Крим на југоистоку области Украјине која не подржава нову владу наставља да се бори за своја права. Јуче је у Одеси одржана ауто-трка са заставама Русије, Одесе и заставама Победе. Њени учесници су позвали војнике да не иступају против народа. Масовни митинг против нове власти је одржан у Доњецку, где је локално руководство утврдило руски језик као званични. Сада се тамо сакупљају потписи о одржавању референдума о статусу Донбаса.

На страну становника и локалних власти стају и припадници органа реда. Милиција Харкова причвршћује уз униформу георгијевске ленте као симбол заштите града од радикала и отпора новој власти. А на Криму већ више од 5 хиљада украјинских војника заклело се на верност становницима аутономије. Међу њима је и прошле суботе именовани командант ратне морнарице Украјине контраадмирал Денис Березовски.

Ја, Березовски Денис Валентинович, заклињем се на верност становницима Аутономне Републике Крим, града-хероја Севастопља. Заклињем се да ћу строго испуњавати наредбе врховног команданта Аутономне Републике Крим и града Севастопоља, наредбе командира војних одреда и формација које је он именовано, захтеве војних правилника. Кунем се да ћу достојно вршити војничку дужност, храбро бранити живот и слободу становника АР Крим и града Севатопоља.

Раније је представник Врховног савета Крима Владимир Константинов изјавио да се руководство полуострва не потчињава Кијеву. Према његовим речима, нови односи са централном власти ће се строго градити на основу резултата референдума на којем ће бити изнето питање промене статуса Крима са аутономног на државни. У случају проширења овлашћења аутономије у њен састав може да уђе и Свеастопољ – као град са посебним статусом. Догађаји који се дешавају сада на полуострву говоре о томе да реално Крим постаје све независнији, сматра заменик директора Центра за украинистику и белорусистику Московског државног универзитета Богдан Беспаљко.

Глас Русије

Мислим да грађани Крима више неће пристати на обећања из Кијева. Кијев је имао само једну могућност да регулише ситауцију – да се одлучи на федерализацију, да се сложи са свим регионалним лидерима који су дошли на власт у Харкову и на Криму, под једним условом: како би они сачували своје регионе у саставу Украјине. Али нова украјинска влада се понаша врло оштро и тиме само провоцира регионе на даље деловање на јачању своје стамосталности.

Премијер Русије Дмитриј Медведев назвао је појаву нове власти у Украјини самовољом, подвукавши да ће такав светски поредак бити крајње нестабилан, и то може да испровоцира нови преврат. При томе, како је истакао премијер, Русија је заинтересована за партнерство са јаком и стабилном Украјином, а не са сиромашним рођаком који вечно стоји са испруженом руком.

Како је изјавио потпредседник владе РФ Аркадиј Дворкович, Москва рачуна на скорију стабилизацију ситауције у Украјини, јер само у том случају од Кијева се може очекивати повратак средстава за пружену помоћ. Али сада се економија земље налази у крајње тешком положају, говори генерални директор Финансијско-банкарског савета ЗНД Павел Нефидов.

Ако се пореди економија Украјине са болесним човеком, сада му је потребан седатив, а после тога треба приступити лечењу. Сада треба да буде пружена заиста хитна помоћ. Она треба да стигне од оних који подржавају кијевску владу. Што се тиче каснијег лечења, сви признају да без Русије ово питање није решиво. Или је решиво само на рачун гигантских новчаних улагања од стране ЕУ, што тешко да ће се десити у скорије време.

Како је подвукао експерт, у актуелним условима економију земље могу да спасе само координисана дејства спољних партнера. Власти многих руских региона, између осталог Калушке, Оренбуршке и Нижегородске области, Ставропољског краја и Алтаја почеле су сакупљање средстава за помоћ становницима Украјине. Очекује се да ће ове недеље у Кијеву почети рад мисија ММФ, која треба да оцени економске потребе земље. Нове власти стално понављају да је државна благајна практично празна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *