Викторија против Виктора

за „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Док Вашингтон врши притисак на Јануковича и убеђује га да попусти пред захтевима опозиције, Москва сматра да украјинска власт греши што одлаже насилно решење кризе

Објављивање „тајног разговора“ помоћника државног секретара САД Викторије Нуланд са колегом, америчким амбасадором у Кијеву Џефријем Пајетом на друштвеној мрежи Јутјуб не само што је значајно осветлило тамне коридоре западне дипломатије у односу према Украјини већ је подстакло и читав низ нових открића.

 

КЛИЧКО ИЗАЗИВАЧ ЈАНУКОВИЧУ Ако су неки и сумњали да америчка држава стоји иза демонстраната који већ недељама покушавају да сруше украјинског председника Виктора Јануковича и наметну прозападну владу, сада су добили и материјалне доказе. Па и више од тога: показало се, поново, да односи између западних „савезника“, Вашингтона и европских престоница, нису баш сасвим монолитни. Да међу њима постоји нетрпељивост и ривалитет, сведоче и снимљене речи америчке функционерке, која вулгарно псује Европску унију. Највећи анимозитет, наравно, Нуландова је исказала према Русији, пожурујући свог дипломату да „залепе ситуацију“ у Украјини, док то није учинила Москва.

У телефонском разговору са америчким амбасадором Нуландова је разматрала кога треба поставити у нову украјинску владу, а коме тамо није место. Тако је била категорички против уласка у владу лидера партије „Удар“, Виталија Кличка, мада се из објављеног аудио-материјала не може разумети због чега тачно. Тек, њему је место ван владе где би наставио са својим активностима. Са друге стране, на месту премијера Вашингтон жели свог фаворита Арсенија Јацењука из „Баткившћине“, странке којој припада и утамничена бивша премијерка Јулија Тимошенко. Тако се показало да америчке жеље нису у складу са понудом коју је недавно опозицији упутио председник Јанукович – да Јацењук преузме место премијера, упражњено после оставке Николаја Азарова, док би Кличко био потпредседник владе задужен за „социјална питања“.

Неки аналитичари су пожурили да из свега извуку закључак како Кличко, наводно, не одговара Американцима, јер је „немачки човек“, имајући у виду да бивши боксер поседује немачки пасош. Међутим, тиме се испушта из вида да Украјини за мање од годину дана предстоје председнички избори и да Кличко фигурира као најозбиљнији изазивач актуелном шефу државе Јануковичу. Заправо, два најјача председничка кандидата из редова опозиције могу бити само Кличко и Јулија Тимошенко, под условом да се она нађе на слободи, на шта Јанукович за сада не намерава да пристане. Зато у овом тренутку изгледа вероватније да Запад Кличка тактички чува за јануар следеће године, не желећи да га троши у влади која нема никакве шансе за успех у држави на ивици распада.

Оно што свакако веома забрињава јесте америчка улога у украјинским дешавањима, а имајући у виду оштру подељеност државе на западни и источни део, где су крвави грађански сукоби већ виђени у не тако далекој прошлости. Свако доливање уља на ватру, а Вашингтон се очито тиме бави, прети да изазове потпуни хаос који би своје последице имао и ван граница Украјине. Потпуно је гротескно да Викторија Нуланд, као једна од водећих личности америчког естаблишмента, гаца по блату и смећу на кијевским барикадама и дели хлеб и кекс украјинским грађанима, али и полицајцима који стоје у кордону. Не треба бити експерт за политику и међународне односе па закључити да функционер њеног ранга „најмоћније државе света“ неће чинити тако нешто без више него јаког разлога. Јер, овакво понашање, осим што је непријатно и ризично по саму Нуландову, представља и најгрубље мешање у унутрашње ствари друге државе, дипломатски скандалозно понашање. Помоћник трећег човека САД практично узима учешће у украјинској револуцији на страни побуњеника који руше легално и легитимно изабрану власт. Истовремено, она врши притисак на Јануковича и убеђује га да попусти пред захтевима опозиције.

[restrictedarea]

УЦЕНЕ И ЗАСТРАШИВАЊА Са друге стране, Москва има сасвим супротно мишљење. Тако, на пример, саветник председника Русије Сергеј Глазјев у интервјуу за лист „Комерсант Украјина“ објашњава да украјинска власт греши што одлаже насилно решење кризе, јер ће оно бити неизбежно ако се демонстранти не разиђу са улица. Глазјев тврди да САД троши 20 милиона долара недељно на финансирање украјинске опозиције, док амерички политичари покушавају да уцене Јануковича и заплаше бизнисмене окупљене око председника. У последње време круже гласине да су тајкуни пустили Јануковича низ воду, чиме се објашњава његова чудновата неактивност и толерисање рушења уставног поретка од стране демонстраната. То, наравно, може бити тако, али и не мора, јер ови бизнисмени добро знају да би Споразум о асоцијацији са ЕУ најпре ударио по многима од њих. Зато је логично претпоставити да њима одговара управо статус кво, ни на Истоку, ни на Западу, што може да им гарантује само Јанукович.

„Ово што се дешава у Кијеву добро је описано у украјинском законодавству, то је покушај државног преврата, насилног свргавања власти. Окупиране су административне зграде, било је чак и покушаја јуриша на администрацију председника. Не само украјинско већ и међународно законодавство то карактерише као покушај преврата. Запад назива терористе и пучисте ‚активистима‘, покушавајући да их представи као мирне манифестанте, иако сви виде како они нападају милицију, гађају Молотовљевим коктелима, праве напалм и наоружавају се. Са своје стране, власт не извршава дужности у одбрани државе, разговарајући са пучистима као са лојалним грађанима“, каже Глазјев. Он истиче да спољне снаге, а нарочито САД, врше стални притисак на Јануковича. „Американци су већ припретили породици Јануковича и олигарсима да ће их унети на ‚црну листу‘, са одузимањем њихових актива, рачуна и конфискацијом имовине. Штавише, њему су припретили и Кривичним судом у Хагу. Имамо посла са покушајем државног преврата, где поред мирних грађана учествују професионално припремљени, наоружани јуришници. Запад треба да престане са уценама и застрашивањем, чиме се, на пример, бавила и Викторија Нуланд приликом сусрета са олигарсима у Кијеву“, упозорава Глазјев.

„Амерички извори троше 20 милиона долара недељно на финансирање побуњеника, укључујући и наоружавање. Постоје информације о томе да се на територији америчке амбасаде одвија инструктажа бораца, где их и наоружавају. То је неприхватљиво и томе се мора стати на пут. Уверавам вас да ће, ако САД прекине мешање и притисак, финансирање и провоцирање, ситуација сама од себе да се нормализује. Опозициони политичари, ако престану да осећају подршку САД, неће више да се понашају тако дрско и чврсто и биће принуђени да преговарају“, поручио је Глазјев.

 

ОТВАРАЊЕ КАРАТА Истовремено, саветник Владимира Путина подржао је идеју федерализације Украјине. „У оквиру чврсте унитарне државе стално ће се дешавати конфронтација. Да би се то зауставило, потребна је федерализација. Треба регионима дати довољно права, могућност да сами формирају своје буџете и чак, делимично, спољнополитичко самоопредељење“, изнео је Глазјев занимљиву формулу за решавање украјинског питања.

Тако су се сада карте додатно отвориле. Вашингтон, у лику Викторије Нуланд, заврће уши Јануковичу и његовом окружењу и истовремено финансира све боље наоружану опозицију, подстиче и координира дејства усмерена на свргавање власти. Европска унија очигледно не подржава овако агресивна дејства Американаца, али такође жели промену стратешког курса Кијева, потписивање споразума са Украјином и отварање овог великог тржишта за слободан приток робе. Москва пак као најважнији дугорочни циљ поставља повратак Украјине или бар већег дела њене територије под своју политичку капу, а Американци све чине управо са намером да то спрече. Зато се могу све чешће чути позиви на федерализацију Украјине а у случају тоталне радикализације – и на цепање ове земље на више делова.

Јер, потпуно је јасно да Украјина, са изузетно бројним руским становништвом, не може да се окрене у потпуности од Русије, како то желе радикални елементи са запада земље, и по америчкој замисли. Зато је Глазјев у великој мери у праву када каже да би се, без мешања споља, ситуација брзо стабилизовала. Да Москва неће седети скрштених руку и посматрати како Американци прекрајају и „лепе ситуацију“ у Украјини по својој вољи, најбоље се види из чињенице да се огласио баш Путинов саветник – са тако снажним порукама, којима сугерише Јануковичу да употреби сва законска средства која су му на располагању. Оно што забрињава у свему томе јесте најнижи степен односа Москве и Вашингтона у 21. веку. Зато, по свему судећи, ни једна ни друга страна неће попустити у Украјини, што може имати несагледиве дугорочне последице у Европи.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *