Украјина на ивици грађанског рата, 25 мртвих

Најмање 25 демонстраната погинуло у новим сукобима са полицијом у Кијеву, упркос јучерашњем договору о примирју. Повређено 29 полицајаца, један убијен. Демонстранти бацају Молотовљеве коктеле и петарде, а наводно се чује и ватрено оружје. Полиција узвраћа воденим топовима, гуменим мецима и шок-бомбама.

Западне агенције јављају да је данас у Кијеву убијено најмање 25 људи. Украјинско министарство здравља потврдило седам жртава.

Најмање 21 демонстрант погинуо од јутрос у нередима у Кијеву, јавља Ројтерс, позивајући се на изјаве очевидаца.

У холу Хотела “Украјина” направљена је својеврсна импровизована болница у којој се збрињавају повређени, јављају извештачи који су махом смештени у том луксузном хотелу.

Упркос сукобима, председник Јанукович састао се са министрима спољних послова Пољске, Немачке и Француске у Кијеву.

У јутрошњим сукобима погинуло најмање 15 особа, јављају светске агенције позивајући се на изјаве очевидаца. Полиција је потврдила да је погинуо један полицајац, а 29 повређено.

Упркос договору украјинског председника Виктора Јануковича и лидера опозиције да се прогласи примирје, демонстранти и полиција су се поново сукобили на улицама Кијева.

Западне агенцијепозивајући се на изјаве очевидаца, јављају да је погинуло најмање 25 демонстраната, а Министарство здравља је потврдило седам мртвих. Министарство унутрашњих послова наводи да је погинуо један полицајац, а повређено најмање 29.

Демонстранти бацају Молотовљеве коктеле и петарде, а наводно се чује и ватрено оружје, док полиција узвраћа воденим топовима, јавља британски Би-Би-Си.

Украјинско министарство унутрашњих послова наводи да је на полицајце отворена ватра из зграде националне музичке академије која се налази на Тргу незавнисности у центру Кијева.

Агенција Итартас наводи да је употребљен отровни агенс у Кијеву.

“Постоје докази да је неки отровни агенс коришћен против полиције. Мере су предузете да се сазна која је супстанца у питању”, потврдио је портпарол украјинског МУП-а Сергеј Бурлаков.

Полиција је одговорила шок-бомбама и гуменим мецима, мада је неко пуцао из снајпера са прозора зграде синдиката окренутој ка Тргу независности.

Демонстранти у Кијеву су се пробили до зграде парламента, а полицијске снаге су се повукли у Марински парк.

Демонстранти су заузели и зграду луксузног Хотела “Украјина” у центру Кијева и хол хотела је претворен у импровизовану болницу за прихват повређених у крвавим сукобима који бесне у центру престонице од јутарњих часова, јављају репортери који су махом смештени у том хотелу.

АФП наводи да су демонстранти одгурнули полицајце уназад око 200 метара да би успоставили контролу на барикада на улазу Трга независности који су “окупирали” од почетка тромесечне политичке кризе у Украјини.

Запосленима у Украјинској влади наређено је да се евакуишу из зграде, пошто су исту наредбу нешто раније добили посланици и службеници парламента, преноси Итартас.

Од јутрос метро у Кијеву не ради, оштра су ограничењу у саобраћају у центру Кијева, док је потпуно блокиран у једној од централних улица Владимирскаја улица.

Градска управа Кијева је саопштила да школе и вртићи не раде, пошто је Одељење за образовање, науку, омладину и спорт навело да је “одлука је донета из безбедносних разлога”, наводи Итартас.

Кијев ће данас бити центар интензивне дипломатске активности упркос насиљу на улицама, пошто су се са председником Виктором Јануковичем састали шефова дипломатија Француске, Немачке и Пољске, а очекује се и долазак руског вицепремијера Дмитрија Рогозина.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон сазвала је за данас ванредни састанак шефова дипломатија земаља чланица како би размотрили санкције против украјинских власти, саопштила је њена портпаролка Маја Коцијанчич.

У Украјини је данас Дан жалости после ескалације насиља, у коме је, према последњим подацима, у уторак у Кијеву погинуло 28 људи, а 287 је повређено.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *