Сутра нови састанак о Радне групе за Закон о раду

БEOГРAД – Радна група за измене Закона о раду сутра ће одржати нови састанак, а синдикати очекуjу да би на том састанку могле да буду размотрене све одредбе за коjе постоjи сагласност да их jе потребно променити.

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србиjе Зоран Mихаjловић рекао jе новинарима да jе на прошлом састанку “начет материjал”, као и да су се представници синдиката и послодаваца око неких детаља усагласили, али сматра да ће се око неких других врло тешко постићи сагласност.

Oдредбе чиjа се измена разматра односе се на рад на одређено време, начин исплате отпремнина, обрачунавање минималне зараде и на казнене одредбе за отказ радницима, додао jе он.
“Синдикати имаjу предлоге коначног текста, онако како га ми видимо за свих пет поглавља и што се тиче нас ми већ сутра то можемо да завршимо. Видећемо шта послодавци предлажу и онда да добиjемо од Mинистарства рада коначне предлоге, а очекуjем да за неколико дана то можемо да завршимо”, казао jе Mихаjловић.

Говорећи о томе шта предлажу синдикати, он jе прецизирао да су они предложили да рад на одређено време траjе две године, али да се нађе механизам да у свим фирмама коjе имаjу континуитет у раду, рад на одређено време буде ограничен на 20 одсто од укупног броjа запослених.

Што се тиче отпремнина, синдикати се слажу да она треба да буде исплаћивана за године стажа проведене код последњег послодавца, али да то не буде трећина од основне зараде за све године радног стажа, већ да то буде трећина од његове просечне зараде.

Kазнене одредбе за давање отказа радницима могу се дефинисати Пословником о раду, додао jе Mихаjловић, а кад jе у питању минимална зарада синдикати су дали предлог да то буде бруто зарада, односно уплаћени порези и доприноси и да то износи наjмање 70 одсто од минималне потрошачке корпе, као и да се утврђуjе jедном годишње.

Синдикати сматраjу да би минимална цена рада требало да износи наjмање 130 динара по сату, односно 22.300 динара месечно, што jе око 2.000 динара више него сада.

Kако jе казао Mихаjловић, не би смело да се дозволи да та минимална зарада постане пракса већ да важи само у случаjевима кад неко предузеће има проблем у пословању.

Синдикати, како каже, не желе да разговараjу у вези са проширеним деjством колективног уговора, jер се противе његовом укидању.
“Aко се укине проширено деjство колективног уговора изгубићемо социjални диjалог и то jе нешто што не можемо да прихватимо”, казао jе Mихаjловић.

На прошлом састанку Радне групе било jе речи о раду на одређено време, а дотакнута су и питања у вези са начином исплате отпремнина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *