Србија је стратешки партнер Русије

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у недавном интервјуу за дневни лист „Политика“ рекао је да су односи између Русије и Србије достигли степен стратешког партнерства и да обухватају све сфере међусобне сарадње – политику, трговину, економију, културу, науку, образовање, и да служе интересима оба народа. Он је додао да су принципи сарадње утемељени Декларацијом о стратешком партнерству коју су потписали председници Путин и Николић, прошле године у Сочију.
Шеф руске дипломатије је истакао да је пројекат „Јужни ток“ улог Русије у обезбеђење комплексне енергетске безбедности на континенту и да изјаве Брисела о неопходности ревизије међудржавних споразума између Русије и држава-учесница тог пројекта, укључујући и Србију, с циљем да се ускладе са Трећим енергетским пакетом ЕУ, изазивају недоумицу и забринутост. Лавров је додао и да је јасно да се законодавство ЕУ не може примењивати ретроактивно, односно да не може да омета раније постигнуте билатералне споразуме.
Говорећи о значајном потенцијалу у руско-српским везама у трговинско-економској сфери, Лавров је рекао: „Пример успешне инвестиционе сарадње свима је пред очима – улазак руског инвеститора у капитал компаније НИС који је довео до тога да је та компанија не само престала да прави губитке него, од разних пореза, уплаћује највише новца у буџет Србије.“