Ратко Паић: Јелко Кацин и «Њено величанство» се слажу поводом Косова

Уочи годишњице једностраног проглашења косовске независности, на улицама градова су одржани живописни протести на којима су се окупиле хиљаде грађана који су из свег гласа узвикивали „Косово је Србија“ и певали песме посвећене српском Косову, при чему се вијорило мноштво застава Србије, а још су лепљени плакати и дељени леци. Међутум, ако сте помислили да се све то дешавало у Београду или негде другде у Србији, онда се варате. У Београду је био миран сунчани дан, а поменуте бучне демонстрације против отцепљења Косова су одржали Пољаци у сред Варшаве, као и Словаци и Чеси у више градова.

Дакле, иако се у другим словенским земљама многи људи не мире са насилним одузимањем великог дела српске државне територије, у Србији није било никакве посебне реакције на шесту годишњицу откако је Приштина уз помоћ западних земаља кренула путем самосталности. Штавише, о поменутим демонстрацијама у Варшави и другим градовима на којима је дата подршка Србији, једва се понегде могло прочитати у домаћим медијима, али зато је уместо тога у први план, као на пример на Радио-телевизији Србије, истакнута бизарна информација да је Атифете Јахјага саму себе прозвала «Величанством».

Па ипак, чини се да је најмучнија од свега била тишина која је пратила изјаву Јелка Кацина, специјалног известиоца Европског парламента за Србију, који је напокон разоткрио карте и сасвим искрено признао да је за њега Косово независна држава, те да је европска декларативна неутралност по том питању само привремена. С обзиром да нико није нашао за сходно да на било који начин убеђује Кацина да његова перцепција стварности не одговара истини, онда се само може закључити да је тај нижерангирани евро-чиновник, на жалост, по свему судећи био у праву.

Иначе, на такав закључак упућује и последња изјава председника Европске комисије Мануела Бароза, који је сасвим успутно говорећи о Каталонији, поменуо Косово као «нову земљу», из чега се јасно може видети да чак ни наводна привремена европска неутралност по питању статуса Косова заправо не постоји, већ да је то и за њега свршена ствар.

Наравно, са истих позиција је и амерички амбасадор у НАТО-у Даглас Луте управо изјавио да ће Сједињене Америчке Државе 100 посто бити на страни независног Косова, а свима њима заједно се захвалила малопре поменута Атифете Јахјага, која је поводом данашње шесте годишњице од проглашавања независности изразила, како је дословно рекла, „поштовање за људе из пријатељских земаља, САД-а и Eвропске уније, које су снажно подржале њихово стремљење ка независности“.

Стога, када се има у виду чињеница да српски државни врх као највећи успех у протеклом периоду истиче продубљавање пријатељских веза и почетак интеграција управо са тим политичким факторима који су најзаслужнији за данашњи државолики изглед јужне покрајине, онда можда и није толико необично што се тежиште протеста против косовског сепаратизма не налази у Србији, него у другим словенским земљама. Ако је за утеху, ситуација је могла да буде још и гора, да је на пример «њено величанство» Јахјага послала позивницу за славље и српским званичницима и да се неко на тај позив, ради јачања добросуседских односа у региону, чак и захвалио на томе.

Глас Русије

2 коментара

 1. Noćas sam majko u snu,
  Kosovskim Poljem šetao,
  dugo sam dugo,gorko plakao.
  Blistavi dan sam video,
  kosovske junake brojao.
  Plemeniti knez me pitao,
  zašto sam tako žalosno plakao?
  Božur mi je kneže zamirisao,
  zato sam gorko tužio,
  na božuru sam,suze junaka brojao,
  današnjicom sam,srce otrovao.
  U puste manastire ulazio,
  da bih se,Gospodu pomolio.
  Zabrujala su crkvena zvona,
  za hiljade srpskih junaka,
  daljinom se širila,grobovima predaka.
  Prolazili su,braća jugovići,
  oklopnici junaci,na dobrim konjima.
  Videh,starog Jug-Bogdana
  i hrabroga,Miloš Obilića.
  Čast i slava,Kosovskim junacima.
  Tada videh,bolje da ne videh,
  tuđin s puškom po Kosovu šeta.
  Proklet bio,ko ga ovlastio,
  proklet bio do zadnjeg kolena.
  Kosovo je,sveta srpska zemlja.
  Sanak presta,al božur miriše,
  oj Kosovo,šta nam Lazar piše?
  Piše Lazar,kukavnoj Srbiji,
  doće vreme,novog naraštaja,
  za Kosovo,boj će da se bije,
  bez Kosova nema ni Srbije.
  zato u snu gorke suze lijem,
  što zastava tuđinska se,
  nad Kosovom vije.-Luna.

 2. Ovo je NACIONALNA TRAGEDIJA. Ova informacija nije objvljena ni u jednim dnevnim novinama. Naši NEZAVISNI NOVINARI su ponovo pokazali svoju nezavisnost – od svog naroda.Što se tiče novinara – oni nas nemogu iznenaditi.Oni više nisu ni važni. Njima ionako NIKO VIŠE NIŠTA NEVERUJE. Novine se sve manje čitaju i čitaju se površno i iz navike.
  NACIONALNA TRAGEDIJA – su zapravo političari. Na političkoj sceni je PREPAKOVANI DOS.Na sceni je ponovo pokušaj prevare naroda. Sram ih bilo. Gde je nacionalna svest,patriotizam,čast,moral? Na sve su pljunuli – svi kolektivno. Pod komandom OKUPATORA – u parlamentu će ponovo biti isti ljudi -preobučeni u nova odela.
  Naša politička elita ĆUTI a čast nam brane POLJACI,ČESI,SLOVACI i Rusi. DOTAKLI SMO DNO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *