Путин наложио тестирање борбене готовости руске војске

У Симферопољу на Криму избио сукоб између присталица и противника нове украјинске власти

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин данас је наложио одржавање хитне војне вежбе како би се проверила борбена готовост руских оружаних снага на западу те земље, објавиле су руске агенције.

Агенција Интерфакс је цитирала руског министра одбране Сергеја Шојгуа, који је објавио: „У складу са наређењем председника Руске федерације, снаге Западног војног округа су данас у 14 сати (по локалном, а 11 по средњеевропском времену) стављене у стање готовости”, пренео је Ројтерс.

Путин је наложио проверу способности војних јединица са запада Русије за деловање у кризним ситуацијама које представљају претњу војној безбедности земље, и за деловање против претњи антитерористичког, санитарно-епидемиолошког и техногеног карактера, навео је Интерфакс.

Русија се на западу граничи са Украјином, у којој је након тромесечне кризе опозван председник Виктор Јанукович, а власт су преузели привремени органи. Тренутно највећа напетост влада на Криму, где већину чине проруски оријентисани грађани.

Туча учесника два митинга код скупштине Крима

СИМФЕРОПОЉ – Код зграде Врховног совјета Крима у Симферопољу избио је сукоб између присталица и противника нове украјинске власти, јавила је руска агенција РИА Новости, додајући да у тучи има неколико повређених са окрвављеним лицима.

На једном митингу учествују становници Крима који од уторка захтевају од руководства да не признају нову државну украјинску власт, а на другом представници кримских Татара, који подржавају смену власти у Украјини.

РИА Новости наводе да су припадници полиције са тешкоћама контролисали ситуацију код зграде парламента, где се окупило приближно неколико стотина противника нове власти као и најмање 2.000 кримских Татара, док је Итар-Тас с, у међувремену, јавио да су се припадници милиције повукли од зграде парламента.

Руска државна агенција јавила је да код зграде скупштине Аутономне Републике Крим у Симферопољу оштро сукобљавање учесника два митинга траје већ неколико сати и да их је у почетку делио малобројни кордон полиције.

Противници власти у Кијеву чији учесници носе заставе Крима и Русије узвикују „Одбранићемо Крим”, „Русија, Русија”, док учесници другог митинга – међу којима је много присталица „меџлиса” (непризнатог парламента) кримских Татара, узвикују „Крим није Русија”, „Украјина, Украјина” и „Алаху екбер”.

Према изјави представника организације „Руско јединство” Сергеја Аксјонова, „људи су се окупили да заштите своју историју, свој језик и своју културу”.

За то време, у скупштини се решава питање о одржавању седнице кримског парламента, које се категорички противи лидер митинга кримских Татара Рифат Чубаров, наводи Итар-Тас с.

Са формирањем бившег СССР-а 1922. године Крим је био аутономна република у саставу руске социјалистичке федеративне републике РСФСР, а 19. фебруара 1954. је Кримска област на иницијативу генералног секретар Комунистичке партије (КПСС) Никите Хрушчова предата Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици (УССР).

Приближно 200.000 кримских Татара је на основу одлуке Државног комитета за одбрану СССР-а из 1944. године по указу Јосифа Висарионовича Стаљина било депортовано под оптужбом за издају у земље Средње Азије, претежно у Узбекистан, Таџикистан, Туркменистан и Киргистан.

По истом указу са Крима су депортовани и многобројни Јермени, Бугари и Грци.

Повратак Татара на полуострво започео је 1989 и има их више од 250.000 од приближно два милиона становника на Криму.

2 коментара

  1. Русија је устала да брани себе и своје право на територијама где су Руси већина и што било увек руско. Где смо ми Срби дали бранимо себе и своје територије? Клања мо се непријатељу дочекујемо угошћавамо оне који су дацали живе Србе у КРАШКЕ ЈАМЕ
    Наш технички ППВ није рекао Пусићки да Србија и српски народ никад неће заборавити злочине које је њен народ учинио према српском народу 1941-45 +1991-95 год. Он јој обећава гледање у бућност преко гажења српских жртава дали Срби требају дати свој глас тима и таквим политичарима питање је сад веома важно у овој новој опасној ситуацију у Украјини и православном делу у тој земљи.

  2. Ako pogledamo u istoriju Krim je oduvek bio ruski…!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *