Печат недеље

Кључ за стабилност Балкана

Њујорк, 4. фебруар 2014. – „Изградња гасовода ‚Јужни ток‘ имаће кључни значај како за безбедносну тако и за економску стабилност Србије и читавог Балкана“, истакао је Ненад Поповић, потпредседник Народне скупштине и ДСС, током предавања које је одржао студентима Универзитета Колумбија у Њујорку (САД).
Он је навео да изградња „Јужног тока“ представља „јединствен интеграциони процес који ће допринети безбедности читавог Балкана”. „Пројекат ‚Јужни ток‘ ће повећати одговорност и међузависност свих актера који учествују у овом пројекту, јер ће у будућности сви они имати јединствен интерес – да се обезбеди несметан проток и снабдевање гасом”, истакао је Поповић.
„То ће истовремено допринети повећању степена безбедности у читавом региону, а верујем да је то у интересу како САД тако и ЕУ”, рекао је он.
Поповић је навео да ће изградња ‚Јужног тока‘ само у Србији обезбедити две милијарде евра директних инвестиција, као и посао за неколико десетина хиљада људи „који ће радити како на изградњи гасовода тако и у бројним пратећим и услужним делатностима везаним за његову изградњу”.
Предавање Ненада Поповића под називом „Геополитичке и економске импликације гасовода ‚Јужни ток‘” организовано је у сарадњи са Хариман институтом за руске, евроазијске и источне студије из Њујорка (САД).

Биотероризам – глобално зло

Војна академија и Универзитет одбране у сарадњи са Џеферсон институтом сачинили су први електронски уџбеник на Универзитету одбране и у војној издвачакој делатности под називом „Биотероризам, превенција и реаговање“. Аутор је др Елизабета Ристановић, редовни професор Војне академије Универзитета одбране у Београду. На промоцији у Дому Војске Србије оцењено је да ће овај убеник на даљину свима заинтересованима омогућити да препознају највеће опасности савременог доба и начине како се од њих одбранити, дајући тако допринос глобалном миру и афирмацији највиших вредности.
Наглашавјући да је тероризам данас попримио атрибуте глобалног зла, ауторка је казала:„ Осим традиционалног, све чешће је на сцени и такозвани постмодерни или супертероризам који подразумева коришћење оружја за масовно уништење. Међу њима, сведоци смо застрашујућег ширења управо биолошког оружја и технологија његове производње, и с друге стране, неадекватних стратегија националних безбедности везаних за овај сегмент, управо због тога што свест о овој врсти претњи, ризика и изазова није на потребном нивоу. Поштујући императиве времена у којем живимо и захтеве епохе а с циљем јачања свести о димензијама једног глобалног проблема, менаџмент Универзитета одбране предвођен генерал-потпуковником проф. др Миодрагом Јевтићем и менаџмент Војне академије на челу са генерал-мајором проф. др Младеном Вуруном, имали су и спознају и визију о значају проблема и зато су подржали увођење предмета Биотероризам у наставу. ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *