Очување стабилности Републике Српске у околностима кризе у Федерацији

У Београду у Влади Србије је одржан састанак на којем су присуствовали вицепремијер Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик и лидер Српске демократске странке Младен Босић. Тема састанка била је очување стабилности Републике Српске у околностима кризе у Муслиманско-хрватској Федерацији.

Додик и Босић, као лидери две најутицајније странке у Републици Српској, дошли су на позив вицепремијера Вучићa, а тема заједничког састанка била је очување стабилности Републике Српске.

Босић: Јасно је да је на сцени покушај да се из Федерације систем насилних протеста пресели у Републику Српску. Видимо то по дешавањима у Бијељини, видимо то и по најавама у још пар места. Наша јединствена процена је да је од круцијалне важности да Република Српска у овом тренутку остане политички стабилна и да остане изван ових турбуленција које се дешавају у Федерацији. То не значи да се ми противимо протестима грађана. Не значи да смо ми против тога да грађани протестима изразе своје незадовољство и незадовољство ситуацијом у друштву. Ми ћемо то вероватно, када за то дође време подржати, а можа и организовати. Али, ти протести морају бити мирни, не смију се рушити институције Републике Српске. Не смије се друштво враћати уназад.

Ради се о насилним протестима и морам да кажем да то све личи на оно што се дешавало у арапским земљама и оно што су звали “арапско пролеће”. Пре свега, јасно је да нико од нас из Републике Српске, иако смо ми опозициона странка и опозиција у Републици Српској, не жели никакве насилне протесте и нереде. Ми сматрамо да се промене, као неко друштво које је на путу демократије дешавају на изборима и позивамо грађане да то искажу на изборима, а не на било каквим рушилачким походима.

Додик: Ништа изван Устава, ништа изван нормалних процедура и нећемо прихватити интервенцију међународне заједнице по било ком питању. Мислим да су ови догађаји управо мотивисани са два циља. Први је да се у Републици Српској изазову слични протести и могли сте да видите господина Лагумџију који је призивао такве протесте у Републици Српској и пребацивање истих у Републику Српску. И као друго, да се поново снажно увуче међународни фактор и да решава проблеме јер се нису остварили жељени циљеви, а циљеви су бошњачка политика доминатна у БиХ.

Очигледно да Србија као потписник Дејтонског споразума, а тиме и гарант Дејтонског споразума мора да буде укључена у имплементацију споразума као мировног у који је ставила свој несумљив суверен печат и потпис. У том погледу ово је био састанак управо те врсте и доживљавамо га као чињеницу да Србија жели пре свега регионалну стабилност и да се у том погледу улажу напори. Оно што желим да кажем је то да управо таква Србија нама и треба. Србија мира и стабилности и Србија која ће имати све јачи међународни положај, јака и моћна. И регионални фактор број један, те мислим да се Србија креће ка томе.

Што би требало да приметите, што је нови квалитет и што је показала Република Српска, а то је њена способност, да поред сазнања да протесте организују бошњачка удружења у Републици Српској као што је било у Бијељини, Бањалуци и Приједору, бошњачка удружења или оне организације које су директно у вези са изворима подршке, пре свега финансијске из Федерације. То вам можемо доказати на сваком појединачном примеру. У Бијељини се створио један нови квалитет, а то је да се самоорганизовала једна група људи и рекла идите у Федерацију и решавајте своје проблеме, немојте нама овде пресељавати кризу. Да ли је неко рекао живела Република Српска? Ево ја ћу рећи: “Живела Република Српска, живела Србија!”. Да ли је то национализам? Немојте да ствари тако поједностављено посматрате. Људи су једноставно сами дошли, сами се организовали. Људи су свесни ситуације. Бошњачка удружења организују протесте по Републици Српској. Док су год мирни немамо ништа против.

Вучић:Оно што је за мене било важно је то да се сачува политичка стабилност Републике Српске. Ја мислим да су ти разлози, да не можете да кажете да је сваки човек који је дошао на те протесте дошао из некаквих високих политичких циљева. Тачно је, било је и много гладних, али ме не можете убедити да су гладни они који су бесомучно шутирали полицајца на улици. Оно што је најважније је то да се сачува стабилност у Републици Српској, да се обнови стабилност у Федерацији јер те слике које су ишле никоме не показују много тога доброг и то угрожава цео регион и у смислу инвеститора и у наредна три месеца нико неће погледати никога у региону. Зато је наша порука веома важна. Политичка, регионална и економска стабилност је од нашег великог интереса. То је порука коју шаље Србија. Ни једном речју нећемо да угрозимо БиХ. Милорад Додик има право на то. Он има нека друга искуства, и има право да говори о томе, као и господин Босић. Ја немам, ми смо суверена земља, поштујемо другу земљу.

Председник Републике Српске је рекао да неће дозволити било какво мешање међународне заједнице као одговор на речи Високог Представниа за БиХ Валентина Инцка који је запретио да ће послати трупе ЕУ ако се наставе протести и немири у Муслиманској-хрватској Федерацији. Како је рекао Инцко: “Размотрићемо стање на међународном управљачком одбору. Аустрија ће повећати број својих трупа у БиХ. Ако стање буде ескалирало мораћемо да размишљамо о трупама ЕУ, али не сада”

Глас Русије

Један коментар

  1. Koliko je nadobudnosti u ovim politicarima, koliko drskosti i nistavila ! Bilo bi pametnije da se okrenu ubogom puku koji iste gladan i obespravljen! Belosvetska bagra koja ih je dovela na vlast,
    samo sto nije pocela liferovanje postojecis lopova na smetiliste istorije ! Sledeca garnitura ce biti gora, no treba menjati zarad privida !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *