Ни Устанка, ни Устава

Милорад Вучелић, главни уредник

Оцена досадашње изборне кампање могла би се лако сажети у ону народску збрда-здола. Никакве средишње или основне теме ни проблема ту нема, млати шта и како коме и ког дана падне на памет.

Јасно се издвајају само две изборне листе. Листа СНС-а наступа као основано извесни и будући победник на изборима и у складу с тим предлаже решења, промене и пројекте а као део досадашње власти трпи све критике. Њени коалициони партнери окупљени око СПС-а као да нису одавде него из неке недођије, јер се ни за шта не осећају одговорним. У своју заслугу броје само оно што су радили у Бриселу, и што су пропустили да ураде на Косову, у Србији, и већ шест година најдиректније у Министарству унутрашњих послова где је столовао Ивица Дачић.

ДСС наступа одлучно, опозиционо јасно и разговетно, заступајући своју политику неутралности и уставобранитељства. Поред свега тога ДСС једина има и написан и потписан економски програм.

И то је оно што се може разабрати и на чијем трагу би се могла водити изборна кампања о стварним проблемима Србије. Медијима на памет не пада да у овим изборима учествују тако што би у центар разматрања ставили суштинске проблеме, него се из петних жила труде да, тобоже из разлога објективности и верног одражавања политичке стварности, додатно производе забуне, привиде, хаос и пометњу. Ово запажање не односи се на таблоиде, него на централне националне информативне куће, јер оне чак суштински предњаче у овом послу.

Ако се у том метежу уопште нешто рационално може запазити и закључити, онда је то да се, изузев у случају поменутих странака, овде води борба за голо преживљавање. Актери ове понижавајуће гужве на све начине покушавају да се спасу пре свега финансијског, што приватног што партијског банкротства. Многи од њих се боре и да не допадну апса. Сви се нуде Вучићу с којим би да раде. Не нуде му се само они који знају да Вучић неће са њима, али из прикрајка мотре и спремни су да већ 17. марта кажу пуј пике не важи. Додуше, није овде реч о неком суштинском оспоравању, него више и пре о оговарању. Како неко већ добро рече, остаје само нејасно то да ли у овој предизборној халабуци наши политичари разговарају излазећи или улазећи у неку биртију.

[restrictedarea]

Уместо да се сви скупа препусте мерењу на неком блесиметру они једни друге упућују на полиграф на који Палма иначе и одлази. Лицитира се у стилу: ако гласате за мене, добићете ништа, али ако гласате за друге, имаћете дупло ништа. Онда се то ништа, које није дупло ништа, у Динкићевим рукама претвара у паприку у једној и ајвар у другој руци. Салата тек приспева. Бивши министар Радуловић јури неке Словаке да би стигао до Американаца и ММФ-а, који га траже. Дачић јури некакве џелате Србије и представља се као кочничар реформи, за шта је иначе био оптужен Вучић а што је он „мудро“ оћутао. Кркобабић Млађи хвали јавни сектор и повећава јавну потрошњу. Чеда Јовановић претвара луде Србе у своју циљну групу и обећава да ће покушати да их унормали да би сви били нормални као он. Немушта обећања не могу се чак довинути ни до социјалне демагогије. Тадић нам славодобитно саопштава да је после великих међународних обавеза решио да се врати у наш унутрашњи живот. Како је и шта је радио у нашој унутрашњој и спољној политици док је био Председник Србије, то  знамо, а шта је у ових годину и по тајно радио на спољном плану непознато је. Па неће ваљда бити да је Вук Јеремић имао мање међународних обавеза него Тадић, па се опет не враћа у политички живот Србије. Да ли је могуће да је Јеремић толико несензибилнији од Тадића и да не осећа колико нам је тешко без њега?

Подељени жути картел је посебна прича. Ђиласов део картела не може да одржи на окупу ни кандидате са изборне листе а сам његов  челник показује да уопште не зна шта би и како би. И не може му ту помоћи ни Весна Пешић или Србијанка Турајлић. Ђилас више мисли шта ли ће бити са његовим злоупотребама у вези цене Моста на Ади, са Булеваром краља Александра или Бус плусом, лажима о продатој фирми, него о политици. Слично је са нобеловцем Дачићем, који више мисли о сведочењу Бранка Лазаревића, „Галеници“, „Дунав осигурању“, Ветеринарском заводу и „Србијагасу“ него о социјалној правди, патриотизму и левици. Тих речи не може да се сети чак ни сада када се тиме могу придобити гласови.

Други део жутог картела, онај на челу са Борисом Тадићем, на своју изборну листу ставио је своје кључне кабинетске и финансијске оперативце – од Микија Ракића до Ранковића. Актери тајних сивих и црних операција коначно су морали бити изведени на светло дана, и то је бар нека корист. Брину због критика председника Томе Николића на Тадићев рачун не због тога што је тобоже прекршен неки закон о овлашћењима председника Републике, него што их то можда удаљава од тога да их Александар Вучић посади на своје крило и помази. По причи коју сами шире они су Вучићев фикс. Узгред буди речено, Николић се ничим није огрешио о било које правило јер у тренутку његове критике Тадић је био само обичан грађанин, странку није ни имао, ако је и сада уопште има.

Јасно је : Свако се о својем јаду забавио и на Србију заборавио. Побегоше на Сретење што даље од Карађорђа и Првог српског устанка а све са геслом – што даље од Орашца то ближе српским коренима. Неко би помислио да не треба звецкати оружјем и буном, него се треба концентрисати на Сретењски устав како и доликује оваквим миротворцима и европејцима. Али тек ту ствари стоје далеко горе, тако да се данас од велике већине политичара Устав третира као мртво слово на папиру. Дакле ни Устанак ни Устав. Пожељно је да Срби буду тиква без корена.

Нема у овој изборној кампањи ни трунке идеологије или одговорне политике. То је, уз ретке изузетке, тужно сведочанство о нашој страначкој „елити“. Али, не би ипак из оцене збрда-здола требало извести неки нешкодљиви закључак.

Јер у том лудилу свакако има и опаког система.  На шифру и стварно значење виђеног „лудила“ указује, разговетно и убедљиво га тумаче насловна страна, као и текст Николе Врзића („Предизборно черечење Србије“ ) у овом броју „Печата“.

[/restrictedarea]

12 коментара

 1. Vucic Nece proci! Sjetimo se samo Tadica kako je bio damouvjeren da ce biti ponovo izabran za predsjednika… Vucic i Nikolic su dobili izbore jer su prikazali politiku kakvu Narod zeli, a onda su sve suprotno radili. Narod nije glup. Sta je to do sada Vucic konkretno ucinio za Srbiju?!

 2. Ни устава ни поретка по ком да радимо и живимо. Тачно Николи доби
  председничко место на обећањима и…Вучић удоми Радомира да кућа у Бајчетини буде задовољена. Вучић и његов СНС преокренуо почетну
  политику наопачке и сад нам држи ПРОТЕСТАНСКЕ лекције како Срби треба да прихвате други начин мишљења и да љубе скуте оне који су
  нас помоћу СС. Вермахта окупирали, вешали и бомбардовали . Дали ће добити довољан број посланика или ће ићи у заједничку издају са онима за које ЕУ НАТО ИМПЕРИЈА нема алтернативу. Украјина гласачима треба бити пример поред нашег искуства са Западом досад
  у ових више од СТО ГОДИНА. Ми Срби смо устајали и много пута падали због политике коју су водили представници Срба дали КРУНА или политичари због те и такве политике мисмо на КОЉЕНИМА ПРОСЈАЦИ.

 3. Došlo je vrijeme da konačno(nažalost)Srbe podijelimona na “Anglo-amero” ili “pepsi-hamburger” Srbe(kojih je u rodu trenutno oko 90%), i na “rusofile” ili “Srbe šljive, šajkače i opanka”(kojih je trenutno desetak odsto.
  Iz tekstova iz ovog broja ,Vučelića i Vrzića,lako se da zaključiti da su prvoj grupi “pokondirene tikve) vjerne partijama,od SNS-a pa sve tamo do Čankovih i Čedinih.U drugoj sledbenizi DSS-a i Koštunice te blagi simpatizeri Dveri,ono malo pravih mučenika “srbokosovskih”političara” i zašto ne poštovalaca borbe vladike Artemija(ne ulazim u crkvene raskole).
  Ovaj put neću citirati NJegoša(ko na brdu stoji…),nego razočaran u potpuno dezorjentisanu Srbiju,Republiku Srpsku,Crnu Goru,dijasporu vodilja će mi biti mudri Konfučije.
  “Sve što vidim oko sebe je Ništa,koje pretenduje da je Nešto.Praznina koja pretenduje da je Punoća.Oskudica koja pretenduje da je Obilje.”
  Ne želim da kažem Vučić i sadašnja vlast nisu ništa uradili,prije svega sa korupcijom,mafijom, malo poboljšali ekonomiju.No,oni su kao i prethodnici okupirali medije,pružili ruku Čedi, Vuku,Djilas je još Bog Beograda.Sve je to ipak nevažno.Sve pada u vodu ako znamo da je Kosovo izgubljeno,da sadašnja vlast učestvuje u njegovoj sahrani i to bezočno lažući sopstveni narod.Nije li Koštunica i DSS konačan kec iz rukava za obezglavljeni srpski narod,koji još od Drugog Svjetskog rata gleda kako ih sopstveni političari prodaju na mig, a ne ucjenu Amerike,Britanije,Njemačke
  Šta je ,konačno ispilo mozak masa da ne shvate da:
  -Kosovo srce Srbije,ne trpi alternativu.
  -EU, grobar Srbije
  -Rusija i sveta hrišćanska pravoslavna vjera-za vijek i vjekova
  -šljiva,srpski kompjuter,šajkača,odbrana od nekih američkih foka.
  Sto Ustava se može graditi na ovim preambulama.Svako drugačije razmišljanje vodi nas u podanički odnos,u norod drugog reda,naciju koja će slaviti pedofiliju,bljutave hamburgere i ako ovako nastavimo, vrlo brzo će mo slati srpske mladiće za američke marince, koji će Kosovo braniti od šačice srpskih vandala koje još nije napustila misao da Visoki Dečani nipošto ne mogu doživjeti sudbinu Aja Sofije.

 4. Po svemu sudeci…SRBIJA JE POGODJENA-DJUTURE.
  Samo nas cerece,na parce.Skoro ne vredi trositi reci.
  Ovo reci, izgleda, zaustaviti ne mogu.

  A gde bi nasi politicari voleli da ih sahrane?
  Kakvo pitanje…

  Kada preletim srpsku istoriju,a to je nista lakse,kao pokvarena traka koja se samo ponavlja,dakle,sve se vidi iz aviona i sve je prosto ko pasulj…vidimo dve zakonitosti,jedna,da svi Srbi,koji nisu dali “na se” i koji su BRANILI SRBIJU I SRPSTVO,danas pocivaju mozda u nekim tajnim arhivama TITOVE YU UDBE…uglavnom,NE ZNA IM SE GROB…pocev od mnogih,kao Punise Racica,koji je iznerviran provokacijama hrvato-slevenacke koalicije u parlamentu SHS,1928.g.,ubio Stjepana Radica…odlezao kaznu,i kao nevin covek,ubijen od Titovih YU UDBASA,(sto znaci- doktrina ,politika i najsurovija policijska praksa i represija,po kojoj svaki hrvatski i slovenacki ekstremista,ustasa ili domobran,u Srbiji ima da se oseca KAO U SVOJOJ KUCI,vec 100 godina,i do danas)…1944.g.,dakle tom Racicu SE NE ZNA NI GROB…pa preko Draze Mihajlovica,ubijen od istih,u isto vreme,i nalazi se NA ISTOM MESTU…do danasnjih dana,do Milosevica,koji je za dlaku izbegao da mu se NE ZNA MESTO,a sve ostalo je isto…
  I Gavrilo Princip je ubijen nekoliko puta,oteta ploca spomen i poklonjena Hitleru,a verovatno telo baceno domobranskim psima…
  Ista YU UDBA,kao stalno postojeca doktrina i ideologija antisrpstva …preko Bugara,je ukrala srce Arcibalda Rajsa,sa Kajmakcalana,i NE ZNA SE GDE JE.Kao…
  A sve se zna.Tamo je gde i Draza…
  Pri tom,Titovi YU UDBASI,dakle i bivse ustase u socijalistickim vlastima SFRJ…su pustile da svi hrvatski zlocinci mirno zive,i bez osude,bez sudjenja.
  ISTO KAO DANAS.
  Isto kako su danasnji zlocinci slobodni I OSLOBODJENI SUDA,kao Alija Izetbegovic,Tudjman ,Gotovina…tako su Pavelic i Luburic slobodno docekali svoj kraj,prvi sahranjen juzno od stadiona Atletika u Madridu,a Luburic u selu kod Valensije.
  Cak je Luburic ,NA OCIGLED TITOVE YU UDBE,ubijen u medjusobnim obracunima hrvatske ekstrenme emigracije,jer su se tada te dve struje tukle od Argentine do Spanije,oko pitanja-KO JE PRISVOJIO POKRADENO ( I SRPSKO) ZLATO?
  ONI SVOJE NDH SVESTENIKE,IAKO OKRVAVLJENIH RUKU,PRETVARAJU U SVECE,A MI,TJ.YU UDBA MEDJU NAMA,I DANAS,U NASOJ KUCI…NASE SVESTENIKE PRETVARAJU U PEDERE.I UBIJA I DALJE BOGA U NAMA.
  Zato su svi krivi,i Car Lazar i Karadjordje,za “genocid”,kako rece Zukorlic,pa sve do Njegosa…eno ga po Haskim kazamatima.

  Nista lakse nego da se jedan ustasa transformise u socijalistickog trudbenika,kao sto je slucaj sa Eugenom Pusicem,pravnikom,visokim cinovnikom NDH,vrlo cenjen od Pavelica,koji se odjednom nasao i u organima vlasti ili institucija Socijalisticke Republike Hrvatske,”po oslobodjenju”.
  Pomenuti je otac Vesne Pusic,ministra spoljnih poslova Hrvatske…
  I danas se ustaska ideologija lako inkorporira u EU Parlament,preko tzv.evropskih izbora,kao Ruza Tomasic,(valjda se tako zove),koja je “prebrojavala i klala Srbe” preko mikrofona i tako dobila glasove…
  “Hajmo na kafu sa Ruzom”,reci ce sutra srpski europarlamentarci…

  Sa druge strane,Srbi,KOJI BRANE SRBIJU…nalaze se u tumbama,za koje zna samo YU UDBA,opet ona stara…nalaze se u tamnicama,I BIVAJU OSUDJENI.
  Svi Hrvatski ,Slovenacki i drugi zlocinci su opet nevini,iako su masakre i genocid cinili,a Srbi krivi,iako su poklani i proterani.

  Onih malo Srba,koji su dozvolili da se Hrvati i Slovenci I DANAS u Srbiji OSECAJU KAO U SVOJOJ KUCI,politicki,ekonomski…NALAZE SE NA BARJAKU EVROPSKE IDEOLOGIJE ILI U ALEJAMA VELIKANA.

  Dakle,oni Srbi kojima se grob ne zna,Srbi nose u dusi,a oni,koji su propustili da nas odbrane a nalaze se u alejama velikana i mauzolejima…nose Srbe na dusi.

  Umesto predizbornog pitanja nasim politicarima,A GDE BI VI GOSPODINE VOLELI DA VAS SAHRANE…mozda treba napraviti bar performans,pa 25.maja,odneti Titov kovceg do voza,pa do Sida,UZ STRAZU…neka virtuelno ode za Ljubljanu ili gde hoce,kao i sto je dosao…mozda i koja suza kane.Usput,posle Sida…
  To ni bila “meka”poruka YU UDBASIMA,koji obezbedjuju da i danas Bradici ,Kacini,Todorici… i drugi u Beogradu,vide majku rodjenu.
  Takodje,treba virtuelno postaviti tri kovcega ,na pocasne lafete,uz drzavne pòcasti,i sahraniti dostojno Racica,Mihajlovica i Milosevea,ALI I MNOGE DRUGE…

  Ovako ce mo sve ponoviti,JER CE MO SVE RESETOVATI…jer ce , kako kaze Mrkic,Srbija povuci tuzbu protiv Hrvatske(!?)…a rezultat toga je konacni slom Srbije,iz koga se oporaviti vise necemo.
  Sada smo glavu kompletno stavili u celjusti naseg dzelata.
  Ovi izbori su zadnja opomena onima koji vladaju Srbijom,da je narod ne samo ogladneo,nego je i izvredjan do zadnjih granica,i da nece imati vise mnogo razumevanja da se strani namesnici u Beogradu osecaju ,BOLJE OD BEOGRADJANA.
  Kako kome odredi sudbina,i kako ko shvati.
  Ipak,jedno pitanje politicarima i strankama:
  Kako ce te odbraniti srpsko dostojanstvo,istoriju i cast srpskog naroda i srpske slobodarske tradicije,bar,u narednom mandatu???

 5. Народ преживљава и буквално, по Србији се види јад и беда, безнађе, само то не виде надри-политичари. И ако се деси бунт није у реду да се народ оптужи да хоће да расцепи Србију коју су други уништили или уништавају….

  Сви политичари данас мешетаре, резултата нема нигде , нема више ни у спиновањима!

  Каква је то политика кад један Вук Драшаковић са својом фамилијом јуриша уз скуте СНС-а. То је СРАМОТА, велика, то је покваренлук.
  —-
  Ево један приме бахатости за који поуздано знам:
  Данас је велика незапосленост лекара, стоматолога и др. медицинског особља, а јавне личности кажу да нам недостаје стручна медицинска снага.
  Неки лекари су у најбољим годинамаБЕЗ запослења јер их нико није примио одмах поле студија па су започели свој бизнис(ординације) и времено затворили исте, јер су порези и прирези лудачки а услови никакви, катастрофални!
  Недавно када је градоначелник Вождовца био тај вајни Вуканић(млађи човек( до душе не личи јер је оћелавио) ) глатко одбио једну молбу за запошљавање његове колегинице, било где , или у Дому Здравља или на терену у Зуце, беле воде или….
  Његове колеге (исто СНС) су били увиђавни и понудили се да виде шта могу да учине, али је он-ВУКАНИЋ резолутно питао ту даму за године( не за искуство и стручност)па кад је чуо, рекао да није довољно млада да би јој понудили посао, а његове колеге се згрануле и ућутале. А та његова колегница је много млађа од њега који је дошао из Берана у Београд, и тај Вуканић није стар да има од пет до десет функција, човек може да стигне суда и да прима све плате и додатке, а неко мора да цркне поред таквог хуманисте!!! Уместо да препусти неку од функција, неком другом, млађем, он још бахато сикће, срам га било.

  Има ту још нека горка прича али да се много не јадам, мада би требао. Пола Србије зависи од бахатих и осионих надри-политичара и менаџера.

  Данас владају махом лоши људи, без обзира на партију, и зашто се чудимо како пропадамо а лагодно живе јајаре и полтрони, сецикесе и муваре.

 6. слађана

  И шта можемо да закључимо из приложеног? Да ће Вучић срећно да ликује јер толико кукамо над својом судбином као да немамо руке и ноге и мозак, које нам је Бог дао да њима управљамо и овај олош не изаберемо на изборима.Уколико се то не деси замолићу све да престану да куцају јадиковке већ да оду до господара и клекну пред његове ноге и пољубе их пошто немају срца да се боре за своју слободу.То важи и за мене.

 7. Сатанизација ПАТРИОТСКИ орјентисаних странака у Србији траје од почетка вишепартиског система. Питање зашто је то могуће међу Србима? Код свих других народа бивше Југославије је нормално НАЦИОНАЛИСТИЧКО понашање. Моје размишљање иде ка томе да смо ми још оптерећени југословенством које је почео уводити Краљ Александар. Броз и комунисти стварали нове нације и државе на штету Србије и нације српске. Патриотске странке Радикали и ДСС морају да констатују зашто су на ниском нивоу популарности. Слушам на улици и код пријатеља размишљање о изборима, све изјаве говоре да је код бирача настала апатија јер ниједна не странка не нуди решење насталих криза и онда кажу немам за кога да дам мој глас, то је опасно стање и победу ће добити само онај ко има већи број чланова своје странке. Мала излазнос омогућава
  стварање партијске државе што смо имали за време комунизма. На изборе треба изаћи и дати свој глас оној странци која заступа патриотско понашање.

 8. Gde je bio Tadic u poslednju godinu i po?! Pa osiguravao je popljackanu imovinu iz Srbije,da mu je slucajno “stranci” ne bi prijavili kao pljacku – znaci ulozio tako i na toliko mesta popljackani novac iz Srbije, da se ne zna ciji je i da je siguran tamo gde je.
  E pa draga braco Srbi, ako vas ima, onda ne mozete birati nikoga ko vas je do sada samouvereno, prepotentno i nipodostavajuci vas, unistavao, a to su svi oni, koji su do sada bili na vlasti, posle Milosevica.

 9. Гос. Данице ко је где био и сакрио украдено национално добро о томе треба да воде органи власти задужени за такве случајеве. ПОСТАВЉА се питање а где је био народ, ГЛАСАЧИ за ким су трчали
  од 1945 па ево и сад трче трку без ЦИЉА. Народ српски политички
  неспреман дозвољава МАНГУПИМА у својим двориштима да ради то што раде без казне: Дали затворске или политичке да чекају у задњој клупи политичке пијаце у Србији.

 10. Šta nam to nude stranke u kampanji? Za iole prosvećenijeg gradjanina Srbija, a takvih je na nesreću u Srbiji mali procenat-NIŠTA! Svakodnevne prazne floskule u koje, naravno, i sami ne veruju. Vučić osim borbe protiv korupcije i kriminala-ne zna ništa drugo da kaže. Ali, slaba vajda od toga. Ili će možda i biti vajde-ako pola Srbije pohapsi,a već je usadio u podsvesti svakog gradjanina Srbije da smo svi mi potencijalno opasni banditi i kriminalci i da nas svakog trenutka neko može optužiti za nešto. Ne valja tako. U vreme Miloševića takodje je stvaran osećaj straha, pa se po Miloševića završilo kako već svi znamo-lože po njega samoga. Jer, Srbi su nezgodan narod-ćute i kad im je prekipelo,a onda bes iskale neočekivano i nesrazmerno. I još malo o aktuelnoj vlasti. Svesni su Vučić i ostali oko njega da ”demokratska” Evropa i Amerika pamte njihovu izvornu ideologiju i da samo za svoje interese koriste njihovo ničim izazvano naprasno evropejstvo i demokratičnost. Dok ostvare svoje strateške ciljeve na Balkanu. Potom će ih šutnuti. I sad prema njima ne pokazuju bogzna kakvu naklonost-hajde neka se neko priseti nekih bitnijih državničkih susreta predsednika Nikolića ili Vučića (sem Brisela zbog Kosova) sa predsednicima ili premijerima sa Zapada. Sporadični kontakti sa Kinom, Rusijom i….sve što je ostalo …sa Emiratima. I neće biti investicija sa Zapada čak i kad budemo imali gotovo besplatnu i potpuno obespravljenu radnu snagu, kakvom će je učiniti kad prodju izbori i kad iz fijoke izvade, zbog izbora sklonjen privremeno, izmenjeni Zakon o radu. Sa ovakvim načinom upravljanja državom, neće im sugo potrajati nikakve buduće ”prodemokratske” koalicije.

 11. Sve vlade u srbiji od 2000. godine na ovamo dobijaju dimaće zadatke od zapada. Prema tome sva predizborna retorika pada u vodu. Jedno je priča za narod, a kada se dođe na vlast zna se.
  I samo da dodam TABU TEMA U SRBIJI JE KAKO SE FINANSIRAJU STRANKE.

 12. Наивно је мишљење да можемо неутрални опстати у свету коме нема места за мале неутралне националне државе. Што пре се ДСС окрене Русији и евроазијским интеграцијама толико боље за Србију. Није ли је ДСС једини од парламентарних странака подржао Русију у ситацији о Украјини?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *