Митровица, победио кандидат “Српске”

Кандидат Грађанске иницијативе “Српска” Горан Ракић победио на изборима за градоначелника северног дела Косовске Митровице, показују први прелиминарни резултати ЦИК-а. Ракић прогласио победу, а листа СДП му је честитала на избору за градоначелника.

На поновљеним изборима за градоначелника у северној Косовској Митровици победио је кандидат листе “Српска” Горан Ракић, показују први прелиминарни резултати ЦИК-а. Ракић је прогласио победу.

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало је агенцији Бета рекао да је, према првим подацима, на данашње изборе изашло 5.909 бирача.

Према прелиминарним подацима ЦИК-а Ракић је добио 2.700 гласова бирача, односно 52,6 одсто, кандидат Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић 1.420 гласова или 27,7 одсто, кандидат Демократске партије Косова Фљорент Аземи освојио је 565 гласова или 11 одсто и кандидат Демократске лиге Косова (ЛДК) Муса Мифтари 449 или 8,7 одсто гласова.

Рекао је и да ће коначни резултати бити познати када се преброје условни гласачки листићи и гласачки листићи особа са посебним потребама, а један од оних који је гласао на таквим листићима је и кандидат СДП Оливер Ивановић, који је у притвору.

“Можда у среду објавимо конaчне резултате”, рекао је Рикало.

Горан Ракић је прогласио победу и најавио да ће му први задатак бити да затражи да се на слободу пусте сви неправедно заточени Срби како би се бранили са слободе.

“Могу рећи да ће мој први задатак као новог градоначелника Косовске Митровице бити захтев да Оливер Ивановић и сви остали неправедно заточени Срби буду пуштени и да се бране са слободе”, рекао је Ракић по проглашењу победе.

Истакао је да проглашава победу “Српске”, грађана Косовске Митровице, победу државе Србије.

“Крећемо са формирањем Заједнице српских општина”, истакао је Ракић.

Захвалио се својим бирачима и грађанима Косовске Митровице на подршци, као и првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу и министру без портфеља задуженом за Косово и Метохију Александру Вулину.

Портпарол “Српске” Александар Спирић саопштио је на конференцији за новинаре да је Ракић освојио 2.707 гласова, што је 271 глас више него што су укупно освојила преостала три кандидата. Остала три кандидата заједно су добила 2.436 гласова.

И потпредседница Грађанске иницијативе СДП Ксенија Божовић изјавила је да је, према резултатима са којима они располажу, кандидат “Српске” Горан Ракић победио на данашњим изборима за градоначелника Митровице.

“Према резултатима које имамо, наши гласачи су изашли. Пуно је било обећања, ови други су очигледно имали притисак, што ми разумемо, и подлегли су том притиску, тако да је ситуација таква”, рекла је Ксенија Божовић на конференцији за новинаре, наводећи да је Митровица добила градоначелника и да они честитају Ракићу.

“Од новог градоначелника очекујем да све оно што је обећао у кампањи и оствари”, рекла је потпредседница Грађанске иницијативе СДП.

Упитана да ли ће бити другог круга, Божовићева је рекла да је, према резултатима које сада имају, градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, јер је победио у првом кругу.

ОЕБС и Кфор: Успешно спроведени избори

Мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Косову изразила је задовољство успешно спроведеним поновљеним изборима за градоначелника северног дела Косовске Митровице.

Шеф мисије ОЕБС Жан-Клод Шлумберже оценио је да су чланови изборних комисија обавили свој посао професионално и да је око 100 припадника ОЕБС пружило сву потребну техничку подршку.

Такође и безбедносне снаге, укључујући косовску полицију, Еулекс и Кфор су још једном обавиле свој задатак и обезбедиле сигурно изборно окружење, констатовао је Шлумберже захваливши им се на тешком раду.

И међународне снаге Кфор на Косову саопштиле су да су данашњи избори за градоначелника Митровице протекли мирно и да су их веома добро спровели сви који су били укључени у тај процес.

“Безбедносни аранжмани за поновљене изборе за градоначелника били су пажљиво испланирани и добро координисани између косовске полиције, Еулекса и Кфора”, наводи се у саопштењу.

Након успешно одржаних избора, командант Кфора Салваторе Фарина упутио је похвале свим странама и становништву, оценивши да је у питању важно демократско постигнуће.

Грађани северног дела Косовске Митровице четврти пут у непуна четири месеца, бирали су градоначелника.

Право гласа да бира градоначелника Северне Митровице имало је 28.429 бирача. Пред изборе уписано је 500 нових бирача из албанске заједнице и то противзаконито, тврди српски члан Централне изборне комисије Ненад Рикало.

На 33 бирачка места у северном делу Митровице била су по два међународна посматрача.

http://www.rts.rs/

Један коментар

  1. “Истакао је да проглашава победу „Српске“, грађана Косовске Митровице, победу државе Србије.”
    Jos jedan uspeh drzavne Trojke i uknjizba Srba sa KiM u rubriku ” dijaspora “-stavka Srbi iz zemalja regiona!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *