Братска подршка српском Косову

Приредио Саша Францисти

Како су седамнаестог фебруара Албанци славили, а Чеси, Пољаци и Словаци протестовали

Косметски Албанци славе. Шест година нечега за шта они сматрају да је од посебног значаја.. Да је то ипак „нешто“, потврђују и српски медији, на пример агенција Танјуг која нас уредно обавештава да су „председница“ „Косова“ Атифете Јахјага, „премијер“ Хашим Тачи, те злочинац Рамуш Харадинај положили цвеће на гроб Ибрахима Ругове, као и многобројни „грађани Косова“. У цeнтру Приштинe oдржaнa је и пaрaдa бeзбeднoсних снaгa, кoje су прoдeфилoвaлe испрeд кoсoвских функциoнeрa, a Taчи je нajaвиo скoрo фoрмирaњe oружaних снaгa Кoсoвa – јавља Танјуг.

Са друге стране, у неким европским земљама и градовима (али не у Београду, јер у Београду је мук), истим поводом, забележени су масовни протести. Хиљаде људи на улицама, са заставама и транспарентима у рукама и из свих грла јединствени поклич: „Косово је Србија!“. То се дешавало на улицама Варшаве, Прага и Братиславе! Искрени пријатељи Србије већ годинама уназад дижу глас за Србију и када Србија ћути. И када прећуткује и када крије и када се стиди онога што јесте.

Седамнаестог фебруара Албанци су славили, а Чеси, Пољаци и Словаци протестовали. Магистар Вацлав Дворжак, председник удружења „Пријатељи Срба са Косова и Метохије“ на свом сајту пише:

У суботу, 15. фебруара, у Пољској, Словачкој и Чешкој одржане су демонстрације у знак подршке српском Косову. Демонстранти су осудили политику силе која је довела до агресије НАТО против СР Југославије и незаконитог отцепљења Косова и Метохије од Републике Србије. У Прагу, на Вацлавском тргу окупило се око 200 демонстраната, међу којима и посланици Чешке Републике – сенатор Јарослав Дубрава, посланик Јарослав Фолдина, уредник радио-станице „Радио Госпођица“, политиколог Данијел Солис и за покрет „Европски фронт за српско Косово“ Јан Зорбич из Брна.

На скупу је осуђена агресија и окупација јужне српске покрајине, Косова и Метохије, те касније протеривање Срба са КиМ, кршење међународног и људских права Срба са КиМ, уништавање имовине, као и културног и верског наслеђа Срба на КиМ. Осуђена је и узурпација српске имовине и неспособност „међународне заједнице“ да се успостави ред и закон на нелегално окупираним територијама. На мети критике је био и међународни Трибунал у Хагу и његови ментори, односно закулисни режисери.

Истовремено, представљена је и књига о највећој медијској обмани и највећој лажи од II светског рата, „Сребреница“, швајцарског аутора Александра Дорина. На крају скупа интерпретиране су песме са Косова и Метохије и интониране химне Републике Србије и Чешке Републике.

Демонстрације су одржане у градовима и на местима:

Братислава, Хвијездославов трг, 15. II – 14:00

Праг, Вацлавски трг,

15. II – 14:30

Острава, Масариков трг

15. II – 15:00

Варшава, Огруд Саски,

15. II – 17:00

Вроцлав, ул. Швидницка,

23. II – 15:00

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *