Американци се „исписују” из књига

Пише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Држава у којој се традиционално  „снови испуњавају “ данас је за многе своје грађане место толико непожељно да се они одричу права да буду њени држављани

Све више Американаца се одриче држављанства САД, но то је поток који ће се тек претворити у реку, пише амерички лист „Форбс“. Наиме, према подацима министарства финансија ове државе, број грађана што су се одрекли америчког држављанства увећао се током 2013. године за два пута, јер се 2012. године њих 932 одрекло грађанства а 2013. године – 2999.

 

НЕУМОЉИВИ ПОРЕЗНИЦИ Недељник „Форбс“ наводи податак да се држављанства САД одричу богати људи, попут оснивача друштвене мреже Фејсбук, Едуарда Северина. Северин се родио у Бразилу и пре 14 година стекао америчко држављанство а потом је отишао у Хонгконг где је значајан инвеститор и важан пословни човек. Истовремено, једна читатељка у писму упућеном Редакцији „Форбса“ истиче да исто желе да ураде и људи из њеног окружења, обични људи, радници, пензионери и бивши војници. Такође, грађани САД у свету не могу да имају имовину а да не плате порез на њу. Чак и на заједничку имовину се плаћа порез (на пример, муж и жена, од којих је једно грађанин САД а имају кућу). Уколико грађанин има имовину у Саудијској Арабији, на пример, и жели да је преда наследницима, мора да плати порез у висини од 40 одсто њене вредности. Виктор Феруж, Американац што живи у Француској и познати је пословни човек, коментаришући нову ситуацију, каже да не познаје ниједног Американца ван територије САД који није изразио жељу, односно намеру да се одрекне држављанства ове државе.

Медије диљем света ова статистика и ситуација у америчкој дијаспори довеле су до питања зашто неки грађани САД одлазе, кад је то држава „где се испуњавају снови“.

Руски портал специјализован за банкарство, Bankir.ru ову жељу Американаца да се одрекну држављанства САД доводи у везу са у 2010. години усвојеним Законом Foreign Account Tax Compliance Act – FATCA (о опорезивању новца на иностраним рачунима) а он је ступио на снагу 1. јануара 2013. године. Поред овог закона и Ex-Patriot Act је донесен на таласу размишљања о потреби опорезивања Американаца који не живе у САД. Споменути закони омогућавају америчкој влади да убира порезе од свих грађана независно од тога где физички живе, где су им посао и инвестиције, односно где зарађују новац.

[restrictedarea]

АМЕРИКА КАО ЕРИТРЕЈА Повод за усвајање овог закона била је оцена Конгреса САД да амерички буџет годишње изгуби око 100 милијарди долара избегавањем плаћања пореза грађана који новац зарађују у иностранству. Тиме су САД, поред  Еритреје, постале јединствена држава пошто насилно узимају порез са иностраних рачуна својих грађана. Законом су обухваћени чак и грађани само рођени у САД а који су потом отишли као деца у Канаду (или неку другу државу) и тамо започели приватни бизнис. Ови људи чак и не знају да треба да плаћају порез САД. Споменути Северин одрекао се држављанства после издавања акција Фејсбука на берзи, јер да се није одрекао грађанства САД, морао би да плати 15 одсто пореза на акције процењене на 3,84 милијарде долара. Америчког пасоша одрекла се и Тина Тарнер (узела је швајцарско држављанство) као и многе њене колеге. Управо ови људи оцењују, како преноси „Форбс“, Закон о опорезивању америчких грађана у иностранству као „угњетавајући“.

Но, према мишљењу руског портала правда.ру, ово је и покушај САД да стави под контролу светски финансијски сектор. Од 1. јула 2014. године све банке света су у обавези да пријаве америчке грађане који имају рачуне у иностранству и то по седам основа. На пример, према томе да ли је клијент рођен у САД, да ли на рачуну има више од 50.000 долара итд. Банка је у обавези да, уколико клијент није уплатио порез на новац,  сама узме 40 одсто тог новца и уплати пореским органима САД. Информације о америчким грађанима дале су већ кипарске и швајцарске банке. Овај успех дао је крила влади САД па је закључила директне уговоре са страним банкама или је ово питање регулисала преко међудржавних уговора. До данас, све државе Европске уније потписале су овакав уговор са САД. Чак се и Канада сагласила, што је изазвало бес становника који су само рођени у САД. Уколико банке не пристану да ураде оно што траже САД, аутоматски долазе на „црни списак“ а то значи да ће се према њима применити различите санкције, на пример, америчке порежџије ће моћи аутоматски да задрже 30 одсто новца од зараде банке.

 

„ИЗДАЈНИЦИ ОТАЏБИНЕ” Оно што интересује свет јесте које ће се банке супротставити САД. Русија је већ саопштила да амерички закон обесмишљава њен суверенитет, али министарство финансија ипак води преговоре са САД о овом питању. Први заменик Банке Русије Алексеј Симановски почетком новембра 2013. године изразио је уверење да ће се Русија прикључити закону FATCA на време, док Кина, Белорусија, Куба и још неке државе не планирају ни да га прочитају, а камоли да га примене.

Да би избегле проблеме са „пргавим Американцима“, многе европске банке једноставно више неће да раде са спорним клијентима, просто им гасе рачуне, што те људе доводи у неугодну ситуацију.

Амерички амбасадор у Швајцарској Доналд Бајер изјавио је за тамошње медије да је 900 грађана САД у овој држави предало амбасади пасоше. Но, министарство финансија и даље подржава пљачкашки закон и истиче да сви који се одрекну америчког држављанства представљају „издајнике отаџбине!“ Постоји и тумачење америчког закона о опорезивању новца на иностраним рачунима, Роберта Стека, заменика помоћника државног секретара, да „Американци који покушају да избегну пореске обавезе одрицањем од држављанства САД треба да знају да споменути закон то сматра незаконитим. У том смислу одрицање од држављанства САД не омогућава укидање пореских обавеза према САД“, наводи Стек а преноси портал вопросик. нет.

Америчко држављанство широм света тренутно има око шест милиона људи и они, према проценама министарства финансија, годишње утаје око 100 милијарди долара пореза. Пошто вести из САД потврђују опредељење америчке владе да пооштри примену донесених закона о порезима, то значи да ће се у свету брзо формирати америчка емиграција, јер ће између америчког (пореског) патриотизма и слободе вероватно изабрати слободу!

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Opa!!!!!!!!!!!!!!! I njima je zaigrala mecka na vratima!!!

  2. to je zato jer amerikanci porez placaju u americi,a ne kao ovi nasi na raznim egzoticnim ostrvima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *