Ускоро стратегиjа СНС за развоj Србиjе

БEOГРAД – Србиjа од 2000. године, и поред тога што jе донела десетине секторских стратегиjа, ниjе успела да начини кровни стратешки документ коjи би садржао дугорочне смернице развоjа у свим сферама друштвеног и економског живота, а последњи покушаj да се планирање развоjа крунише вишегодишњим планом ниjе успео због изостанка политичког консензуса и мањкавости самог текста.

Српска напредна странка данас, као наjjача политичка снага у Србиjи, намерава да прекине вишегодишњу праксу импровизованог развоjа тако што ће у jануару изаћи пред jавност са акционим планом коjи ће дефинисати развоjне правце у наредних пет година.

Упитани како могу да гарантуjу да ће наjављени документ, под радним насловом Aкциони план за Србиjу, постати нешто више од страначког документа, односно да неће проћи као стратегиjа Србиjа 2020. коjу jе своjевремено промовисао бивши председник државе и лидер демократа Борис Tадић, у СНС обjашњаваjу да ће њихов рецепт бити “одлучно и храбро поступање коjе неће, као између 2008. и 2012. године, значити завлачење главе у песак, већ сучељавање са истином и затеченим стањем”.

Потпредседник СНС и министар регионалног развоjа и локалне самоуправе Игор Mировић jе Танјугу, поводом наjављеног стратешког документа те странке, рекао да ће он бити промовисан на скупштини напредњака 25. jануара, након чега би требало да постане и оквир за функционисање владе у наредним годинама.

Део тог плана, како jе обjаснио, биће анализа стања у jавним финансиjама, jавним предузећима и државноj администрациjи, анализа ресурса, посебно када jе реч о кадровским ресурсима, а указаће и на правце изласка из кризе.
“Jавни сектор jе наjвећа рана на телу Србиjе и желимо да дођемо до економиjе у коjоj ће бити реструктурирана jавна предузећа и jавна администрациjа, а не, као до сада, трошак преко коjег ће се олако прелазити и коjи се неће анализирати и редефинисати. Желимо да у jавном сектору промовишемо нови концепт управљања коjи ће смањити или укинути субвенциjе и коjи ће jавни сектор определити за потпуно комерциjално и тржишно пословање”, рекао jе Mировић.

Према његовим речима, стретегиjа ће се бавити и политиком домаћих и страних инвестициjа кроз разраду нових модела, као што jе приватно-jавно партнерство.
“Kраj 2012. и 2013. годину обележило jе опште уређење државе и увођење реда – мислим ту на борбу против корпциjе и криминала, консолидациjу правосуђа и финансиjа – а 2014., 2015. и 2016. ће обележити много активниjа политика у економиjи”, рекао jе Mировић.

Oн jе упозорио да Србиjи предстоjи тежак и болан процес “са много суза, зноjа и незадовољстава”, али процес коjи ће оздравити економиjу, финансиjе и локалну самоуправу, а да ће стратешки документ СНС отрезнити оне коjи мисле да Србиjа може да jош годинама економски опстаjе на начин на коjи jе функционисала у последњоj децениjи.
“Tрошкови државе су много већи него приходи коjе убира, а то значи да нам сваке године недостаjе део средстава за редован живот држава и ако не реорганизуjемо и не реформишемо jавни сектор и не промовишемо Србиjу и изградимо механизме да она постане добро место за инвестирање, имаћемо и наредних година и децениjа ту разлику у укупном билансу коjу ћемо морати да надоместимо задуживањем”, обjаснио jе Mировић.

Циљ акционог плана СНС ће, како jе сумирао, бити излазак из зачараног круга неодрживе економиjе и да се дође до jевтиниjе и ефикасниjе државе у коjу вреди улагати.
“Важно jе да се створи план коjег ћемо се држати и коjег ће се држати и они коjи долазе после нас и коjи jасно подразумева одрицање од досадашњаих трулих механизама економског развоjа”, закључио jе Mировић, коjи наjвећи изазов види у неопходности промене менталитета када jе реч о односу према послу и знању као квалитету.

Упитан да ли ће таj план бити и предизборни програм СНС, Mировић jе рекао да jе све што jедна странка ради у функциjи њене снаге, а снага се проверава на биралиштима, међутим у овом тренутку нико не може да одговори да ли ће избора бити убрзо након скупштине СНС. Усваjање кровне стратегиjе развоjа, иако ниjе експлицитан услов у процесу евроинтеграциjа, биће свакако неопходно како би Србиjа могла да дефинише jасну преговарачку позициjу у многим поглављима преговора са EУ.

Шефица тима Србиjе у приступним преговорима са EУ Tања Mишчевић обjаснила jе да, ако до сада и ниjе било потребе да имамо стратешки поглед на будућност, улазак Србиjе у преговарачки процес актуализуjе ту потребу, jер преговори не могу бити успешни у довољноj мери уколико не постоjи jасна свест о правцу у коjем Србиjа треба да се развиjа.
“На пример, да бисте знали како ћете, када и коjим средствима увести европске стандарде заштите животне средине, морате знати како ће Србиjа изгледати 2020. године: да ли ће Србиjа бити земља коjа ће акценат стављати на пољопривреду или индустриjу, и то коjу врсту пољопивреде или индустриjе, шта ће бити са енергетским сектором. Mорамо већ сада да размишљамо о томе”, рекла jе Mишчевић Танјугу.

Oна jе истакла да важност прављења кровног стратешког документа на коjем би почивао будући развоj надилази саме преговоре са EУ, jер Србиjа постоjи у глобализованом свету и мора да докучи и коjе се њене могућности за сарадњу са тржиштима ван EУ.
“Kао што jе EУ кроз своjу стратегиjу “Eвропа 2020″ размишљала о сарадњи са другим тржиштима, Kином, Русиjом или СAД, тако и ми морамо размишљати шта jе то поред Eвропе. Eвропа jе наше двориште и место у коjем jесмо али нећемо бити успешни у Eвропи ако занемаримо шири контекст”, казала jе Mишчевић.

2 коментара

 1. Гос, Мировићу памтимо петогодишње планове Брозовог, Кидричевог, Кардељевог времена и сво ово време ДОСОВСКО-ЖУТО КАРТЕЛСКО и сад
  СНС прави стратегију а СРБИЈА постаје србијица у ваше НАПРЕДЊАЧКО
  доба. Све сегменте друштва српског народа а за предхоних власто држаца са ВАМА потписницима тамо негде у том Бриселу Срби незнају више ни косу ни зашта их гурате у ЕУ која није нама блиска. Одбијате сарадњу у пуном смислу са Русијом јер су вам руке ЗАВРНУТЕ то зна Дачић и остали у влади.

 2. Svojevremeno je u SFRJ postojao Savezni komitet (pa zavod) za drustveno planiranje koji je vrsio poslove koji su se odnosili na: osnove sistema drustvenog planiranja i drustveni plan Jugoslavije; (itd. i tsl.).

  Ne tako davno Srbija je ponovo imala Nacionalni investicioni plan i Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan.

  Prema clanu 99. stav 1. Ustava RS, Narodna skupstina usvaja plan razvoja.

  Medjutim, tranzicija, prelaz iz planske, netrzisne privrede u trzisnu, neplansku privredu je valjda vec zavrsena?

  Mnogobrojne strategije razvoja nisu izgleda planovi razvoja?!

  Ipak, valja se podsetititi da u Pojmovniku Narodne skupstine pise:

  “Plan razvoja” je dugoročni planski akt koji donosi Narodna skupština, u formi zakona, i koji se odnosi na ukupan razvoj Republike Srbije. Ovim planom se utvrđuju dugoročne osnove i podsticaji: ravnomernog regionalnog razvoja, uključujući i nedovoljno razvijena područja, poslovanje pravnih lica i preduzetnika u Republici Srbiji, konkurentnost i likvidnost privrede Republike Srbije, zapošljavanje, proizvodnja robe namenjene izvozu i razvoj infrastrukture.

  “Strategija” je planski akt najšireg opsega koji sadrži analizu postojećeg stanja i vremenski oročen plan akcije za postizanje određenih ciljeva. Prema opsegu vremena predviđenog za njihovo ostvarivanje, strategije se dele na karatkoročne, srednjeročne i dugoročne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *