Радно законодавство “окреће” нови лист

Репрезентативни синдикати се враћају у преговоре о закону о раду. И синдикати који нису репрезентативни задовољни су што се прича о закону о раду враћа на почетак. Министарство привреде, ипак, оцењује да је реч о одустајању од реформи. Економисти кажу да држава мора да буде посредник између послодаваца и радника.

Одлуком да Нацрт измена Закона о раду, који је довршен без учешћа репрезентативних синдиката, не иде у процедуру – обновљен је дијалог синдиката, Владе и послодаваца. Нова радна група дорадиће садашњи нацрт закона, а коначну одлуку донеће Социјално-економски савет.

Међутим, Министарство привреде саопштава да састанак колегијума Социјално-економског савета, на коме је таква одлука донета, није у складу са законом о том савету и да први потпредседник Владе Александар Вучић није члан тог тела.

На најаву да ће Савет размотрити и законе о стечају и приватизацији, Министарство одговара да је те законе Влада једногласно усвојила и проследила Скупштини и да би њихово враћање из процедуре значило одустајање од реформи.

Репрезентативни синдикати су затражили и добили подршку чланства, за одлуку да се врате у преговоре о закону о раду. Ипак, кажу да од једносатног штрајка, најављеног за 23. јануар не одустају, јер је он сада штрајк упозерења да се ситуације попут ове око измена закона о раду, не понове.

Председник СССС Љубисав Орбовић очекује да ће се пронаћи компромисно решење између све три стране.

“Да ли ће оно бити најсрећније и да ли ће бити у потпуности прихватљиво за све синдикате – вероватно да ће имати неке последице или нека питања којима нећемо бити баш одушевљени”, каже Орбовић.

Док синдикати најављују спремност на компромисе, из Министарства привреде које се највише залагало да закон о раду што пре буде усвојен, јер је он тест политичке спремности за реформе, за сада само саопштење.

“Радимо на томе да откочимо реформе. Нисмо се прихватили овог тешког посла да бисмо тако лако одустали. Грађани подржавају реформе и то нам даје снагу да истрајемо и победимо. Не могу интересне групе да кроје капу свим грађанима Србије. И политичари морају да науче да се не могу радити само популарне ствари, а о реформама само причати. Мора некад нешто и да се уради”, наводи се у саопштењу Министарства.

Део стручњака сматра да са реформским законима треба пожурити, али има и оних који тврде да Закон о раду не спада у такве. Држава мора да води рачуна о обе стране, и у овом случају је, кажу, добро поступила.

Саветник за инвестиције Махмут Бушатлија каже да држава мора да буде посредник између те две интересне групе, послодаваца са једне и радника са друге стране.

“Код нас се нажалост заборавља да нема производње без радника. Ако ви имате послодавца који има веома мало или никога запосленог онда се он врло лако тајкунизује”, каже Бушатлија.

И синдикати који нису репрезентативни, задовољни су што се прича о закону о раду враћа на почетак. Јер је излазак два репрезентативна синдиката из радне групе, угрозио интересе радника. Међутим, у новој радној групи виде и своје место.

“Сматрамо да после јучерашње изјаве челника наше Владе, та радна група мора бити проширена са другим представницима синдиката и представницима послодаваца, и других министарстава”, каже Жељко Веселиновић из УСС “Слога”.

Посла ће бити много, сагласни су и репрезентативни и синдикати који то нису, јер је како тврде од 150 измена у садашњем нацрту, чак 140 усмерено ка умањивању права радника.

Један коментар

  1. Znači cenkanje će da se nastavi? Ovde je samo u pitanju, koliko će “ljubčetov” i “benijev” (nadimci po kojima su poznati među pajtašima) račun u inostranstvu da “poraste”… i ništa više! Svi vi koji se nadate da su se ova dva hohštaplera osvestila i napokon počela da se bave svojim poslom… pravite “račun bez krčmara”! Poznajem obadvojicu i tvrdim vam da su gori od čede,bebe, miška i đikija, zajedno! Da nisu takvi, kako bi mogla da nam se dogodi apokaliptična pljačka unazad deceniju i po? Sve je urađeno uz njihovu ličnu saglasnost, dok su im inostrani računi rasli do neslućenih granica! Pitajte bivše radnike “Rekorda” iz Rakovice, kako im se odužio njihov “ljupče”… pitajte ih, kako ih je prevario za neuplaćeni radni staž, za socijalni program, kojim su opljačkani za više od pola otpremnine… i to samo da bi pustili stečajnog upravnika da opljačka ono što je zatekao u fabrici… Srbija nema sindikate, Srbija ima samo slepe izvršioce istih naredbodavaca PPV-a i ovog klovna od ministra… na kraju krajeva, Srbija i nije država u pravom smislu te reči i tek kad povrati državnost… imaće i Sindikate, sa pravim sindikalcima, a ne ovim…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *