Политичка позадина

Милорад Вучелић, главни уредник

Само понешто у Србији има политичку позадину. И то с времена на време. Тако се уочи ових избора и на почетку преговора о приступању ЕУ теледириговано постављају услови да се мора открити политичка позадина једног броја убистава у Србији. То важи пре свега за Ђинђићево убиство, али не важи и за сва убиства политичара и државних функционера, јер нека тобоже немају политичку позадину. Политичка позадина ће се тражити и за нападе на америчку и немачку амбасаду. И ко зна зашта још…

Свесно и организовано, политичка позадина ће бити прећуткивана и када су у питању увођење санкција Србији, бомбардовање Србије у циљу уништења и отимања Косова и петооктобарски пуч, Бриселски споразум. Неће се тражити ни откривање политичке позадине отворених и доказаних операција тајних западних служби што се и данас синхронизовано одвијају код нас а повремено су замотане у шарени станиол интелектуалних политаналитичарских активности од којих су понеке и са патриотским самоименовањем. Некада су мете биле друге, а данас је мета једина опозициона партија овде,  ДСС Војислава Коштунице.

Без јасног увида у политичку позадину неће се, нити се може разумети било шта што се овде дешавало и што се дешава данас. А ни то пак овде више није јасно дефинисано. Не знамо шта је и колика је Србија, не знамо шта је Балкан, не знамо шта су територије бивше Југославије, не знамо шта је југоисточна Европа. Знамо само то да се ова територија најпрецизније може именовати као регион.

Једино што извесно нема политичку позадину је више од деценије уништавање привреде, деиндустријализација, корупција и оно што иначе и некадашње фанатичне присталице радикалних реформи данас називају пљачкашком приватизацијом. То је, изгледа, пало с неба. Да није тако, не би готово сви политички актери били поново у изборној понуди пред гласачким телом Србије. Комплетан „жути“ картел, са свим нијансама румених или црних коалиционих партнера, изложен је на полици за куповину. Тек што је такнуто осиње гнездо а они су већ у новом изборном циклусу поново спремни да демократским фронтом или без њега спасавају Србију. Та политичка братија је и инсистирала на изборима не зато што мисли да може на њима победити, него да се кроз нове изборе рециклира, прикрије и постане претпрошла власт и тако се поново докопа посланичких имунитета, прикачи Александру Вучићу и СНС-у. Они које он сам не прошлепа на својој листи надају се да ће му бити неопходни на ЕУ путу и то ће скупо наплатити. Да и не говоримо о пословима на промени Устава Србије.

Да ли је уопште могуће говорити о корупцији и уништењу економије а да се не препознају и радикално не отклоне њени политички актери? Ко је доносио и изгласавао толике законе и толике уредбе и мере државне политике које су довеле Србију пред економски слом? Реч је о најтежим делима против народа и државе. Ако су то тадашњи властодршци радили из најдубљих уверења, утолико горе по нас, и тада када су бирани и сада када се поново кандидују за избор. Будемо ли их бирали поново, нема нам спаса.  Али изгледа да у већини случајева није била реч о уверењима, него о непосредном приватном и партијском интересу.

[restrictedarea]

Овако испада да у Србији није било готово ниједног подмићеног и ниједног одговорног политичара на високом положају. Да поновимо, сви су поново већ у следећем изборном циклусу. Ту су и они који су потпуно компромитовали и готово уништили правосуђе, злоупотребљавали службе безбедности и полицију, узурпирали и извршну власт, дневно слали претње људима, шуровали с наркобосовима, ведрили и облачили, рекетирали у име партије и државе, правили своје тајкуне. Био је то и остао „жути“ картел који пак сада јуриша на ново изборно и политичко  покриће.

Без обзира шта ко причао и колико су тачне оцене о данашњој медијској контроли, извесно је да је у укупном медијском персоналу огромна већина намештеника потпуно евроунијатска и жута. Они верују да је такво служење сам закон професије, потврда одговорности, доказ објективности и повиновања пожељном систему нових вредности.  Понегде, то се може пригушити страхом и непосредним користољубљем, понегде може доћи и до озбиљнијег флерта с новим властима, али претходно поменуто је владајући модел и матрица. Деси се да се произведе заблуда због фасцинације и умиљавања данашњих напредњачких политичара другосрбијанцима, али пропагандни погон већ описаних медија и политичких аналитичара то веома брзо отклони.

Има ли у Србији икога нормалног ко мисли да су радници привилеговани и заштићени као бели или бар мрки медведи? Свакоме ко ишта зна и види јасно је да су и претходни радници, а сада пензионери, као и данашњи радници, прво тешко опљачкани а сада и потпуно обесправљени и доведени до праве глади. Дојучерашњи министар привреде Радуловић реши да оздрави српску економију тако што ће потпуно уништити и ликвидирати раднике, а оне који претекну превести у робље. И цела медијска и аналитичарска братија реши да га промовише у великог и спасоносног реформатора. Никоме, рецимо, ни на памет не пада да се задржи пред Радуловићевом тврдњом да су се добре ствари у влади, а везане за његове реформске подухвате, догодиле под страним притиском. Посебну драж реформама даје некаква асоцијација послодаваца која га својски подржава, баш као и свакога таквог у свакој прилици која им се пружи.

Тај туђом руком навијени механизам ради и тренутно је на задатку производње једине тобожње опозиције најјачој политичкој странци. Да ли ће бити једна или две колоне демократског фронта, или ће се већина окупљати под слоганом „Ви демократи и све грађанство за ДС“ – остаје да се види. Ту ће на делу бити и друга и трећа колона а свима заједно је заједнички именитељ – Пета колона.

У чему ће бити суштина сукоба, тешко да ће се моћи разабрати у изборној кампањи. Сви ће тврдити да сви други спроводе њихов програм и полагати ауторство на гесло по којем  ЕУ нема алтернативу. Сукоби или тобожњи сукоби производиће се од случаја до случаја. Што разлози буду спорадичнији, сукоб ће бити жешћи и већи. Тактика СПС-а ће бити да ће поново и већ договорено бити партија власти. Сви други су само тек кандидати а они су већ виђени за власт.

Описани пропагандни погон ће придворно чинити све да готовом и извесном, и све већом и извеснијом победом што снажније уљуљка и опусти СНС.

За такву операцију неопходно је из свих сукоба и калкулација за учешће у власти склонити ДСС и прећутати чињеницу да је то једина опозициона парламентарна политичка странка која се у битном разликује од свих других са скупштинским статусом. Потенцијално, њено бирачко тело се налази у оних 49 одсто грађана Србије што нису за улазак Србије у ЕУ, оних 22 одсто који су изричито против ЕУ, и међу онима против приступања Србије НАТО-у. Дакле, овом приликом се крећемо само у равни чињеничких а не вредносних судова који су, када је „Печат“ у питању, највећим делом подразумевајући.

Да се вратимо на политичку позадину. Шта би могла бити политичка позадина одлуке да се распишу парламентарни избори? Наши медији и већина политичара тврдили су да су Руси, Немци, ЕУ и Американци против. Неки су то отворено и казали. Највећи број аналитика је тврдио да је потпуно неважно ко ће бити премијер у једној земљи, што је иначе и прилично оригинално откриће које би хитно требало применити, на пример, на Немачку и Енглеску и остале парламентарне демократије. Странке су биле углавном „за“ а СПС „против“ и тако даље, и тако даље…

Исход избора 16. марта показаће да ли је Србија била та политичка позадина.

[/restrictedarea]

8 коментара

 1. Nemacka brise sve pred sobom…bez tenkova.
  Ne trebaju tenkovi,sada je dovolja SMS poruka.ILI VANREDNI IZBORI?
  Vazno je uraditi dobre “instalacije”,i sistem funkcionise,sistem nemacke ekspanzije.
  Narod zbunjen…kako pruziti otpor,kome…pa to su “nasi”?
  A oni nisu nasi,oni su odavno svoji,samo o sebi misle,a Nemacka takve voli,DA MISLE O LICNIM I NEMACKIM INTERESIMA…zasto bi Nemacka slala SS divizije,u uniformama dizajnera Hugo Boss-a,koji je sredinom dvadesetih proslog veka,uradio stajling NACIONAL-SOCIJALISTIMA?
  Dovoljno je omoguciti najskuplja odela Hugo Boss NASIMA,A NJIHOVIMA.Kakva nepodnosljiva podudarnost…A NIJE SLUCAJNOST.

  Danas je sve isto ,samo malo gore nego devedesetih,A MNOGO GORE NEGO ZA VREME ZUTIH PETOKRAKA…
  Vesna Pesic je za vreme Rezima SM mogla da se siri po stampi kad je htela…a danas je ne mozes pronaci nigde,IAKO IMA IZRECEN SVOJ STAV O SADASNJOJ SITUACIJI?
  Bora Corba,taj cetnik iz kruga dvojke…bio je deo kampanje protiv Rezima SM,napisao pesmu “Baba Jula”…autore tadasnjeg EUROPOLISA,ispljuvao pesmom “europenis gradi nas, mi gradimo europenis”…
  Tome Bori,koji danas kaze da je Rezim SM “hteo da ga rokne”…a verovatno su cekali da se otrezni,pa je pre Rezim pao ,nego sto se ovaj otreznio…nije za DESET GODINA ZUTOG KOMUNIZMA I ZUTE PETOKRAKE,palo na pamet,sa speva pesmu “BABA DESA”…
  TO MU NIJE PALO NA PAMET???
  A BABA DESA vlada pa razbija.I danas…i tek ce.
  Cetnik Bora promenio svest?!
  LAZNI CETNIK,kao mnogi cetnici iz devedesetih…koji jedinu Sumu u koju bi se odmetnuo vidi…Sumatovac.
  Danasnji “rezim” se zaduzio za manje od dve godine oko 4 milijarde,a Rezim SM,pod sankcijama,svih devedesetih,oko 6 milijardi.Zasto…ako nas Nemci i Slovenci savetuju,a Hrvati kupuju,NEMACKIM PARAMA?
  Ustvari,ZATO!BAS ZATO!
  Los zadah Minhenske pivnice se sve vise oseca,prica se o progresu,miru,buducnosti…a rezultati su katastrofalni,jer Nemci sve izvoze,ne samo masine…vec i IDEOLOGIJI I POLITIKU,pa kombinuju,ako ne ide marksizam,onda moze fasizam,svakako ekstremizam,u bilo kojoj populistickoj formi…koji ima jednu zakonitost,taj radikalizam ima za cilj DROBLJENJE sopstvene nacije gde se zapati…to komunisti zovu “revolucija jede svoju decu”…
  ali,JEDE I SAMU DRZAVU.
  To je cilj nemackog “patenta”,oni ce se siriti mirnim putem,a drugi se mogu raspadati,najbolje u krvi.
  Nemci su nam prezentovali Projekat “GLAD NA VODI”.
  To je tacno njihova zelja,i oni to ne kriju.
  Nemci imaju jednu postenu crtu,ONI TI TACNO,TAKSATIVNO I NAPISMENO,najave sta zele…a mi to trebamo da shvatimo…a ako ne shvatimo,mozemo malo i da se pobijemo izmedju sebe,opet ce biti po njihovom…

  Pre nego sto GLAD NA VODI ne “zazivi”,bilo bi dobro da NESTO ucinimo,a to je da se ZABRANI PREDIZBORNA KOALICIJA PARTIJA,i da se ocisti partijska scena Srbije.Da se racionalizuje…
  Dvako pojedinacno na izbore,pa ko ne prece cenzus,dati mu rok od 5 godina,i ako se to ponovi,takvu stranku ili partiju,ukinuti.
  Treba ugasiti 60% Partija,kao sto treba ugasiti 60% javnih preduzeca,IZ EKONOMSKIH RAZLOGA.A i ne samo ekonomskih…
  Imati odelo Hugo Boss,tasnu u kojoj je pecat Partije i mobilni,da bi bio na vezi sa ambasadorima i ko zna kime…
  NIJE DOBRO ZA SRBIJU.Idemo tako u propast.
  Srbiji treba SISTEM a ne Patija ili Lider.
  A TO NEMCIMA NE ODGOVARA.
  Majku mu,pa nemojmo bas kako Nemci hoce,pa nismo bas toliko moralno propali?!

 2. О тексту ни речи-свака ти је ка Његошева.Но, питам за “политичку позадину” држања Драгомира у ПЕЧАТУ.Зар му је мала вУЧКова синекура, па и ти му додајеш? Почео да се појављује на свим ТВ а коментари су му “пешчанички”.Зар ПЕЧАТ није патриотски лист?

 3. мали брат

  .. у вези “сорошијанаца”.. да није та `позадина` -`глава` усвојила кинески `рецепт` ” Није важно дал` је жут ил` црн или црвен, важно да је “наш” ( `bustard`, што би рекли амери) ???

 4. Poruka je poslata na vrijeme, što će se desiti onima koji vide što oni / jevroatlantisti / rade i namjeravaju raditi, ili ako kojim slučaju neko nazove stvari pravim imenom.
  Pitanje, gdje je tu narod, što je s njim?, ili ništa ne vidi ili sve što mu se servira smatra normalnim i poželjnim.
  Pripremljeno : Latinicu kao glavno pismo u Ustav, preambula o KIM iz Ustava i priznavanje NARKO države,
  novi statut Vojvodini i autonomioja Raškoj.
  Zato svi glasati za MEDENOG i drugare /Ćedu,Vuka,Palmu,Krobabu, velikog graditelja Velju i žute /,
  to je uvjet opće propasti i nestanka !?

 5. Наши избори и наше политичко стање. Кога да бирамо а кога да пресртамо то је сад кључно питање за патриотску Србију. Све политичке странке биле су власт или део власти у последњих двадесет година, можемо их хвалити или кудити. Али остаје оно за
  кога дати свој глас сада у овом стању које личи на почетак другог светског рата. Иста војна машинерија јури на Исток односно
  на Русију. Политичко стање је такво да једина странка која је остала достојна свог патриотског става је ДСС. Они имају изразито
  јасан став у вези ЕУ НАТО ИМПЕРИЈЕ. Све укупни ЖУТИ КАРТЕЛ са надуваним СНСом води политику Србије према Сорошевим ЕУ нема алтернативу. Незнамо колика је маса за НАЦИОНАЛНУ ОПЦИЈУ а колика
  ЕУ нема алтернативу.Дали бљештави сјај Запада може да засенчи бедно стање у којем се налази Србија?

 6. Patriotska opozicija, (Dveri, SRS, DSS ), i da se udruze nece moci osvojiti vise od 30% biraca. Kampanja i izbori ce biti prljavi i falisfikovani. Vucicu je samo stalo da osvoji dvije trecine skupstine i tako legalizuje sve do sada ucinjeno, a zatim da mijenja Ustav, zatim crkveni kalendar, zatim da se odreknemo Svetog Save, zatim da predjemo na katolicizam. E, to je TO! Intetesuje me, da nam DSS objasni sta i kako ce nakon izbora ODBRANITI KiM kada se u Skupstini vecinski promijeni Ustav i izbaci dio gdje stoji da su KiM sastavni dio Srbije?! I kada se bude “rijesavala ” AP Vojvodina? Sta ce DSS konkretno uraditi?

 7. Душан К. (КОВАЧЕВИЋ)

  Поштовани,
  Ми се и даље бавимо периферним стварима и возимо сеоским џадама, док нас режим и сви режимски помагачи у шестој брзини возе еуРОПСКИМ путем без алтернативе (и наде). Стога су по мени овде кључне две ствари, односно анализа “NJIH” и анализа “нас”.
  Прво, ONI раде то што раде, и за то имају отворену и сваку могућу подршку деценијских непријатеља овог народа, локалних тајкуна, другосрбијанске елите, медијских манипулатора. А мислим да је прилично јасно ко су све ONI, сем појединцима који то константно и врло неаргументовано негирају. Дакле нису ONI само ови за које Ви кажете “тек што је такнуто осиње гнездо”, већ су многи из тог гнездашца изградили нови еуРОПСКИ антиспрски дом. Просто се питам да ли ми живимо у истој држави, имамо исте проблеме, читамо и гледамо мање више сличне медије,…. па на основу свега овога извлачимо толико супротне закључке. Или је то питање мотива и интереса. Причати 2014-те (и свих ових година) само о жутом картелу , а превиђати да је велики број кључних људи тога картела сада у неком новом еуРОПСКОМ картелу, или чекају да се укрцају на тај нови еуРОПСКИ бродић којим кормилари нови господар окупиране Србије, је у најмању руку некоректно према читаоцима. Догађаји се смењују муњевитом брзином, као на траци, наравно, ниједан у националном или државном интересу, али са толико сладострасти режима да је то невероватно. У моменту када се спроводи и промовише отворена еуРОПСКОатлантистичка антисрпска политика, сасвим је свеједно да ли је на њеном челу жути картел или напрдњачка братија, ако су последице по нас дугорочно катастрофалне.
  Друго, сводити “патриотску опозицију” само на ДСС такође није коректно. Свих ових година сам на скупове против жутог и напрдњачког режима ишао независно од тога да ли су били у организацији ДССа, СРСа, Двери, косметских Срба, или неке друге организације, без обзира што нисам присталица нити члан ниједне странке. Јер ДСС се у појединим моментима понаша као увређена млада, која жели ексклузивитет “патриотског деловања”, борећи се против режима шетњама и научно-културним скуповима, не сметајући јој притом да учествује у локалној власти са истим припадницима режима. Мало је нелогично да је неко на државном нивоу издајник, а на локалном пожељан партнер. Исто тако, ако ДСС, СРС, Двери и остале организације и појединци нису успели да нађу минимум заједничког језика у овом одсутном тренутку, да се превазиђу сујете и несугласице у условима када смо кренули путем без повратка, онда је порука искреним и забринутим грађанима више него јасна. Шта вреди рецимо ДСС-у 8-10% посланичких мандата у парламенту, када су СРС и Двери на ивици цензуца, и када је (ће бити) 90% парламентарних странака за еуРОПСКЕ интеграције (дезинтеграције Србије). Да се ишло у неку врсту тзв.патриотске антиеуРОПСКЕ коалиције, могло би се десити да у парламенту седи 40-60 посланика који би се врло гласно и жестоко супротстављали сваком потезу нове проеуРОПСКЕ већине, без обзира да ли ће она бити предвођена снс-овцима или дс-овцима, јер је прича мање-више иста.
  Ствари су јасне и очигледне као дан, само је питање да ли имамо храбрости да их признамо. Јер онда долазимо до болне истине, тако да нам од свега овога преостаје да бар не будемо исти као припадници политичке елите, која је судбину свога народа продала зарад личне користи. И тада нам једино преостаје да се погледамо у огледало и да видимо ко су заправо ОNI, a ко смо ми. И да не будемо као ONI, когод ONI били.
  Срдачан поздрав.
  Душан Ковачевић

 8. Pitanje koje sam sebi postavljam je.Zasto SNS hoce da izgubi ove izbore.To istol sam video i na proslim kad je Tadic sve sto je radio radio u morist svoje stete.Ovo sto danas radi SNS i ovi oko njega naprosto nije normalno.Cije to oni direktive izvrsavaju.Izgleda da su i OVI odradili svoj deo posla u mozaiku RUSENJA ne Srbije nego SVEKOLIKOG SRPSTVA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *