Печат недеље

 

Савиндан у Будимпешти

Самоуправа Срба у Мађарској и ове године организије прославу Дана Светог Саве, а у програму обележавања најављеују се Свечана академија и Светосавски бал. У склопу културног програма биће приређена изложба фотографија из манастира Хиландара аутора Милана Тимотића, „Печатовог“ уредника фотографије. Свечаност поводом Савиндана ће бити одржана у будимпештанском хотелу „Рила“ у суботу 25. јануара 2014. с почетком у 18 часова. Прослави ће, како се очекује, присуствовати угледне званице из културног, политичког и јавног живота Будимпеште и Српске заједнице у Мађарској.

Израел у Царинском савезу?

Израелски министар спољних послова, Авигдор Либерман, 9. јануара 2014. године је на страници своје социјалне мреже написао сензационалну изјаву. Наиме, према његовом тврђењу током 2014. године ће Израел потписати Уговор о зони слободне трговине са Царинском унијом (Русија, Белорусија и Казахстан) што је изазвало неверицу медија на Западу, а посебно и међу бившим чланицама Совјетског Савеза.
Јасно је да економски аспект прикључивања Израела Царинској унији није споран јер је користан за све државе које чине унију, али јесте политички. Није тајна да Царинска унија економским путем шири један нови образац интеграција, који не одговара Европској унији, САД и НАТО. Русија пак потписивањем Уговора о приступању Израела Царинској унији добија нове инвестиције и приступ новим израелским технологијама, што дакако изазива језу у Вашингтону. Како пише молдавски портал ava.md, до 15. јануара 2014. године, 35 држава света је дало пријаву за улазак у Царинску унију.

„Расадник тероризма”

Портали svpressa.ru и global-conflict.ru тврде да се на територијaмa западних делова постсовјетског пространства појављује још један канал америчког утицаја. Наиме, према писању споменутих портала, који се позивају на бугарску штампу, у току преговора у Бриселу, који су вођени од почетка децембра 2013. године, између америчког државног секретара Џона Керија и министра иностраних послова Румуније, Титуса Карлецeaна, Румунија је прихватила да САД из Ирака пребаце у румунски погранични град Крајову 3.000 бораца организације муџахедина „иранског народа“ Муџахедин-е Халк.
Муџахедин-е Халк је основана у Ирану шездесетих година прошлог века. После Исламске револуције у Ирану већина чланова ове организације се преселила у Ирак и ратовала је током ирачко-иранског рата на страни Ирака. После агресије на Ирак од стране САД, Муџахедин-е Халк Вашингтон је узео под своју контролу и омогућио им обуку и боравак у америчким базама око Багдада. САД су желеле да ову организацију искористе против Ирана, али се показало да могу бити корисни и у Европи. Румунија се сагласила да прими џихадисте са свом ратном опремом. Медији такође спекулишу против кога ће они деловати, па тако пишу да ће бити коришћени током процеса заузимања Молдавије од стране Румуније, посебно против непризнате републике Придњестровље која себе поистовећује са руском културом, а не са „Великом Румунијом“. Дестабилизација ситуације је могућа уз герилске акције ове групе… За руског професора, шефа Катедре дипломатије Николаја Леонова, пребацивање Муџахедин-е Халка у Румунију значи да Русија мора бити спремна за терористичке и провокативне акције терориста, али и да у дипломатским акцијама укаже на то да су САД расадник тероризма.

Један коментар

  1. Imajuci u vidu da je veoma veliki broj doseljenika u Izraelu iz bivseg SSSR vezanost za Rusiju je sasvim ocekivana. Kakvu mi to vlast imamao kada se ponasa ovako neodgovorno. Vezuje nas za drzave koje su kolonijalne a one se svojih starih i proverenih metoda ne odricu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *