Ljudi, poslovi i dani

Sukob kultura u Grčkoj

Portali kavpolit.com i voprosik.net preneli su vesti da međunarodni kreditori Grčke sve otvorenije uslovljavaju davanje kredita antipravoslavnim, odnosno anticrkvenim zahtevima. Već je na zahtev kreditora iz Evropske unije usvojena zabrana pravoslavnom sveštenstvu da posećuje škole i đacima da učestvuju na pravoslavnim liturgijama i drugim crkvenim svečanostima. Grčkoj pravoslavnoj crkvi je zabranjeno i da se bavi trgovinom, što je u prihodima parohija činilo 20 odsto dohotka. Traži se čak i zabrana rukopoloženja novih sveštenika, izbacivanje veroispovesti iz pasoša, da se odobri izgradnja džamija u Atini, da se neke crkvene zgrade u glavnim ulicama velikih gradova, posebno u Atini i Solunu, prodaju na tržištu nekretnina. Takođe, traži se i promena zakona u kojima se nalaze etički kodeksi zasnovani na Jevanđelju, te da se usvoji zakon o istopolnim brakovima.
Mitropolit Tiotidski Nikolaj govori da je zbog toga moguć narodni ustanak. Grčka crkva ocenjuje da su se Grci razočarali u Evropsku uniju, koja sve više istupa kao rušitelj Grčke. Sukob Evropske unije i Grčke sve više, smatraju episkopi Grčke crkve, iz čisto ekonomske sfere sve više prelazi u sukob kultura.

Genocidni Njegoš

Hitajući svojim putem evroatlantskih integracija, Crna Gora bi mogla da ostane bez Njegoša a da zauzvrat dobije polumesec na državnoj zastavi. Takve je, makar, zahteve u nedavnom intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji izneo Suljo Mustafić, predsednik tamošnje Bošnjačke stranke i potpredsednik vlade Crne Gore.
U svom predbožićnjem obraćanju Crnogorcima, naime, Suljo Mustafić je ponovio stav svoje stranke da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, ne može da bude proglašen za dan crnogorske kulture jer su „neke ideje iz ‚Gorskog vijenca’ inspirisale genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini“, i zatražio da se „makar iz školskih udžbenika izbace oni sadržaji (iz Njegoševog dela) koji vređaju muslimane i šalju poruke verske i etničke netrpeljivosti“. „Mislim da bi to bio veliki doprinos daljoj izgradnji međuverskog sklada“, naveo je Mustafić.
Istovremeno, ovaj potpredsednik crnogorske vlade tolerantno je rekao da mu ne smetaju hrišćanska obeležja na državnoj zastavi Crne Gore, ali je zatražio da se ona dopuni i „elementima islama“: „I pripadnici islama su ovde autohtoni stanovnici, vekovima su gradili Crnu Goru, oni su deo njene društvene stvarnosti i tražimo da se to iskaže i kroz simbole naše države.“

„Šerijatska patrola“

Posle Nove godine u selu Bazarnije Mataki, koje se nalazi kod Kazanja, dogodio se sukob lokalne „šerijatske patrole“ (muslimanskih mladića koji prate da li se živi po obrascima islama) među kojima je bilo gastarbajtera, i ruskog pokreta „Ruski trkači“, koji uglavnom čine pripadnici pravoslavnog naroda Čivaši.
Prvi sukob se dogodio između zagovornika šerijata i „zdravog načina života“ i gostiju lokalnog kafića. Pripadnici šerijata sunameravali da goste rasteraju i zatvore kafić, a gosti su pružili otpor, tako da je u tuči učestvovalo više od 10 mladića. Ovo nije prvi put da se u selu Bazarnije Mataki pojavljuje „šerijatska patrola“, jer su i ranije napadali prolaznike koji su išli selom posle 22,00 časa, objašnjavajući im da moraju živeti po šerijatu, a ne da piju. Takođe „šerijatska patrola“ je 2013. godine skrenula pažnju kada je jednog pravoslavnog meštanina pozvala da primi islam, a kada je on to odbio, zapalili su mu kuću. Od tada pokret „Ruski trkači“ pokušava da zaštiti lokalno stanovništvo od „šerijatskih patrola“ i radikalnih islamista.

Jedan komentar

  1. Dakle Srbija u Europi = serijatska Srbija; jer, nas ce odmah bez prezanja i pitanja pomuslimaniti.

    Koja ugodna predstava: Dacic i Vucic sa fesovima, belim haljinama i papucicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *