Коштуница: Политичка неутралност, а не ЕУ

Главни задатак ДСС-а јесте да придобије Србију за идеју политичке неутралности, рекао Војислав Коштуница на изборној скупштини странке. Поручује да је Александар Поповић најбољи кандидат за градоначелника. Коштуница једини кандидат за председника странке.

У Центру “Сава” у току је једанаеста скупштина Демократске странке Србије на којој ће бити изабрано ново руководство странке и усвојена нова партијска документа. Једини кандидат за председника ДСС-а је Војислав Коштуница, који је на челу странке од оснивања 1992. године.

Лидер странке Војислав Коштуница рекао је да је главни задатак те странке да придобије Србију за идеју политичке неутралности, као и да се покрене јавна расправа о томе колика је корист од европских интеграција.

“Сувише ми као народ и држава имамо спорних питања са Европском унијом да би могли да избегнемо референдум о том питању. На крају крајева, има ли нешто боље и природније од тога да чујемо глас народа да ли жели да Србија буде у ЕУ”, рекао је Коштуница.

Он је упитао све заговорнике европских интеграција шта је спорно у томе да се покрене разговор о будућности земље и због чега Србија почетком 2015. године не би расписала референдум на којем би народ одлучио да ли треба и даље да иде путем европских интеграција или да прогласи политичку неутралност.

Члановима ДСС-а је поручио да њихов циљ треба да буде да породице, комшије, колеге и пријатеље убеде у то да је политичка неутралност, а не Европска унија, прави пут који отвара врата будућности Србије.

“Политичка неутралност је најбоља гаранција економског просперитета земље и стављања ван снаге Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, који економски разара нашу земљу”, рекао је Коштуница.

Он је оценио да нема никог другог осим ДСС-а ко народу отворено треба да каже истину да су европске интеграције погубне по националне, државне и економске интересе Србије.

Александар Поповић кандидат за градоначелника

Говорећи о предстојећим изборима у Београду, заказаним за 16. март, Коштуница је рекао да је уверен да је Александар Поповић најбољи кандидат за градоначелника Београда.

“Добро је што ову скупштину држимо уочи изборне кампање за Београд, јер да би постигли што бољи резултат, ми морамо исправљати грешке које као странка правимо. Важно је да ДСС буде у власти у Београду, јер је то гарант да ће бити вођена добра, поштена и одговорна политика”, рекао је председник ДСС-а.

Говорећи о досадашњим резултатима ДСС-а, он је рекао да је управо та странка заслужна што је Србија војно неутрална и што њени војници не гину широм света за туђе интересе, да је обезбедила да кроз Србију прође Јужни ток, за успостављање специјалних паралелних веза с Републиком Српском, за одбацивање Ахтисаријевог плана и обарање Статута Војводине пред Уставним судом.

“Али, оно што је најважније, наша је велика заслуга што смо јединствено окупили свих 250 посланика Србије да гласају за нови Устав, који је народ својом слободном вољом изгласао на референдуму. Свако види и свако зна да је Устав последња брана дезинтеграцији земље”, оценио је Коштуница.

Коштуница је изразио жаљење због тога што на изборној скупштини није било више кандидата за председника, јер би и то показало демократичног странке на чијем је челу.

После дела који је био отворен за медије, чланови ДСС-а, у даљем раду Скупштине, чланови ове странке бираће председника странке, потпредседнике и чланове Главног одбора.

4 коментара

  1. Apsolutno se slazem.U Srbskom jorpusu podrska ulasku u EU nema ni 30% .Gledajuci odnose u Skupstini to je 90%.Ocigledno je da je neko nekoga prevario.U moj mozak nemoze stati da su Bugarska,Rumunija.,balticke zemlje ispunile uslove jo pre 10.godina a Srbija nemoze ni za narednih 1o.Ocigledno je da Srbija ima posebne uslove.Zasdto ici tamo,bezuslovno,iako vas EU nece kao ostale ravnopravne clanice.Ocekujem u buducnosti i ovu koaliciju:SNS-DS_LDP-SPO-sascuvaj boze.

  2. Хоће ли тај реформски ДСС из фотеље, да пређе на конкретно деловање у континуитету , или ће као до сада салонски да саопштава своје ставове,… а земља Србија нестаје на очиглед свих нас, побогу!

  3. Kostunice, “politicka neutralnost” je jedna utopija koja ne prolazi kod naroda i trebalonbinda preispitas svoje vidjenje sveta. Pravo i konkretno pitanje je “EU i Amerika ili Rusija, tj. Evroazijski blok”. Kada se usudis da tako jednostavno postavis stvari videce se kojoj opciji je naklonjen srpski narod. Ovako, sa nedefinisanom i maglicastom “neutralnoscu” se nista ne postize, zvuci neozbiljno, a DSS gubi clanove. Jedino ako je to i cilj takve politike.

  4. Човек, народи и државе увек су били активни, стварали неко побеђивао косе боље организовао. Неутралан зјапи чека возови
    пролазе док се тај неутрални сети да је већ пао мрак а он у својим мислима неутралан ГОСПОДЕ ДАЈ НАМ ПАМЕТ ДА БУДЕМО МИСЛЕЋИ и РАДНО АКТИВНИ да нас не претекне брзо време у ком живимо. НЕУТРАЛНОС ШТА ТО БЕШЕ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *