Излог књиге

Oсам векова манастира Милешеве (зборник научних радова)
Милешева, 2013.

Манастир Милешева је, поред Хиландара, Пећке патријаршије, Жиче и Студенице, у свести православних Срба увек уживао статус велике светиње, места на коме су почивале мошти Светог Саве, највећег српског христоносца и христољупца, те места у којем се налази икона Белог анђела, заштитника свих православних хришћана. Отуда нас епископ милешевски господин Филарет подсећа: „Оно што је Гроб Господњи за све хришћане, то је гроб Светог Саве за све Србе“. Зборник радова са међународног научног скупа „Осам векова Милешеве“ одржаног од 6. до 8. новембра 2012. године у Милешеви, објављен у издању Епархије милешевске,  представља вредно и драгоцено сведочанство о манастиру, о његовој судбини, значају, задужбинару и историјским околностима кроз које је светиња „трајала и претрајавала“. Научни радови археолога, византолога, историчара уметности и научника из других области, сабрани у две књиге, представљају темељ припрема за обележавање јубилеја ове краљевске лавре.

 

Џон Лофтус, Нацистичка тајна Америке
Адмирал букс, Београд, 2013.

Како је министарство правде САД онемогућило рад Конгреса блокадом конгресне истраге у вези са славним америчким породицама које су финансирале Хитлера, Стаљина и арапске терористе? Како се заташкавала одговорност (ГАО) и ЦИА о послератном досељавању источноевропских нацистичких ратних злочинаца у САД? Ко је одговоран за скривање улоге арапских нацистичких ратних злочинаца у регрутовању данашњих блискоисточних терористичких група пред истражитељима догађаја од 11. септембра? Одговори су у инсајдерској причи Џона Лофтуса, бившег америчког тужиоца у влади и бившег обавештајног официра војске. Прича има потенцијала, како сам аутор каже, да смести бирократе иза решетака.

 

Џојсов ученик,  Драгo Јанчар,
Архипелаг,  Београд, 2013.

Најпознатија књига Драга Јанчара „Џојсов ученик“ објављена је у издању „Архипелага“. Преведена на енглески, француски и немачки језик, где је имала изврсну критичку рецепцију, ова књига Јанчарових изабраних прича открива писца ретко богате културе и јединствене способности да од малих епизода приватних и јавних историја обликује повести велике симболичке снаге.

У приче из књиге Џојсов ученик стао је цео XX век кроз неупоредиве судбине њихових јунака, некада обичних људи, некада сапутника и учесника најважнијих догађаја. Приче Драга Јанчара говоре о чудесној судбини Џојсовог ученика, о Павелићевој фасцинираности корпом пуном људских очију, о крају рата у Словенији 1945, о једној истрази у Титовој ЈНА чији ће главни актер касније постати познати генерал и најпознатији хашки затвореник, о чудесној слици из Кастиље, о белом руском емигранту који не успева да побегне од историје…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *