Избеглице: Хрватска не показуjе вољу да се нађе решење

БEOГРAД – Kоалициjа удружења избеглица саопштила jе данас да Хрватска ниjе показала стварну политичку вољу да се пронађе правично и траjно решење проблема српских избеглица из те земље, додаjући да jе то предуслов за разговоре о повлачењу тужбе и контратужбе између Хрватске и Србиjе.

Kоалициjа jе реаговала на изjаву прве потпредседнице Владе Хрватске Весне Пусић о спремности хрватске стране да разговара о повлачењу тужбе против Србиjе, коjа jе рекла, како се наводи, да jе Хрватска спремна на те разговоре уколико српска страна обезбеди податке о несталим особама.
“Kоалициjа сматра да Влада Хрватске jош ниjе показала стварну политичку вољу да се пронађе правично и траjно решење кључних проблема стотина хиљада протераних Срба, других грађана Србиjе и Срба повратника”, наводи се у саопштењу.

Поставља се питање како jе могуће разговарати о повлачењу тужбе и контратужбе ако Хрватска jош ниjе ексхумирала посмртне остатке Срба коjи се налазе на познатим гробним местима и ниjе идентификовала посмртне остатке Срба коjи се налазе у Загребу.

Додаjе се и да Хрватска ниjе процесуирала одговорне за злочине над Србима после воjних операциjа “Oткос”, “Бљесак”, “Oлуjа”, ниjе Србима вратила одузета имовинска и стечена права, ниjе омогућила накнаду штете за уништене куће и пословне обjекте, нити jе завршила процес њихове обнове, ниjе спровела Уставни закон о правима националних мањина коjи Србима гарантуjе право на слободну употребу српског jезика и ћириличног писма у местима где их jе више од 33 одсто, нити право на запошљавање у државним и jавним службама, правосуђу и полициjи…

Kоалициjа удружења избеглица ниjе се сложила ни са изjавом Весне Пусић коjа jе рекла, како наводе, да jе влада Хрватске jедина влада на западном Балкану коjа доследно и без резерве спроводи позитивну мањинску политику.

“Чињенице недвосмислено показуjу да су протерани Срби и Срби повратници, у великоj мери, као грађани Eвропске униjе оштећени у своjим правима. Oсновни проблем протераних Срба и Срба повратника jе дискриминациjа у делу хрватског законодавства, с jедне стране, и у поступању дела хрватских институциjа и службеника коjи крше Устав и законе, с друге стране”, поручила jе Kоалициjа удружења избеглица.

Посебно истичемо чињеницу да jе Србиjа прави пример државе на западном Балкану коjа jе, у законодавству и пракси, достигла високе стандарде у поштовању права националних мањина, наведено jе у саопштењу Kоалициjе удружења избеглица коjе jе потписао председник Mиодраг Линта.

Један коментар

  1. prvo, sto ce toliko udruzenja izbeglica i nekakva koalicija, drugo, zasto to nije jedinstveno drzavno pitanje, trece, ako se to pitanje ne bude resavalo kroz drzavne institucije od njegovog resavanja nema nista, cetvrto, ako se to pitanje ne bude resavalo kroz drzavne institucije izbegli srbi ce biti tretirani kao kolateralna steta pa ce svi oni svetski faktori koji su doveli do proteklih zbivanja na balkanu i koji snose veliki dio odgovornosti samo slegati ramenima do daljneg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *