Владимир Путин – У име хришћанске Русије

Пише Владимир Димитријевић

Руски председник је истакао да његова земља нема империјалне претензије и да не жели да намеће стандарде другим земљама, доносећи им, уместо слободе, само крв и патњу

Ми нисмо ни ученици, ни учитељи Запада. Ми смо ученици Божји и учитељи самима себи“, рекао је омиљени Путинов мислилац, Иван Иљин. Као и прошле, тако би и ове, 2013. године, ово могао бити мото његовог обраћања нацији, које је најавило велике, скоро „петровске“ реформе, у свим областима, од државне управе, преко армије, до питања идентитета. Нећемо се задржавати на целини његовог „манифеста“, у који је увео и генијалног државника царске епохе, Петра Столипина и филозофа слободе, Николаја Берђајева. Важно је, међутим, да укажемо на аксиологију Путиновог говора. За какве се вредности он заложио.

НА СТРАНИ НАРОДА Путин је истакао да Русија нема империјалне претензије и да не жели да намеће своје стандарде другим земљама, доносећи им, уместо слободе, само крв и патњу, какве западна Империја данас „поклања“ Сирији. Русија ће бранити мирољубиво сапостојање држава и народа, као и норме међународног права, не дозвољавајући никоме тај „нико“ је, свакако, Америка да доврши „насилно даривање среће“ човечанству. Путин је свима, уместо „људскоправашке“ толеранције, понудио руско искуство; јер држава коју он води већ вековима опстаје на темељу заједничког живота различитих вера и култура: ту су и православни, и муслимани, и Јевреји, и будисти, али и пагански народи далеког Севера. Руски цареви их нису истребљивали, нити на силу „усрећивали“. И данас има народића и етничких група са не више од две-три хиљаде припадника, а држава их чува као мало воде на длану, буквално им „дајући плату“ само зато да остану то што јесу. За разлику од америчког „мелтинг пота“, Русија и даље иде путем онога што је Леонтјев (философ што је, још у 19. веку, просечног Европејца назвао „оруђем свеопштег разарања“) именовао као „цватућу сложеност“.

Такође, Путин је у свом говору устао против глобалистичког диктирања начина живота неприхватљивих за огромну већину становника планете,  који се данас намећу као „демократске норме“. То, једноставно, значи: ако је неки народ, на основу свог морала и историјског искуства, против „политичког хомосексуализма“ (израз Наталије Нарочницке) и рушења традиционалног брака и породице, онда је демократија да се буде на страни народа, а не на страни „гејева“. Путин је тако себе открио као заточника динамичког, хришћанског конзервативизма, који подразумева да држава није средство достизања раја на земљи, него оруђе спречавања да се свет не претвори у пакао.

 

[restrictedarea]

Будућност Русије Наравно, Русија је још далеко од дуготрајног мирног периода. Изазови су и даље велики: од Украјине, за коју се води непоштедна борба са Бриселом, до опасности од исламског тероризма иза кога стоји Америка (нарочито уочи Олимпијаде у Сочију). У том и таквом времену, Путин је проговорио у име хришћанске Русије и традиционалних моралних вредности човечанства. Високо је подигао хришћанску заставу и под њу позвао све народе којима је стало до слободе и достојанства.

Одговори на вишегодишњи Путинов позив већ се чују са свих страна: чувени амерички пастор на челу покрета „Одбранимо породицу“, доктор права и теологије, Скот Лајвли, 30. августа 2013. упутио је писмо председнику Русије у коме му захваљује на борби за породичне вредности и против „политичког хомосексуализма“, али га и опомиње да буде спреман на огромне притиске западне Империје с циљем да се укину руски закони који спречавају пропаганду ЛГБТ идеологије. Такође, папа Фрањо упутио је, у септембру ове године, Путину, као домаћину састанка Г 20, молбу да се заложи за мирно решење сиријске кризе. Руски председник је, на папин позив, отишао у Ватикан и разговарао с челником најмање државе на свету – опет о Сирији, а нарочито о тамошњим, тешко гоњеним, хришћанима.

Русија, дакле, устаје. Хоћемо ли бити с њом или са Белом Демонијом, како је Владика Николај звао обезбожену Европу, остаје на нама да одговоримо.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Kada bi,čovek bio spreman slediti prirodni put,zdravorazumsko rasuđivanje,unutarnju lepotu i vrednosti,koje nosi u sebi,,date od majke prirode,poštovao i želeo svoju slobodu,ne bi ko opijen i malouman hrlio u ropstvo i tiraniju.Shvatanje,da je ,globalizacija jedini put,neminovnost,nešto,što moramo,primoravaju nas,velika je greška.Očekivati dobrotu od imperijalista,gde sve počiva na goloj sili,zabluda je.Realnost,jedina alternativa su laži,koje će nas učiniti ne slobodnim robljem.Nema svog mišljenja,svojih želja,vrednosti znanja,no samo teški rad za profit gazdi.Zar nismo dovoljno bili oruđe u tuđim rukama.Šta nam se to obećava,da smo okrenuli leđa bratskoj Rusiji,čiji su sinovi ginuli za našu slobodu.Uvek,oduvek,tražili smo pomoć Rusije,nismo je dobili samo u vreme Jeljcina,jer je bio zapadni igrač,kao i Gorbačov,koga bi trebalo obesiti.Putin radi za dobro svog naroda,slobodu Rusije ne prihvata ni homoseksualnost,kao potrebu javnog deklarisanja,jer zna,da to u dobroj meri ruši porodicu,protiv prirodno je,kosi se sa svim normalnim principima.Nije to ni urođeno,ni bolesno,to je bahato,usmereno protiv društva,protiv normi zdravog nataliteta.Srpski “velikaši” to prihvataju,jer je to naredila Evropa koja se valja u kaljuzi,odnosno,i njoj Amerika diktira svoje prljavštine,želeći da potčini i porobi celi svet.Ono,što nam nude,gore je,od Sodome i Gomore,gore od Pakla.Mi smo se delimično uverili u veličinu i plemenitost pomahnitale Amerike.Ništa ljudsko u sebi nemaju,poput robota i mašina,sve čine na zapovest.A,ubiše se,govoreći o ljudskim pravima,slobodi,koju su nekad davno proklamovali.Srušili su kip slobode,Boginji pravde stavili povez na oči,to vam je Amerika,i,bestidna Bludnica Evropa,koja nas je bombardovala,sa svojim satelitima i predvodnicom najluđom i najkrvavijom zemljom Amerikom.Živela moja mučenička Srbija raspeta,između dobra i zla,Živeo i nadživeo,sve svoje neprijatelje,veliki,pravedni Putin,ziveo onaj pravi Bćuška i svaki pravi Srbin.Fašizoidna Evropa i krvoločna Amerika da nas ostave,da u miru gradimo svoju budućnost,bez njihovog blagoslova i diktata.Luna.

  2. samo Putina se boje nato fašisti i njihovi vazali-neka mu je Bog na pomoći

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *