Синдикати траже наjширу расправу о Закону о раду

БEOГРAД – Радник ниjе роб и нећемо дозволити усваjање предложених Закона о раду и Закона о штраjку – порука jе са данашњег протеста у организациjи Српског синдикалног фронта коjи jе завршен пред Владом Србиjе, предаjом синдикалних захтева.

Радници захтеваjу од владе да “распусти нелегитимни Социjално економски савет и друга преговарачка трипартитна тела и да се о предложеним законима поведе наjшира расправа.

Oни такође траже да Српски синдикални фронт буде укључен у званични социjални диjалог на нивоу државе, и да се у том смислу одмах изврше измене постоjећих законских решења.

Захтева се и да се обезбеде механизми за успостављање наjширег социjалног и друштевног диjалога, уз учешће наjшрихих друштевних чинилаца, како би се реализовало кључно уставно начело – да Србиjа буде држава социjалне правде.

Jедан од захтева jе и покретање коренитих, системских, економских и друштвених реформи и адекватни закони, са чиjим ће доследним спровођењем бити спречена владаjућа мањина да “од Србиjе створи земљу наjгрубље експлоатациjе, неjеднакости, дискриминациjе и сиромаштва.”

Председник Kонфедерациjе слободних синдиката Ивица Цветановић jе рекао да би предложеним законом радници били претворени у робове, jер се укидаjу и рад у сменама и ноћи рад и радно време.

Наjгоре од свега jе флексибилно запошљавање, што значи да млади никад неће имати стални посао, а то jе, додао jе он, на ове протесте и привукло велики броj студената. “Tо jе закон коjи jе писан у интересу америчке и немачке привредне коморе и наших таjкуна, а не у интересу свих грађана Србиjе”.

Председник Индустриjских синдиката Србиjе Драган Mатић jе рекао да на данашњи светски Дан људских права, синдикати поручуjу влади да радници нису робље и да то неће ни бити.

Председник Синдиката полициjе Глишо Видовић изразио jе задовољство што први пут полициjа са грађанима учествуjе у протесту, и што jе тако показала да jе у служби народа. “Влада jе фирме у коjима смо радили, а коjе су изградили наши родитељи, продала за динар таjкунима, а сада хоће да будемо робови”, казао jе он.

Челник Удружених синдиката “Слога” Жељко Веселиновић jе поручио да Закон о раду неће ући у Скупштину до Нове године, jер jе ово само почетак протеста против закона коjе “уз помоћ вазалне владе, доносе они коjи су нас рушили за време бомбардовања.”

Данашњи протест, коjи jе почео окупљањем око хиљаду људи испред Цркве Светог Mарка око поднева, па jе после перформанса испред Народне Скупштине настављен до Владе Србиjе, успут се непрекидно увећавао па jе у Немањиноj неколико хиљада учесника присуствовало предаjи захтева.

У протесту jе учествовао велики броj запослених у jавним предузећима – Железнице Србиjе, Tелеком, EПС-а, ПTT, као и у здравству, просвети, социjалноj заштити, представници синдикати новинара, ветеринара и ватрогасаца, велики броj студената.

Учесници потеста добили су писма подршке од синдикалних организациjа из 30-ак градова Србиjе.

Српски синдикални фронт чине Kонфедерациjе слободних синдиката, Удружени синдикати Србиjе “Слога”, Индустриjски синдикат Србиjе и Синдикат српске полициjе.

2 коментара

  1. Raduje me,da po prvi put,reaguje sindikat,ukoliko je zaista reakcija istinita.Dosta dugo je ćutao ovaj narod.Dopustili smo,da nas vode ljudi,kojima je Vašington miliji od Srbije.Zašto,u ime čega,slediti robovlasničke zemlje,njihove ne ljudske zakone.Mi smo mali da bi prema sebi bili tako surovi.Molim,sindikalce,da pozovu narod u protest,radnike bez posla,bez hleba,o kojima niko ne vodi brigu.Prkose nam,dok u toku dana,promene po nekoliko odela,kako su naprasno postali tako bogati?Sve im je Bogom dano,ili našom glupošću da poverujemo u nešto lepo i vredno.Dačić je često govorio,da su,socijalno odgovorna vlada,prema kome?Za decu se kupuju lekovi,stariji ljudi,ili će kupiti hleb-ili-lek ni za jedno nema novca.Da li je neko svestan toga?Lekar kaže,žao mi je ,lekovi su van liste.Surovi i bahati su isto kao i DS,još i gori,jer su odradili sve prljave poslove,i,predaju Kosova.Dačić,vara Putina.Zna li on,koliko je Moskva lepša i vrednija,zavidno kulturnija,i,carska i komunistička i današnja,od divljačkog Vašingtona.Nisam znala,da mu je pupak otsečen u Americi.To,sve,treba što pre zaustaviti.Mi smo zdrava zemlja,zdravih ljudi,zašto nas čine bolesnim?Luna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *