Ruska pozajmica za preduzeće “Južni tok”

Za osnivački ulog u preduzeću “Južni tok Srbija”, ruska strana će pozajmiti Srbiji 75 miliona evra, rekao premijer Ivica Dačić. Time se smanjuje pritisak na državni budžet, istakao Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da se sa predsednikom uprave “Gasproma” Aleksejom Milerom dogovorio da ruska strana pozajmi Srbiji 75 miliona evra za osnivački ulog u preduzeću “Južni tok Srbija”.

Dačić je novinarima nakon otvaranja konferencije “Srbija i dijaspora” rekao da je ostalo još da se u januaru sa ruskom stranom postigne dogovor o tome koliki će deo novca od tranzitnih taksi za prenos gasa “Južnim tokom” kroz Srbiju ići na otplatu kredita i u kojem periodu.

“Razgovarao sam sa Milerom telefonom i zadovoljan sam što smo postigli dogovor jer se time smanjuje pritisak na državni budžet”, rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je ranije bilo planirano da država da garancije za kredit od 75 miliona evra kod komercijalnih banaka, ali da se od toga sad odustalo.

Gradnja deonice međunarodnog gasovoda “Južni tok” u Srbiji počela je 24. novembra i trebalo bi da bude završena za dve godine.

Vrednost tod dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće “Južni tok Srbija”, u kojem ruski “Gasprom” ima 51 odsto, a “Srbijagas” 49 odsto vlasništva.

Ranije je bilo dogovoreno da “Srbijagas” i “Gasprom” obezbede po oko 250 miliona evra za prvu fazu finansiranja projekta.

Iz “Srbijagasa” je rečeno da će to javno preduzeće dobiti od ruskog “Gasproma” kredit od oko 175 miliona evra za finansiranje gradnje deonice gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju, kamata će biti 4,25 odsto godišnje, uz grejs period do početka funkcionisanja gasovoda.

Preostali novac biće obezbeđen projektnim finansiranjem.

Gasovod “Južni tok” trebalo bi da ruski gas dovede do kupaca u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije.

Vrednost projekta je oko 16 milijardi evra, a isporuke gasa bi trebalo da počnu 2016. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *