Рубини: Следи нова финансиjска криза

ЊУJOРK – Свет jе поново на ивици нове финансиjске кризе, jер ниске камате у францускоj, Немачкоj и другим развиjениjм економиjа подстичу кризно стање на тржишту некретнина, тврди познати амерички економиста Нуруел Рубини.

Oн веруjе да ће већ “надувани балони” на тржишту некретнина пре или касниjе “експлодирати”. После тога треба очекивати нову хипотекарну кризу и рецесиjу у светскоj привреди.

Рубини, коjи управља и инвестиционим фондом “Roubini global economics” и први jе међу познатим међународним економистима предвидео избиjање глобалне финансиjске кризе у лето 2008. године, истиче да jе та велика криза за последицу имала и сериjу колапса тржишта некретнина у многим земљама, укључуjући наjразвиjениjе.
У тексту коjи преноси електронско издање “Project syndikata“, Рубини подсећа да jе хипотекарна криза прво букнула у СAД, раширивши се потом у велики финансиjски проблем коjи jе после наjвеће светске привреде болно, због недостатка одговараjућег надзора у пословању банака и других финансиjских институциjа, погодио Велику Британиjу, Шпаниjу, Ирску, Дубаjи и низ других земаља.
Пет година после те кризе опет смо сведоци поjаве нових финансиjских проблема, ако не и правих “балона” на тржишту некретнина у Шваjцарскоj, Шведскоj, Немачкоj, францускоj и неким другим европским земљама, али и Kанади, Aустралиjи, Новом Зеланду, а пре свега у Великоj Британиjи, првенствено у Лондону, уверен jе Рубини.

На тржишту брзо растућих економиjа такође, према речима америчког економисте, приметна jе поjава “балона” на тржишту некретнина, што jе случаj у Хонгконгу, Сингапуру, Kини и Израелу, али и и великим градским центарима какви се налазе у Tурскоj, Индиjи, Индонезиjи и Бразилу.
“Постоjи мноштво назнака да су се на тржишту тих земаља већ поjавили “балони”: цене некретнина брзо расту, разлика између цена некретнина и зарада постала jе огромна и jош расте, а обим хипотекарних кредита, у свим заjмовима домаћинстава, остаjе висок”, истиче Рубини.

Oн такође тврди да су се такви “балони” у многим земљама поjавили због веома ниских краткорочних и дугорочних каматних стопа.

Рубини каже да у условима слабог економског раста, високе незапослености и ниске инфлациjе велика ликвидност на коjу утичу новчана политика центробанака доводи до раста цена активе, почевши од цена некретнина.

Сада се у многим земљама, очито, ствараjу услови за понављање последње кризе на тржишту некретнина “у успореном режиму”, оцењуjе Рубини и закључуjе да нас jе прошла криза научила jедноj, простоj, законитости: “Што jе већи “балон” (хипотекарни), то ће бити неприjатниjе суочавање са реалношћу”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *