Ратко Паић: Србија путује у Брисел у Ферарију који уместо бензина троши државну територију

Шефица тима Србије за преговоре са Европском унијом Тања Мишчевић је пре недељу дана у Бриселу изјавила да је Србија спремна да пуном брзином крене у преговоре о придруживању, и при том је дословно рекла да се«осећа као да је за воланом Ферарија са упаљеним мотором, који тек што није кренуо».

Међутим, као што је познато, аутомобили марке Ферари, са којима она упоређује Србију, изузетно скупо коштају своје власнике и троше невероватно много бензина, па се оправдано поставља питање – колико ће Србију коштати таква вожња према Бриселу, и да ли ће гориво на том вишедеценијском путовању ка Европској унији плаћати својом државном територијом?

Наиме, Фераријеви аутомобили су заиста познати по великим брзинама које обећава Тања Мишчевић, али такође и по екстремној скупоћи и потрошњи својих возила, с обзиром да на пример спортски модел аутомобила под називом Енцо Ферари, који постиже такве брзине, на аукцијској продаји кошта и читавих милион евра, а по потрошњи горива спада међу највеће расипнике. Стога се српски грађани, а поготово брижни домаћини, могу с правом запитати – да ли ће попут Ферарија који немилице троши литре бензина, и Србија у тој јурњави коју обећава Тања Мишчевић, морати да изгуби много квадратних километара – Косова или Војводине, док једног далеког дана не испуни све услове Брисела за пријем у Европску унију?

А да постоје јаки разлози за такву бојазан, сведочи вест које се могла чути баш тог истог дана када је Мишчевићева дала своју фамозну изјаву о Ферарију. Ради се о томе да је Атифете Јахјага, председница самопроглашене државе Косово, поручила да будућа Заједница српских општина, која је договерена у складу са Бриселским споразумом, неће бити чак ни некаква политичко-територијална аутономија, већ само сарадња међу општинама, управо онако како је предвиђено Уставом и законима независног Косова.

Такође, да је ђаво однео шалу, говори и чињеница да је Радио-телевизија Војводине објавила интервју са том истом председницом Јахјагом, у којем је она мирно пред српским гледаоцима изнела увредљиве и лажне тврдње о томе да на пример Срби-повратници на Косову до сада нису имали ниједан проблем или тешкоћу, те да је са подручја Косова избегло само око 36.000 Срба. А оно што је том приликом посебно било скандалозно, то је однос новинара Радио-телевизије Војводине према њој, који је интервју завршио следећим речима: «Госпођице председнице, хвала Вам на стрпљивим и детаљним одговорима који ће допринети бољем разумевању Ваших циљева као друштво и независна држава».

Дакле, ако је већ сада на једној од највећих српских телевизија коју плаћају сви грађани могуће чути љубазно захваљивање председници самопроглашеног Косова на њеним «стрпљивим одговорима који ће допринети разумевању циљева њене независне државе», онда није тешко претпоставити шта ће се још десити до краја путовања Србије према Европској унији у Ферарију ког замишља да вози шефица тима за преговоре Тања Мишчевић.

На жалост свих оних грађана којима је стало до целовитости Србије, чини се да ће тај Ферари као погонско гориво прогутати много квадратних километара српске државне територије. Али то је изгледа цена обећане брзине којом се путује до Брисела.

Глас Русије

2 коментара

  1. слађана

    Занима ме једно, да ли је ова жена луда, безобразна или само бескарактерна људска карикатуран.Ми Срби никада од свога постанка нисмо били народ који је издавао интересе своје државе и свога народа.Бар не свесно, а ова жена то намерно ради.Свима су очи упрте у ЕУ. Поставила бих Србима просто питање. Ако сви пређемо у Европу, ко ће да отвори толики број фабрика и радних места и коме ћемо све то да продамо да бисмо задржали европски стандар и одакле ћемо да узмемо сировине јер од нечега производ мора да се направи?Можда ће сви да се баве истраживањем и администрацијом. У том случају где планирају да сместе сав тај папир и одакле ће да створе сировину за његову производњу? Ако сви покупујемо по два три аутомобила, две три куће, да неће да нам израсту по две гузице да седнемо у њих? И шта ће да једе та Европа ако ће у њој сви да буду господа? Да ли се неко запитао зашто су нас бомбардовали осиромашеним уранијумом а сада нас топло желе у својој кући, шта их је спречавало да нас одмах приме? Да нису дивљи талибо-шипци били проблем. Мислим да је било јефтиније и практичније њих протерати, требало би им мање бомби и нуклеарног отпада.Али само ако су им биле добре намере. А очигледно нису, јер најлакше је манипулисати људским слабостима и глупошћу, када убедиш човека да је паметан а није. Шекспир је написао причу Свињар. Краљев син је желео да ожени царску кћи и послао јој је највредније што има мирисну ружу и свог канаринца. Она је презриво са потсмехом одбила поклоне, али јој није био проблем да љуби тог истог краљевића прерушеног у свињара за безвредну играчку. На крају приче она је остала сама на киши, краљевић је није хтео а отац је избацио из замка, да кисне и тужно пева Августине драги мили све је прошло, све ишчили. Е тако ћемо и ми да прођемо, тамбурајући голи и боси и без отаџбине као просјаци кајући се што смо за маглу продали оно највредније што смо имали.

  2. Tanja miščević,ta vrsna persona,šefica,koja juri Ferarijem,odnosno,tom velikom brzinom u Evropu,nek vodi svoju porodicu-i Srećan joj put!Ni ime joj ne pristaje,ko je ispili tako pametnu,o Srbijo,otađbino moja,odakle ti toliko izroda?Hoću verovati,da ima više pametnih ljudi,koji razumeju šta to sve znači,nego onih,tupoglavih ili plaćenih,koji su ravnodušni prema sudbini svoje zemlje.Da li se nešto može učiniti i šta?Zar,mnogi nisu svesni,šta su nam učinili,šta će još učiniti.Promena političkog kursa,bilo bi jedino pravedno,dobro za nas i našu budućnost.Nemi na nemaštinu,nemi na sva zbivanja pogubna po nas,šta bi nas moglo pokrenuti,da branimo sebe? Luna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *