Priština sačinila nacrt ZSO i čeka usvajanje, Beograd negira

PRIŠTINA – Dok prištinski mediji pišu da su kosovski zvaničnici priredili nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je u opticaju i u Briselu, u Beogradu tvrde da to nije istina te da Priština čak nema ni pravo da predlaže statut ZSO.

Prištinski dnevnik Koha Ditore, naime, pozivajući se na jednog od učesnika prošlonedeljnih briselskih razgovora, navodi da je nacrt statuta trebalo da sačini ekipa iz ZSO, da ona to zbog međusobnih neslaganja nije učinila, te da je posao obavila prištinska ekipa i predstavila dokument Evropskoj uniji, gde je, prema oceni sagovornika Kohe, dobro primljen”.

Tanjugov izvor iz beogradskog tima u briselskim pregovorima negira ove navode i tvrdi da Priština ima pravo, kao i bilo koji građanin, da daje komentare o budućem izgledu ZSO, da utiče na statut zajednice nekih opstina sa albanskom većinom, ali da nikako nema pravo da utiče na statut Zajednice sprskih opština.

Isti izvor navodi i da upravljački tim ZSO, koji čine četvorica Srba iz opština sa severa Kosova, nacrt statuta najpre daje predstavnicima obe strane, a tek nakon toga se ide na njegovo usvajanje.

Statut će biti definisan u skladu sa sporazumom iz Brisela, imaće i sva ovlašćenja predviđena tim sporazumom, navodi izvor Tanjuga, napominjući da je Priština nudila da učestvuje u radu na izradi nacrta ali da Beograd to nije prihvatio.

Dokument, koji je, kako prenosi Koha ditore, sačinila prištinska strana, prema izvoru lista, ne bi trebalo da pretrpi velike promene u odnosu na tekst predstavljen u Briselu, uz napomenu da taj nacrt ima više od 90 odsto sličnosti sa statutom postojeće Asocijacije opština Kosova.

Nacrt statuta ZSO, prema pisanju prištinskog dnevnika, daje ovlašćenja Zajednici da formira fondove, da otvara predstavništva u formi kancelarija, kao i javne institucije.
“Zajednica će biti pravni subjekat sa pravnim statutom poput nevladine organizacije, odnosno biće udruženje na volonterskoj osnovi. Znači opštine se mogu ustanoviti samo volonterski. Neće imati izvršna ovlašćenja koja su rezervisana za centralne institucije”, rekao je izvor prištinskog lista.

To, kako tvrdi, podrazumeva i da “niko nikome ne može da zabrani, pa ni nevladinoj organizaciji da otvara svoje kancelarije niti u Briselu niti bilo gde”.

Time je, navodi izvor lista, i postojećoj Asocijaciji opština Kosova, u kojoj su bili gradonačelnici opština sa srpskom većinom koji su učestvovali na lokalnim izborima pre četiri godine, omogućeno da otvara takve kancelarije.

Inače, finalna verzija dokumenta trebalo bi da bude usvojena krajem nedelje prilikom novog susreta dvojice premijera, tvrdi izvor prišinskog dnevnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *