Приштина сачинила нацрт ЗСO и чека усваjање, Београд негира

ПРИШTИНA – Док приштински медиjи пишу да су косовски званичници приредили нацрт статута Заjеднице српских општина коjи jе у оптицаjу и у Бриселу, у Београду тврде да то ниjе истина те да Приштина чак нема ни право да предлаже статут ЗСO.

Приштински дневник Kоха Диторе, наиме, позиваjући се на jедног од учесника прошлонедељних бриселских разговора, наводи да jе нацрт статута требало да сачини екипа из ЗСO, да она то због међусобних неслагања ниjе учинила, те да jе посао обавила приштинска екипа и представила документ Eвропскоj униjи, где jе, према оцени саговорника Kохе, добро примљен”.

Танјугов извор из београдског тима у бриселским преговорима негира ове наводе и тврди да Приштина има право, као и било коjи грађанин, да даjе коментаре о будућем изгледу ЗСO, да утиче на статут заjеднице неких опстина са албанском већином, али да никако нема право да утиче на статут Заjеднице спрских општина.

Исти извор наводи и да управљачки тим ЗСO, коjи чине четворица Срба из општина са севера Kосова, нацрт статута наjпре даjе представницима обе стране, а тек након тога се иде на његово усваjање.

Статут ће бити дефинисан у складу са споразумом из Брисела, имаће и сва овлашћења предвиђена тим споразумом, наводи извор Танјуга, напомињући да jе Приштина нудила да учествуjе у раду на изради нацрта али да Београд то ниjе прихватио.

Документ, коjи jе, како преноси Kоха диторе, сачинила приштинска страна, према извору листа, не би требало да претрпи велике промене у односу на текст представљен у Бриселу, уз напомену да таj нацрт има више од 90 одсто сличности са статутом постоjеће Aсоциjациjе општина Kосова.

Нацрт статута ЗСO, према писању приштинског дневника, даjе овлашћења Заjедници да формира фондове, да отвара представништва у форми канцелариjа, као и jавне институциjе.
“Заjедница ће бити правни субjекат са правним статутом попут невладине организациjе, односно биће удружење на волонтерскоj основи. Значи општине се могу установити само волонтерски. Неће имати извршна овлашћења коjа су резервисана за централне институциjе”, рекао jе извор приштинског листа.

Tо, како тврди, подразумева и да “нико никоме не може да забрани, па ни невладиноj организациjи да отвара своjе канцелариjе нити у Бриселу нити било где”.

Tиме jе, наводи извор листа, и постоjећоj Aсоциjациjи општина Kосова, у коjоj су били градоначелници општина са српском већином коjи су учествовали на локалним изборима пре четири године, омогућено да отвара такве канцелариjе.

Иначе, финална верзиjа документа требало би да буде усвоjена краjем недеље приликом новог сусрета двоjице премиjера, тврди извор пришинског дневника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *