Петак 13.

Пише Никола Врзић

Коначно решење за судове на Косову и Метохији, до срећне Нове 2014. године, и дефинитивно ће показати како је Првим бриселским споразумом суспендован уставни поредак у Србији. А тек нам следе други бриселски споразуми, којима ћемо имати да Косово на креативан начин уведемо у Уједињене нације…

Након што је тако успешно а и по кратком поступку – дакле, ефикасно – решила проблем са српском полицијом на Косову и Метохији тако што јој је поделила отказе, влада Србије, потпомогнута Скупштином, до краја године има још само да на сличан начин уреди и питање српског правосуђа. Темељи за коначно решење за српско правосуђе у јужној српској покрајини ударени су 19. априла и 23. маја у Бриселу, и 20. новембра у Београду када је усвојен нови Закон о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, и сада је још остало да се испуни обећање из члана 17 овог закона. И нимало не сумњамо да ће влада, која се толико хвали због тога што испуњава сва обећања која да (својим западним пријатељима) и ово обећање из члана 17 испунити; а да би сазнали како тачно да га испуне, у петак (13.) у Брисел, на нови састанак са Кетрин Ештон, шефицом ЕУ дипломатије, и Хашимом Тачијем, шефом банде кријумчара људских органа (по извештају Дика Мартија) кога пак доживљавају као шефа независних косовских власти, отпутоваће и председник владе Србије и њен први потпредседник. Оданде ће, сигурни смо, поново донети одличне вести, као и сваки пут досад.

И готово да нико неће ни приметити да је Косово због тог нашег успеха још независније него што је било пре него што смо успели. Али – напомена за оне којима није стало ни до Косова ни до Метохије ни до наше историје и завета и државности и људи који тамо живе – готово да нико неће приметити ни да је тим успехом наших бриселских преговарача суспендован уставни и правни поредак државе Србије. Да су воља Брисела и Хашима Тачија стављени изнад Устава Србије, који је иначе израз наше суверене воље и „ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана“ (члан 2 Устава Србије). А то би ваљда морало све да нас забрине.

 

ПОЛИЦИЈА Елем, полиција. Влада Србије је, како су медији обавештени једним кратким саопштењем, овог понедељка цинично „наложила Министарству унутрашњих послова да, у циљу имплементације споразума постигнутог у Бриселу,“ – ево тог цинизма – „регулише статус запослених у МУП-у који живе на територији Аутономне Покрајине Косово и Метохија“. Како га регулише? „Запосленима у МУП-у који живе у јужној покрајини ће, у складу са овим закључком, 31. децембра ове године престати радни однос. Њима ће бити обезбеђено право на пензију у висини од 60 одсто просечне плате коју су остварили у овој години.“

Шта је овде спорно, осим што је нехумано али ко се још обазире на хуманост? Иако смо овим саопштењем остали ускраћени за детаље владиног Закључка, укључујући ту и правни основ по коме је Закључак донет, у Закону о влади нисмо пронашли да влада има овлашћење да закључцима налаже министарствима оно што је овим Закључком наложила Министарству унутрашњих послова. Док се у Закону о полицији, међу разлозима за престанак радног односа, као разлог за престанак радног односа баш нигде, замислите, не наводи пребивалиште на Косову и Метохији. Осим… осим ако није реч о разлогу из става 1 члана 167, који каже да радни однос престаје, ако запослени у МУП-у престане да испуњава услове из члана 110, став 1 тачке 1-4, то јест, да „има пребивалиште у Републици Србији“. Но то би значило да АП Косово и Метохија више није део Републике Србије, зар не?

[restrictedarea]

Али Јелко Кацин је пре усвајања овог владиног Закључка изразио незадовољство што се Бриселски споразум, гледе полиције, не спроводи у потпуности, а Бриселски споразум, чланом 7, заповеда: „Постојаће једна полицијска снага на Косову која ће се звати косовска полиција. Читава полиција са севера Косова треба да буде интегрисана у оквире косовске полиције. Плате ће исплаћивати једино косовска полиција.“ И шта су српски закони о влади и полицији, о Уставу Србије да и не говоримо јер он ионако служи само да би нам га згазили, спрам оног незадовољства једног посланика Европског парламента и бриселске заповести из члана 7?

И слаба је утеха што ће због очигледне незаконитости и противуставности владиног Закључка сви (не)запослени припадници МУП-а са Космета имати право да ту владу туже суду. Јер, питање је, а којем ће их то суду тужити?

 

СУДОВИ И ТУЖИЛАШТВА У заједничком злочиначком подухвату против државности Србије и њеног правног поретка, наиме, влада Србије и њено Министарство правде (у својству налогодаваца) и Скупштина Србије (извршилац) 20. новембра усвојили су нови Закон о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава. Овим су законом укинути, редом: Прекршајни суд у Косовској Митровици, за територију Аутономне Покрајине Косово и Метохија, са одељењима суда у Гораждевцу, Грачаници, Ранилугу и Штрпцу; Основни суд у Косовској Митровици, за територију Аутономне Покрајине Косово и Метохија, са судским јединицама у Гораждевцу, Грачаници, Ранилугу и Штрпцу; Виши суд у Косовској Митровици; Основно јавно тужилаштво у Косовској Митровици; Више јавно тужилаштво у Косовској Митровици; надлежност Апелационог суда у Нишу, Одељења Вишег прекршајног суда у Нишу и Одељења Управног суда у Нишу за подручје АП Косово и Метохија. Речју, Скупштина Србије је 20. новембра 2013. године укинула сваки траг присуства Србије, њеног Устава и њених закона, на територији њене (?) Аутономне Покрајине Косово и Метохија. Како их је укинула? Тако што у усвојеном закону није ни споменула да постоје, што значи да (више) не постоје. „Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у ‘Службеном гласнику Републике Србије’, а примењује се од 1. јануара 2014,“ стоји у завршном, члану 19 Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава.

Непочинство ових саучесника у злочину над српским правосудним системом и нашом државношћу – владе, надлежног министарства и Скупштине – утолико је веће ако се има у виду да је претходни закон истог назива, који је како-тако чувао право и слово српског закона на Косову и Метохији, усвојен 22. децембра 2008, дакле, после проглашења независности Косова, и за мандата претходне, жуте власти…

Али у међувремену је успешно изнађен правни основ за укидање српског закона на Косову и Метохији: Први (бриселски) споразум о принципима који регулишу нормализацију односа Србије и Косова. Члан 10: „Правосуђе ће бити интегрисано и радиће у оквирима правног система Косова.“

Читава ствар, међутим, није баш толико једноставна колико би желели креатори бриселског папира о укидању Србије на Космету. Није довољно то што у Закону о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (српски) косовски судови и тужилаштва нису ни споменути. Јер не могу они тек тако да испаре. За њихово избацивање из правног поретка Србије биће потребно да се донесе и нови закон. У ту сврху је у овај закон (о седиштима судова и тужилаштава) и унет члан 12, циничан колико и оно владино саопштење о усвојеном Закључку којим се „регулише статус запослених у МУП-у који живе на територији Аутономне Покрајине Косово и Метохија“: „Оснивање судова и јавних тужилаштава надлежних за територију Аутономне Покрајине Косово и Метохија, њихова седишта и подручја на којима врше надлежност уређује се посебним законом.“ И, члан 17, оно обећање које смо споменули: „Посебни закон из члана 12 овог закона донеће се до 31. децембра 2013. године.“

Иначе, 31. децембар 2013, рок који се спомиње и у вези са полицијом и у вези са судовима и тужилаштвима, није одабран случајно. Садржан је у Плану примене споразума, првог бриселског, у коме се наводи да ће „до краја године интеграција правосудних органа бити завршена“. „Сви српски судови на Косову ће бити затворени, нова тела успостављена, а особље интегрисано у косовски систем. Неће бити раскорака у обављању дужности.“, те да ће „до краја године чланови српских безбедносних структура на Косову бити у потпуности интегрисани у еквивалентне косовске структуре и плате ће бити исплаћиване искључиво из буџета Косова“.

„Постигли смо договор о полицији“, славодобитно је прошлог четвртка, после састанка са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, објавио Ивица Дачић. Затим је уследио онај владин Закључак о отпуштању припадника МУП-а са Космета. А најавио је Дачић и да ће следећи састанак у истом саставу (плус Александар Вучић) у петак 13, „бити махом посвећен правосуђу“. После тога се очекује доношење обећаног, посебног закона. Шта можемо од њега да очекујемо, осим отпуштања судија и тужилаца? Тим пре што се тај баксузни састанак, и његов резултат, најављују као кључни пред састављање извештаја Ештонове Европском савету, који ће одлучивати о отпочињању преговора са Србијом; Дачићу и Вучићу се жури, а не Тачију, а и већ су се сагласили да ће „сви српски судови на Косову бити затворени…, а особље интегрисано у косовски систем“.

Проблем са најављеним посебним законом састоји се у томе што он мора да у дело спроведе десету тачку Првог бриселског споразума, која каже да ће правосуђе на Косову радити „у оквирима правног система Косова“, а тај правни систем Косова заснован је на уставу Косова који каже да је Косово независна држава. Док наш Устав, подсећамо заборавне, полази „од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије…“ (преамбула Устава) и каже, даље, у члану 4 да је „правни поредак јединствен“ и у члану 142 да је „судска власт јединствена на територији Републике Србије“ те да се (члан 145) „судске одлуке заснивају на Уставу (Србије)“ а да су (члан 149) „судије у вршењу судијске функције независне и потчињене само Уставу“ – Србије, а не некаквог независног Косова.

Тако да најава доношења посебног закона о судовима на Косову, у складу са Бриселским споразумом по коме ти судови имају да суде по Тачијевом уставу и законима, неће значити само елиминисање српског закона на подручју јужне српске покрајине у корист Тачијевог, већ и суспензију уставног и правног поретка читаве Србије, изнад кога је стављена (само)воља господара наших судбина. Брине ли то икога, или нам је сасвим свеједно што нам раде шта год им падне на памет?

А поставља се и питање хоћемо ли са истоветном равнодушноћу дочекати и захтев, и спровођење захтева, да Косово уђе у Уједињене нације? Како је „Печат“ поодавно најавио, то ће доспети на дневни ред чим се заврши спровођење Првог бриселског споразума; није он, уосталом, без разлога назван првим, ако за њим неће уследити и други, трећи, последњи… Медијско препарирање јавности почело је. Ове среде, „Радио Слободна Европа“ објављује интервју са Хенријем Бонеом, директором немачке Фондације „Конрад Аденауер“ у Србији (иначе, фондација је блиска ЦДУ Ангеле Меркел) који говори: „Мислим да је важно пронаћи креативно решење које би омогућило Косову столицу у УН, али које не би укључивало његово званично признање од стране Србије… Ми знамо из немачке историје да постоје креативна решења за проблеме као што је било представљање Источне Немачке у Уједињеним нацијама. Уговором Западне и Источне Немачке пронађена је солуција за њихово чланство у светској организацији, а да то није подразумевало њихово међусобно признавање. Дакле, нека врста уговора између Београда и Приштине, по угледу на немачко-немачки, може бити решење а да то не укључује признање Косова од стране Србије.“ И сасвим упадљиво, истог дана, амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби говори о истом моделу: „Ако погледате Источну и Западну Немачку током једног периода, Источни Немци су тврдили да су независни, Западни су им говорили да нису, али су они свеједно живели једни поред других… Ви можете и ви ћете коегзистирати с Косовом којим управља Приштина.“

А слика Миће Поповића, која неспокојно краси насловну страну овог броја „Печата“, уистину, јесте пророчанска. Оманула је само у једном детаљу. Полицајац који надзире разапињање српског Космета не носи униформу српског полицајца, јер је тај у понедељак отпуштен. Заменио га је полицајац у униформи Хашима Тачија.

[/restrictedarea]

5 коментара

  1. Биће ревизије свих неуставних одлука када дође време ПАТРИОТАМА.
    Ови журе у провалију ЕУ НАТО. има она наша песма увјек актуелна
    ВОСТАНИ СЕРБЈЕ ДОСТА СИ СПАВАЛА. Кличе вила са Равне Горе у бој
    ЈАШТА БРАЛЕ!!!

  2. Crni petak,jos crnja subota.Na Jarinju i Brnjaku poce,danas,
    CARINJENJE robe iz Srbije!!!Po tacijevoj tarifi.Eto odgovora
    onima koji poverovase da otadzbina nije bas tolika kurva.

  3. Radoslavu: zivo nas interesuje, kada ce se pojaviti te patriote! Kada dozvolite ovim srbomrzscima da vam mladost srpsku prikljuce Nato-zlikovcima, ili?!..

  4. -Dačić i Vučić će odgovarati i toje sigurno i dok se narod buni mediji ćute.Ajde probajte objaviti nešto protiv Vučića u KURIRU. Nema šanse.Promenite ime i nahvalitega ekspresno objavljuju komentar.Viste jedni od retkih koji objavljuju sve.Čitam u Kuriru kako je uhapšen mladić koji je pretio gospodinu VUČIĆU i vladi.Čovek je pukao a puklaje većina u Srbiji bar 95% poštenih koje niko nepita ništa a život u Srbiji je lep ali u dnevniku u 19,30 na RTS.Javni servis,čiji i za koga.Na TV se dovode isti ljudi zadnjih 20 godina bilo dasu vlast ili opozicija samo rotiraju i napadaju jedne druge o velikim krađama a nijedna nije završena sa sudskim epilogom bar štose tiče političara.Vi nemate ni jednu TV emisiju gdebi pošteni građanin mogao dase obrati zbog prava koje mu je zagarantovano USTAVOM.U Srbiji ni jedna institucija neradi a da nema problema.Sveje dovedeno do kolapsa pa tako i građani pucaju jer nemogu ništa pošteno da urade koliko god bili pošteni.”KADAĆE NEKO U OVOJ SRBIJI ODGOVARATI NEKO ZA SVOJA DELA”Mislim na vlast koja jedno govori adrugo radi i onda imate onu izreku “narod je stoka” ili oni su ovce ,brzo zaboravljaju a mismo naš cilj ostvarili.Evo vam primer SRPSKE naivnosti i gluposti:
    1990 godine SRS sa Šešeljom,Nikolićem Vučićem sun po mitinzima po Srbiji vikali daće Srbija biti Švajcarska.Kao Srbin koji iznad svega voli Srbiju nagovaram oca koji je radio u Nemačkoj 30 godina da prebaci pare u Srbiju,jer ja želim da moja i naša Srbija bude Švajcarska.Tomi je prva i najveća životna greška.Jer pare su zamrznute a političari su znali do čegaće doći oni su na vreme digli devize i izneli iz Srbije.Šta radim ti devedesetih ulažem u firmu Juge TTT 80,000 dm u posao o zajedničkom poduhvatu.Sudski sve korektno overeno.Dolaze sankcije i nepoštovanje ugovorenih obaveza.Ali čovek koji je bio uz radikale postaje ministar a tu pravda ima drugo viđenje jer nije isto biti običan čovek u Srbiji i MINISTAR.Opštinski sud U šapcu nijednu presudu protiv dotičnog nije doneo jer on je alfa i omega suda.Posle deset godina i promene nekoliko sudija jednaje donela REŠENJE na osnovu dokaza i sudskih i miliciskih.Dotična je bila toliko šikanirana daje umrla nije ni dočekala penziju.Izvršenje se prekida RJT Danijela Slijepčević iznosi netačne podatke i prekida Izvršni postupak po predlogu gospodina MINISTRA Čedomira Vasiljevića.Žalim se njenom šefu Cvijović Miloradu i podnosim sve dokaze da je zahtev RJT i Danijele Slijepčević neosnovan i bukvalno falsifikovan.Dotični je UHAPŠEN za korupciju.Podneo sam Krivičnu prijavu ali ništa odgovor je uvek isti.Na kraju sam TUŽI moju SRBIJU i RJT Danijelu Slijepčević zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja sudski spisa..Ova tužba 5 godina se vuče po fiokama nezavisnog Srpskog sudstva .A kompletno suđenje traja od 1993 a danas je 2013 znači ukupno 20 godina.Toje ona Srbija koja nam je obećana.Jasam devedesetih imao 300 hiljada maraka a dotični je bio u dvosobnom stanu u Šapcu.jasam sada osiromašio a sdotični živi kao u Švajcarskoj.Na sebi nema ništa ali na deci ima dva sina Vila Krsmanovača sa bazenima u Šapcu,u Sušnju namoru apartane, lokale itd.aBaš lepo za dvadeset godina oni su sebi napravili Švajcarsku a jasam moju švajcarsku sa početka ovog komentara uništio,koja “BUDALA”.U međuvremenu sam dobio sudske troškove ali ni država SRBIJA ni ja nemogu ništa da naplatimo jer dotični u Katastru nema ništa na sebi.Toje SRBIJA iz dnevnika RTS,toje pravda.Zato lično mogu da razumem MUČENIKA koji je pretio Vučiću i vladi,žalosno je štoće odgovarati a na drugoj strani ovi koji su doveli državu u ovo stanje izdali predizborna obećanja i pogazili USTAV će ostati.DOKLE SRBIJ!!!!

  5. GHOSPODE BOZE STO SU RUZNI.I POKVARENI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *