Печат недеље

Мраовићу „печат града“

Песник и преводилац, Драган Мраовић добио је у Италији „Печат града Бишељеа“. Ово високо признање града на јадранској обали Италије, уручио му је, 16. новембра, градоначелник Франческо Спина, на свечаности у градском позоришту „Дон Луиђи Стурцо“, у присуству бројних грађана, културних посленика и медија.
Признање за „велики допринос упознавању књижевности Италије, Пуље и нашег града у Србији“ уручено је српском писцу и преводиоцу, иначе и сараднику „Печата“, уз извођење италијанске и српске химне, а говорили су градоначелник Захарије Гало, лекар и писац, Данијел Ђанкане, универзитетски професор и песник, Ђузепе Пјаченте, издавач, млади песник из Бишељеа Маурицио Еванђелиста, као и сам лауреат.
Мраовић је десети добитник „Печата града Бишељеа“ у историји овог приморског места, а награда симболично представља еквивалент за кључеве града. Представници градске администрације Бишељеа су замолили нашег писца да пренесе српској јавности спремност њиховог града да сарађује с неким градом у Србији на привредном и културном плану.

Поред ћирилице, смета и Боб Дилан

На захтев Представничког већа хрватских установа и заједница Француске, против чувеног америчког рок музичара Боба Дилана подигнута је оптужница у Француској, која га терети да је „изазивао расну мржњу“ тако што је упоредио Хрвате са нацистима.
Дилан је септембра прошле године разгневио Хрвате следећом изјавом, датом у интервјуу за француско издање часописа „Ролингстоун“:
„Ако међу прецима имате неког робовласника или `клановца`, црнци то могу да нањуше. То се вуче до данашњих дана. Као што Јевреји могу да нањуше нацисте, а Срби Хрвате.“
Поменуто хрватско удружење сматра да је Дилан, иначе рођен пре 72 године као Роберт Цимерман у јеврејској породици, овом изјавом увредио цео хрватски народ и сада од њега очекују извињење. У првим реакцијама на ову вест, светска гласила махом су изразила зачуђеност над тиме да је неко Дилана, познатог борца за људска права, оптужио да шири мржњу. Чак се може стећи утисак да су подносиоци тужбе само изазвали контраефекат, пошто су медији широм планете овом приликом подсетили на нацистичку прошлост Хрватске и на злочине над Србима почињене у НДХ.

Пелевић избацио уљезе са Косова

Први човек Српског кик-бокс савеза и Европске кик-бокс федерације, Борислав Пелевић, успео је да са Светског првенства у овом борилачком спорту, одржаног у Анталији, одстрани уљезе који су се тамо појавили у име „независног Косова“. Агенције су, наиме, известиле да је Пелевић од организатора првенства захтевао да удаље Бесима Хисенија, који се представљао као председник самозваног „Косовског олимпијског комитета“, и Фатмира Маколија, наводног челника „Кик-бокс савеза Косова“.
„Те особе нису позване на шампионат, с обзиром на то да је њихова молба за пријем у чланство одбијена, па је Борислав Пелевић инсистирао да се они удаље из хале и из хотела“, наводи се у званичном саопштењу Кик-бокс савеза Србије.
Некако у исто време, дневни лист „Политика“ објавио је да је Фудбалски савез Србије наводно пристао да репрезентација „Косова“ игра пријатељске утакмице, али је ФСС оштро порекао ове наводе.

Почео Фестивал науке у Београду

Највећи регионални Фестивал науке одржава се седми пут у Београду до 8. децембра са циљем да представи, објасни и промовише науку подједнако блиско и јасно свима, без обзира на године и образовање. Четири локације – бивша Робна кућа „Клуз“, Студентски културни центар, галерија Народне банке Србије и сасвим нови простор – бивши Еуросалон и ове године чине јединствену „фестивалску четврт“. Седми фестивал науке обележавају нон-стоп експерименти, интерактивне поставке, научни шоу-програми, зона за „експертинејџере“, паметне играонице, дебате и интервјуи као и део фестивала који спаја науку, технологију и уметност.
Само у бившој Робној кући „Клуз“ биће представљено 30-так поставки, међу којима и интерактивна изложба о фосилним горивима под називом „НИС вам открива сјајну тајну од земље земљи“, поставка Европске географске асоцијације за студенте и младе географе о настанку цунамија, а Факултет техничких наука из Новог Сада приказаће како се помоћу мобилног телефона управља различитим уређајима.
На сцени велике сале СКЦ-а говориће се о генетски модификованим организмима суперхеројима и различитим начинима исхране, а НИС организује интерактивну игрицу на тему препознавања предмета који су направљени или садрже нафту и пригодне поклоне за посетиоце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *