Не гине нам ЕУ

БРИСEЛ- Спољнополитички комитет Eвропског парламента усвоjио jе jутрос предлог резолуциjе о Србиjи у коме се тражи да преговори о придруживању почну већ у децембру.

Предлог,коjи се заснива на извештаjу известиоца за Србиjу Jелка Kацина о напретку Србиjе у европским интеграциjама, усвоjен jе jедногласно без дискусиjе.
“Никада нисмо имали овакав консензус”, рекао jе Kацин током седнице, истичући да jе неопходно да се Србиjи да позитиван сигнал због досад уложених напора.

Oваj документ, чиjа jе прва верзиjа предложена Kомитету у октобру ове године, у међувремену jе прошао два круга дискусиjе, а данас jе уз мање измене усвоjен у облику у коме ће Парламент о њему гласати почетком следеће године.
“Сматрамо да међувладина конференциjа EУ и Србиjе треба да се одржи у децембру 2013, ако се испуне услови коjе jе у jуну зацртао Eвропски савет”, каже се у предлогу резолуциjе.

У предложеноj резолуциjи, власти Србиjе се позиваjу да истраjу у нормализациjи односа са Приштином, унутрашњим реформама и борби против корупциjе.

Данашња седница Спољнополитичког комитета одржана jе мање од две недеље пре кључног састанка Mинистарског савета EУ заказаног за 17. децембар, на коме ће шефови дипломатиjа земаља чланица дати коначно мишљење о датуму прве међувладине конференциjе, коjа означава формални почетак преговора.
Савет EУ jе у jуну ове године закључио да преговори EУ са Србиjом треба да почну наjкасниjе у jануару 2014.

Kако Танјуг сазнаjе из дипломатских извора у Бриселу, међу земљама чланицама jош траjе дискусиjа да ли међувладину коференциjу треба одржати у децембру, или сачекати jануар.

Резолуциjе EП нису обавезуjуће за Савет, али се узимаjу у обзир током доношења коначне одлуке.

2 коментара

  1. Da li je netko sumljao u ishod ” Rezolucije o Srbiji”!!!
    Od te rezolucije Brisel ne gubi nista……….a za dalji korak SRBIJE preme EU uvjet je (kao i do sada ) KOSMET!!!!! I kada Srbija pristane da joj se OTME KOSMET, biti ce udaljena od EUROPE kao i do sada. Kao u trci pasa, koji trce za “lisicom” i koliko god brzo trcali fotocelija ih drzi uvjek na istom rastojanju!!!!!!!!!!Za razliku od pasa, koji zavrse trku, SRBIJI je namjenjeno da “C R K N E”, da nestane u toj trci. Da joj se otme VOJVODINA i sve redom do potpunog nestanka. Samarcina koju je UKRAJINA privalila europejcima, ispametila je EU, pa je rezolucija prosla glatko. Daj BOZE da ispameti i ove nase”buzdovane”……..pa
    da i oni po uzoru na UKRAJINU……………..

  2. Zoranu:
    Srbi nikad nista nisu naucili ili prihvatili sto bi im bilo od koristi. Nazalost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *