Љаjић: Суђење Шешељу невиђени скандал

БEOГРAД – Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љаjић изjавио jе данас да Србиjа у потпуности сарађуjе са Хагом и да нема ниjедно отворено питање, али да суђење лидеру Српске радикалне странке Воjиславу Шешељу представља невиђени скандал.

Љаjић jе у Jутарњем програму TВ Пинк рекао да jе недавна посета главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца Београду срећом била протоколарна и да jе “прича Хага практично завршена”.

Oн jе наjавио да се обавља наставак сарадње у техничким питањима, достављању документациjе, помоћи одбранама оптужених и да ће зато извештаj Брамерца бити у потпуности позитиван. Србиjа нема ниjедно отворено питање и у потпуности сарађуjе са Tрибуналом, jер jе то њена међународна обавеза, рекао jе Љаjић и додао “добро jе што jе та тема сасвим сигурно иза нас и што више неће бити политичких притисака”.

Процена jе да ће до краjа године бити завршени неки предмети, а до 2015. године скоро сви предмети и да можда jедан неће бити завршен, а након тога почиње такозвани резидуални механизам, пред коjим ће се водити жалбени поступци, рекао jе Љаjић.

Говорећи о суђењу Шешељу, Љаjић jе оценио да jе то невиђени скандал, где нико у Tрибуналу, ни Брамерц, ни председник суда, немаjу ни реч оправдања, jер се већ скоро 11 година не изриче пресуда.

Љаjић jе рекао да jе Шешељ поднео захтев за изузеће jедног судиjе, да jе судско веће таj захтев прихватило и да jе одређен други судиjа коjем jе потребно од четири до шест месеци да се упозна са списима предмета да би могла да се изрекне пресуда.
“Oво jе апсолутно jедна негативна легитимациjа Tрибунала и нечувен случаj у правосуђу”, рекао jе Љаjић.

На питање новинара о могућности ванредних парламентарних избора, Љаjић, коjи jе потпредседник Владе Србиjе, министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникациjа и лидер Социjалдемократске партиjе, рекао jе да се о томе у влади не говори, али да ће та тема све више долазити до изражаjа.
“Не бих могао да будем сигуран да тих избора неће бити”, рекао jе Љаjић и додао да нема велике логике у повезивању парламентарних избора коjи ће бити одржани на Kосову и “наших избора”.

Љаjић jе рекао да се његова странка спрема пре свега за вождовачке изборе у недељу, коjи ће за њу бити параметар политичког расположења данас у Србиjи.

Према његовим речима, резултати локалних избора у општини Вождовац, СДП ће рећи да ли да више размишља о самосталном изласку на изборе или о некоj коалициjи и када се ради о беорадским и парламентарним изборима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *