FERARI I VARINDAN

Piše Dragomir Antonić

Izvesna gospođa je izjavila da se „oseća kao da sedi u ferariju sa upaljenim motorom ali još nije krenula“. Otkud gospođa u ferariju? Da li ga je nekad imala ili ga poseduje odnedavno? Ako već sedi u njemu, što stoji u mestu i sa upaljenim motorom?

Za manji deo, jednu petinu stanovnika planete, decembar je poslednji mesec u godini. Četiri petine decembar shvata kao običan, ni po čemu izuzetan, mesec. Pošto su frekvencije, kablovi i mediji u rukama manjine, ona bezobrazno pokušava da teroriše većinu planete iznoseći notornu neistinu da je decembar poslednji mesec kad se sve mora završiti. Izmislili su rasprodaje, navodno božićne, iako pravi hrišćanin Božić dočekuje u januaru. Kod manjeg dela manjine u nekim oblastima Sjedinjenih Američkih Država postoji „crni petak“ kad se organizuju sveopšte rasprodaje. Kupci se međusobno biju i otimaju o nepotrebnu robu kao da je došao sudnji dan. Njima normalno. Bože sakloni. Kako se ponašaju u prodavnicama, tako se ponašaju i u politici. Pritiskaju da se sve što njima ide u korist završi u decembru, a što im ne odgovara odlože za narednu godinu.

 

[restrictedarea]

Sačekajte Varindan Ne verujete? Sačekajte Varindan. Tog dana, a pre Svetog Nikole, kad počinje raspust na relaciji Berlin – Brisel, biće i formalno zapečaćena sudbina Kosova i Metohije. Evrounijatski Srbi kojima je dobrovoljna predaja dela Srbije uslov za ostajanje na vlasti i na putu bez alternative moraće da zvanično prihvate šiptarski sud, policiju, graničare i carinu. Presađivanje mozga i promena svesti odložena je za proleće. Naređenje – izvršenje. Sa prelaznim periodom ili bez njega, u Leposavić, Zubin Potok, Mitrovicu, Gračanicu, Štrpce putovaće se sa pasošem. Doduše, Nemci neće insistirati da se istina saopšti narodu u Srbiji, već će o tome samostalno odlučivati prvi i prvi do prvog uz pomoć prve od prvog do prvoga. Sve prvačići. Prvaci će objasniti da smo postigli veliku pobedu. Igrali smo po kaljavom terenu i teškom mukom sprečili unutrašnjeg neprijatelja da nas skrene od evrounijaćenja. To poglavlje – Kosovo i Metohija će biti poglavlje – zatvoriće se, a mi se moramo okrenuti gorućim problemima: borbi protiv švercera duvana, jer to ugrožava interese hrvatske duvanske industrije i borbi protiv korupcije. Kruna naše borbe biće isporuka Darka Šarića koga trenutno drže u nekom prihvatilištu. Samo da narodu zamažu oči. Da ne vidi jad i bedu u kojoj se nalazi. Scenario koji  smo već videli prilikom hapšenja generala Ratka Mladića u „kući kod rođaka na selu“, gde se nesmetano „krio“ pola decenije. Tadašnji predsednik države Srbije slavodobitno je preko svih mogućih medija objavio: „Hapšenjem Mladića uklonjena je poslednja prepreka za Srbiju na njenom putu bez alternative“. Kao i obično, nije bio u pravu. Postavljene su „nove“ prepreke. Izgubio je izbore. Ostao bez posla. Hteo je da se zaposli u inostranstvu, ali strani poslodavci nisu imali potrebe za njegovim „ogromnim znanjem“.  U Srbiji neznanje i nesposobnost su na ceni. Imao je formalno obrazovanje. Bio veliki zagovornik preduzetništva, slobodnog tržišta i neoliberalizma, a nije mu palo na pamet da otvori privatnu ordinaciju za psihoterapiju, već se proglasio za počasnog predsednika stranke ne bi li uštedeo makar na kiriji. Kad su prestali da mu plaćaju kiriju, a da se ne bi našao na ulici, smilovali su se Norvežani i dali mu uhleblje u državnom „Telenoru“, Filijala Beograd. Biće savetnik za ONO i DSZ. Njegov primer je poučan. Vlast je vlast, ma kolicna bila. Zato se svetski ekspert Đelić, starleta u kulturi i javnom delovanju, gđa Vesna i drugi drže za poslaničke klupe kao da su se u njima rodili. Sa njihovim znanjem teško je pronaći posao. Zato vlast ne ispuštati. Kao u narodnoj pesmi: Sebe dajem, državu rasprodajem, ali vlast ne predajem!

 

STIDI LI SE NEKO… Mesec decembar ne odlikuje se samo trgovačko-političkim transakcijama. Ovo je vreme za dubokoumne izjave i misli kojima se ocenjuje odlazeća i predviđa šta će nas sve dočekati u dolazećoj godini. Vreme kad novinari mogu da predahnu, jer nema osobe koja neće dati odgovor, čak i kad ih niko ne pita. Jedna od zanimljivijih izjava se pojavila u štampanim medijima. Izvesna gospođa je izjavila da se „oseća kao da sedi u ferariju sa upaljenim motorom ali još nije krenula“. Otkud gospođa, jeste da je blajhana, u ferariju? Da li ga je nekad imala ili ga poseduje odnedavno? Ako već sedi u njemu, što stoji u mestu i sa upaljenim motorom? Zna li ona koliko su štetni izduvni gasovi? U Švedskoj bi platila ogromnu kaznu. Da li je gospođi poznato koliko troši ferari i kad stoji u mestu? Kad nam se stalno saopštava da moramo štedeti, odakle pravo gospođi da mašta o sedenju u ferariju? Da ne očekuje ferari kao uslugu za kooperativnost ili kao proviziju? Ferari se inače ne pokreće na kurblu, već pritiskom na dugme i motor odmah postiže optimalan broj obrtaja. Nije potrebno sa upaljenim motorom i stajati u mestu. Gospođo, oprezno sa ferarijem i sa izjavama u decembru mesecu.

Meron, predsednik haškog zločinačkog udruženja,  izjavi da „ne zna kad će se doneti presuda Vojislavu Šešelju“. Šešelj će izgleda biti jedini zatočenik na svetu –  koncentracioni logor smrti „Gvantanamo“ ne računam – koji će sedeti u ćeliji više  decenija bez presude. Stidi li se neko zbog besramnog ponašanja delitelja „pravde“? Čemu studije prava, advokati, sudije, pravosuđe, ako se međunarodni sud ovako ponaša? Arhiepiskop ohridski Jovan će i ovog Svetog Nikolu dočekati u tamnici. Molimo se za zatočene Srbe.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *