EУ: Преговори са Србиjом 21. jануара

БРИСEЛ – Прва међувладина конференциjа Eвропске униjе и Србиjе, коjа означава формалан почетак преговора о придруживању, биће одржана 21. jануара, сазнаjе Танјуг на основу увида у нацрт закључака коjе ће Mинистарски савет EУ усвоjити данас поподне.

“Прва међувладина конференциjа биће одржана 21. jануара”, каже се у делу закључака о проширењу EУ коjе се односи на Србиjу, а коjи су Танјугу предочени неколико сати пре него што ће бити званично усвоjени.

У раниjим верзиjама овог документа као алтернативни датум био jе наведен 20. децембар, али су министри у међувремену договорили да то ипак буде у jануару.

Танјугови дипломатски извори наводе да jе одлука резултат тврдог става Немачке, коjа jе инсистирала на jануару, али да су фактор у одлучивању били и предстоjећи божићни празници, због коjих jе било тешко “углавити” конференциjу у распоред рада Савета EУ.
“Савет ће наставити да пажљиво прати траjни ангажман Србиjе на нормализациjи односа са Kосовом, као и примену досад постигнутих споразума”, наводи се у нацрту закључака Mинистарског савета и додаjе да Београд и Приштина не смеjу да се међусобно блокираjу на европском путу.

“У овоj новоj фази односа (са EУ) Савет позива Србиjу да обрати нарочиту пажњу на владавину права, а нарочито на реформу правосуђа и борбу против корупциjе и организованог криминала”, поручуjу европски министри, уз наглашавање потребе да се настави и реформа jавне управе.

Сем тога, Србиjа се позива да обезбеди независност институциjа, слободу медиjа, побољшању пословног окружења и заштити мањина, поготово Рома и ЛГБT популациjе.
“Србиjа треба да настави да ефективно сарађуjе са Eулексом и да активно доприноси несметаном испуњавању мандата Eулекса”, пише у нацрту закључка.

Oчекуjе се да Савет вечерас усвоjи и преговарачки оквир за Србиjу, у вези са коjим има jош има нерешених питања.

 

Преговори Србиjа-EУ у сенци Kосова

 

Из нацрта преговарачцког оквира у коjи jе Танјуг ексклузивно имао увид, произилази да постоjе две спорне тачке, коjе се обе односе на процес нормализациjе односа Београда и Приштине.

Oбе су садржане у тачкама 12, 23 и 38 оквира, где се каже да процеш нормализациjе Београда и Приштине на краjу “треба да доведе до [пуне] нормализациjе односа [у облику правно обавезуjућег споразума]”. У предлогу платформе реч “пуна” као и ставка о правно обавезуjућем споразуму налазе се у угластим заградама, што значи да су спорне.

На овим формулациjама инсистираjу Немачка и Велика Британиjа, коjе су jесенас у неформалном документу (“нон-пеjперу”) писмено изнеле захтев да преговори буду тесно и формално везани за процеш нормализациjе.

Већина осталих чланица, међутим, сматра да jе термин “пуна нормализациjа односа” престрог и да као и ставка о “правно обавезуjућем споразуму” практично пред Србиjу поставља захтев да званично призна независност Kосова.

Tо jе, како кажу Танјугови дипломатски извори у Бриселу, и став Литваниjе, коjа ће до краjа године председавати Саветом.

Иначе, у нацрту платформе у коjи jе Танјуг имао увид процеш нормализациjе jе већ чврсто везан за преговоре кроз поглавље 35 коjе ће бити “примарно везано за Kосово”.

Oво поглавље ће, као и поглавља 23 и 24, коjа се тичу правосуђа, полициjе и основних права, бити међу првима отворено, а међу последњима затворено, предвиђа се у нацрту оквира.
“Србиjа у свим областима мора да обезбеди да њен став о статусу Kосова не поставља препреке нити смета примени акиjа (правила и прописи EУ за поjедине области), а свака таква препрека ће се разматрати у оквиру поглавља на коjе се односи”, пише у тачки 38 нацрта платформе.

У истоj тачки се каже и да током преговора “Србиjа нарочито мора да се постара да усвоjени закони, укључуjући и њихов географски оквир, не буду супротни [пуноj] нормализациjи односа са Kосовом”.

Сем тога, оквир поглавље 35 ставља у исту раван са поглављима 23 и 24, jер предвиђа да се преговори могу замрзнути уколико у било ком од ова три поглавља “дође до озбиљног заостатка”.

Tо значи да ће независно од коначног договора око две спорне формулациjе о краjњем исходу процеса норммализациjе, цео процес преговора о придруживању остати чврсто везан за односе Београда и Приштине – што jе мање-више суштина британско-немачког става и око чега се све чланице сагласне.

2 коментара

  1. “DAN KOJI SU CEKALE MNOGE GENERACIJE”(I.Dacic)
    Nije da ne verujem,ali…Zvao ja jutros redom:Oca,dedu,cukundedu,
    navrdedu,kurdjela-askurdjela ( ostale ne dobih,losa veza sa Kosovom)
    kipte od srece,kazu: sine da cestitas Vladi,sto,ovim putem i cinim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *