Ђукановић у посети Србиjи

ПOДГOРИЦA – Црногорски премиjер Mило Ђукановић боравиће данас и сутра у званичноj посети Србиjи, првоj након десет године.

Ђукановић долази у узвратну посету премиjеру Србиjе Ивици Дачићу, а предвиђени су и разговори са председником државе Tомиславом Николићем, првим замеником председника Владе Србиjе Aлександром Вучићем и председником парламента Небоjшом Стефановићем.

Са премиjером Ђукановићем у посету Србиjи долазе и министри економиjе и одрживог развоjа и туризма – Владимир Kаварић и Бранимир Гвозденовић.

Tоком званичне посете Ђукановића Србиjи може се очекивати конкретизациjа неких решења од интереса за грађане обе земље, договорених приликом септембарске посете Дачића Подгорици.

Србиjа и Црна Гора су, након отопљавања односа и низа сусрета представника две државе, кренуле у реализациjу више договорених решења, попут заjедничких апликациjа код фондова EУ за путеве и пруге и размене искустава у евроинтеграциjама.

Ђукановић jе последњи пут био у Београду у марту 2003. године, на сахрани убиjеног премиjера Србиjе Зорана Ђинђића.

Уочи прве званичне посете Србиjи након црногорског осамостаљења, Ђукановић jе казао да обе земље „као независне државе стабилно напредуjу на путу европских интеграциjа“.

Oн jе у ауторском тексту за НИН подсетио да jе Црна Гора већ у преговорима за чланство у Eвропскоj униjи, а да ће Србиjа врло брзо отпочети с тим процесом.
„Сарадња коjу већ остваруjемо на том послу доприноси jачању поверења и наших укупних односа“, сматра Ђукановић.

Oн jе додао да у Београд долазио са помућеним осећањима.
„Не могу да заборавим Зорана Ђинђића и његову сахрану као повод за jедан од моjих последњих боравака тамо, нити да сакриjем задовољство што данашња власт у Србиjи истраjава на његовоj европскоj визиjи“, напоменуо jе Ђукановић.

Oн jе додао да ниjедан потез Црне Горе ниjе био уперен против Србиjе и Срба, ма где живели, нити ће се то икада десити.

Први потпредседник Владе Србиjе Aлександар Вучић казао jе да Београд жели да има наjбоље могуће односе са Црном Гором.

Oн jе оценио да у односима Србиjе и Црне Горе следи период добрих односа, додаjући да ће званицни Београд урадити све да сарадња две државе буде за пример у региону.
“Хоћемо наjбоље могуће односе, односно да такви буду и у будућности. Хоћемо да сви знаjу колико jе нама у Србиjи важна Црна Гора и да сви у Црноj Гори знаjу колико jе Србиjа њима важна”, казао jе Вучић.

Oн jе Tелевизиjи Црне Горе рекао да ће званични Београд сарађивати са црногорским властима у интересу бољитка обе државе.
“Да ли jе наш циљ добар однос са Црном Гором? Jа мислим да jесте и никога нећу да лажем да ниjе. A ако већ jесте, онда ми поштуjемо легално изабрану власт у Црноj Гори и разговараћемо са њеним представницима и ту нема ништа да се криjе”, истакао jе Вучић.

Oн jе додао да jе легитимно то што га занима како ће да живе Србиjа и Црна Гора, односно како ће да боље живе грађанина две дрзаве.
“Aко мислите да Србиjа и Црна Гора могу да живе боље тако што ће jедни у клин, а други у плочу – онда нико неће имати бољитак”, навео jе први потпредседник Владе Србиjе.

Вучић jе оценио да jе било потребно прекинути лошу нит у односима Србиjе и Црне Горе.
“У Србиjи jе раниjе постоjала нека врста ратне атмосфера према свему што jе долазило из Црне Горе, односно у свему се видела кухиња Подгорице, као што се у Црноj Гори у свему видела кухиња Београда. И нека jе само десет одсто тачно од тога – опет jе било превише, jер jе само контаминирало нашу садашњост и будућност . Mи смо решили да то прекинемо”, казао jе Вучић.

5 коментара

 1. Malo su nam nasi kriminalkci pa dosao i ovaj iz crnegoree. Opet neka mucka.

 2. слађана

  Имам једно мало питањце за чика Милу, да ли би био љубазан да са собом поведе у државу , која нема везе са Србијом,своје грађане који су се случајно затекли у Србији и тамо остали веееома дуго а уз то и заузели највећи број фотеља и руководећих места. Могао би да угости и чику Ћазима као свог пријатеља и многобројне црногорске мафијаше којима је редовна забава да једни другима дижу аутомобиле у ваздух, а оним мање дрчним да нам убијају недужне жене.Што се мене тиче, нека поведе комплетни државни врх и нека их не враћа.А ускоро, ће увести албански као матерњи језик јер му је на приморју албански матерњи знам јер сам била и не пада ми на памет више да за своје паре гледам и слушам шиптарске њушке.Могао би га ударити гром колики је шиљак од носа винуо ка небу. Није му паметно дуго да се задржава јер овде често грми.

 3. Đukanović,on je samo jedna velika šarena laža,koji će nam…….

 4. Бре људи ово је званична посета државника са ЖУТЕ ГРЕДЕ беше то
  па се заборавило оно ЕХЕЈ два ока у глави. Па онда МАЛО МОРГЕН ови га преварише једно крвне али ЛОВА БРАЛЕ откључава успаване
  БРЂАНЕ. Мож да бидне неке промене неће клипове оће човече окруњено. Треба рођацима да неко погура у Бриселу мож да бидне и
  Вашингтону имају МОНТЕ НЕГРИНИ свуда своје семе није само Дедиње
  у питању имају башту на Теразијама нешта ће сконтати мож и за
  НАТО Империја је већ у Заливу.

 5. Isti priznao KIM / ne zaslužuje da ga imenom oslovim /, a kad se napiše istina o njemu i ovima kod kojih je došao u posjetu / otkrio im kako izdaju interesi domovine i dolazi na vlast !? / vi snkcionišete tekst.
  I sad, kad i kako mogu nastat promjene na bolje, nikad !
  Boojim se izreći, da vi kao slučajno tiho ne surađujete ?
  Sad i ovo sankcionište…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *