Цена датума

Пише Ратко Марковић

Србија је ушла у процес из којег та територија, Косово и Метохија, треба да изађе као међународно призната држава. Сви ти „скрининзи“ подељени по поглављима само су кулисе за Србијино признање Косова

Данас готово да нема српског политичара из власти који неће порицати да је одређивање датума Србији за почетак преговара о чланству у ЕУ плаћено признањем независности Косова. То признање, како би му се заварали трагови, неће бити учињено одмах, нити ће оно бити, по опробаним дипломатским правилима, јасно и фо­рмално, али ће бити природан исход тих преговора и, то свакако, услов за коначно чланство Србије у ЕУ. Порицање оваквог тока ствари од стране српских политичара је без икаквог значаја. Кад дође време, они се, а посебно ова генерација политичара, о томе уопште неће питати. Ушавши сада у преговоре, они су се подвели под једнострано одређена преговарачка правила, од којих је прво да страна која жели чланство у ЕУ није она која се пита, него је она која има да слуша.

 

Хејг и Шокенхоф Наша „Политика“ је одлично поступила када је сутрадан по доношењу одлуке о почетку преговора објавила ауторски текст о радосном догађају британског министра спољних послова Вилијама Хејга и изјаву злослутног немачког политичког званичника Андреаса Шокенхофа. Г. Хејг не крије радост што је Србија ушла у машину која треба да, заобилажењем УН, учини Косово независном државом. Пише, готово узбуђен: „Једва чекам да у јануару преговори почну“. Његова земља, каже, жели да види све државе са простора бивше Југославије у ЕУ, „укључујући Србију и Косово“. Отворени прего­вори са Србијом ће, сматра Хејг, „побољшати добросуседске односе између Србије и Косова“. Циљ преговора је, Хејг то не крије, не да се друштво у Србији реформише набоље, него да Србија при­зна Косово, тј. „постизање свеобухватне нормализације кроз пра­вно обавезујући споразум, пре него што Србија приступи ЕУ (…) тако да обе државе у будућности могу да уживају као чланице ЕУ“. То је, значи, цена приступања Србије ЕУ!

На овај ауторски писани „трактат“ министра Хејга, дошла је,  иако смо на његове изјаве већ отврднули, шокантна изјава Шокенхофа да ће на крају тек отвореног „преговарачког процеса“ Србије са ЕУ „Србија и Косово морати да буду у стању да се интегришу независно једно од другог“. Нормализација односа Србије с Косовом је, значи, еуфемизам за признање Косова. ЕУ, рећи ће Шо­кенхоф, свесна расположења грађана у Србији, није могла да оба­веже актуелну владу у Београду да сада призна Косово, па зато „о томе не треба донети одлуку на почетку, већ на крају овог процеса“.

 

ИНФАНТИЛНЕ ЛАЖИ И ко после наведеног да узима озбиљно изјаве премијера и чланова владе да одлука о одређивању датума за почетак прего­вора Србије са ЕУ „нема везе с признањем Косова“. Тужно је да Србији истину о њеној судбини говоре странци, а да је њени по­литичари у лице лажу. Прича наших политичара из власти да, ако ЕУ буде одлуку о пријему Србије у своје чланство условљавала призна­вањем Косова, они то неће учинити, звучи инфантилно. Пре свега, кад до тога дође, они ће сви бити у дубокој политичкој пензији. На сцени ће бити нова генерација политичара.

Неспорно је да је ова влада Србију увела у ступицу из које јој нема вађења. Једном је српски премијер рекао да је Косово и по резолуцији 1244 СБУН „територија са сопственом јурисдикцијом“. Србија је ушла у процес из којег та територија треба да изађе као међународно призната држава. Сви ти „скрининзи“ подељени по поглављима само су кулисе за Србијино признање Косова.

САД и НАТО, који су оружјем одвојили Космет од Србије и после кумовали једнострано проглашеној независности Косова, већ дуже су на мукама како да ту независност формалноправно потврде, јер упркос свој њиховој моћи, нису власници свих полуга моћи у свету. Није њихов Савет безбедности УН једини позван да ту дивљу не­зависност легализује. Без гласова свих сталних његових чланица нема такве одлуке. Свој глас не дају Русија и Кина. Како надмудри­ти непокорни СБ? У помоћ је прискочила халапљивост и грамзивост српских политичара на власти за европском славом. САД и НАТО су се досетили да ту похлепу српских политичара дебело наплате – Србијиним признањем Косова. Јер, ако Србија каже да је на њеној територији настала нова држава, бесмислено је да Русија и Кина, о чијој се кожи не ради, то поричу. Уједно, тиме би се добро натр­љао нос оним државама чланицама ЕУ које нису признале Косово.

После ове подвале Србији, премијер се хвали како она у својој историји није имала успешнију владу од ове. Од када је у Србији враћено вишестраначје, не знам премијера који исто није изјављивао за своју владу. Својевремено је и премијер владе у којој сам имао част да будем прогласио ту владу за најуспешнију у српској историји. Сада ме је својом изјавом актуелни премијер избацио из српске историје у коју сам ушао посредством старе владе. Ипак се слажем с премијером. Актуелна влада ће херостратским путем ући у историју Србије. Она је датум за преговоре о учлањењу Србије у ЕУ трампила за независност Косова. Њој место у српској историји не може нико и ништа угрозити.

 

9 коментара

  1. Profesore Markoviću
    Hajde da rezimiramo. Sveta Trojica Nikolić, Vućići Daćić nas na silu guraju u europski Titanik. Ipak narod im već sada na referendumu može da presudi. To neće proći i to je javna tajna.
    Spokojan priželjkujem dan izjašnjavanja.
    Ucene, otkazi s posla, svakojake pretnje, novi rejtinzi novih partija, EU rijeliti nasvim kanalima, u svim novinama, Nobelove i ostale nagrade, molitveni zalogaji… Sve su to savršene gluposti.
    Ali posle propasti na referendumu da progovorimo i sa njihovim dobro pozicioniranim višim i nižim funkcionerima, kadrovima, bližim i daljim rođacima sve do poslednjeg povlašćenog proevropljanina.
    “Srbija hoće Europsku uniju!”
    Kakvu? Kuvanu ili pečenu?
    NEĆU UNIJU! NE IDEM NIKUD. OSTAJEM!
    Ako ga ima pomoći će. Tako govori moja majka.

  2. … Dačić.Vučić-Nikolić – uopšte nisu prstom maknuli da se reši STATUT Kosova i Metohije!
    – Ni su smeli 2000-te godine da prihvataju REALNOST na Kosovu proizvedenu višedecenijskim albanskim separatističkim fašizmom i etničkim čišćenjem Srba u mirnodopsko doba;
    – Nisu insistirali na obaveznom povratku 250.000 proteranih Srba;
    – Nisu tražili statusa Kosova po Kiparakom modelu (podela);
    – Nisu tražili rešenje DVA ENTITETA (Srpski i Albanski) da bi Srbi sačuvali svoj teritorrijalni integritet i opstanak od višedecenijskog separatističkog fašizma!? NE.

    … su kompletno istorijski predali teritoriju Kosmet Albanskim separatistima (Briselski sporazum – kompletna predaja teritorije i …)!?

  3. Koliko se sećam, profesor Ratko Marković je bio u Prištini na pregovore sa Albancima za vreme Miloševića.
    U potpunosti podržavam tekst uvaženog profesora!
    Jedna stvar mi jako smeta, a to je: “Defanzivan i deformisan medijski rat Srbije za očuvanje integriteta Kosova i Metohije (ako ne celog Kosmeta, pola teritorije je moralo da pripadne Srbiji)”? Ako je 90-tih god KiM bilo okupirano, zašto je tada Srbija i medijski rat izgubila (a imala je svu argumentaciju na svojoj strani)? U to vreme ministar za medijske informacije je bio Aleksandar Vučić koji snosi najveću odgovornost za totalni poraz medijskog rata za KiM?
    – Predlažem Uredništvu Pečata (Milorad Vučelić, novinari) da pokrenu temu na stranicama PEČATA: “Zašto Srbija za vreme Miloševića nije dobila medijski rat za KiM (teritorijalno bila okupirana)? Ako se pokrene tema, javiću se sa dužim obrazloženjem. Sada ću nešto u kratkim crtama:
    – Zašto Beogradski-Srpski političari do današnjih dana upotrebljavaju političke odrednice: Nezavisnost Kosova; Priznavanje Kosova; Samostalnost…; Briselski sporazum; OVK…? Ja sam te kontradiktornosti sa realnošću na vreme razobličavao sa ispisanim parolama na mitinzima: Trg Republike, skup naroda 50.000, da se zaustavi isporuka Miloševića u Hag, parole: Nezavisno Kosovo = Albanska država: Srbima demokratija – Albancima teritorija Kosovo; OVK-Oslobodilačka vojska Kosova – separatističko-fašistička vojska…? Da obrazložim,
    – Albanci su u startu, sa zahtevom za “nezavisno Kosovo” 70% dobili u medijskom ratu nad Srbima: Druge države-medjunarodna zajednica smatrale su da treba da se da nezavisnost Kosovu da se ta teritorija oslobodi od navodno zločinačko-terorističkog režima Slobodana Miloševića (po antisrpskoj propagandi V. Draškovića-rušilačkih demonstracija u Beogradu i Srbiji), NVO i pete kolone? – NIKOME U medjunarodnoj zajednici nije padalo na pamet tada da Albanci –
    – separatističkim fašizmom OTIMAJU teritoriju od Srbije i prave novu etničku islamsku Aalbansku državu Kosovo, što je vreme danas pokazalo, a ja sam to parolama u startu tvrdio!
    ISTO SE ODNOSI i na OVK (oslobodilačka vojska Kosova)! Sa ovom perfidno lukavom odrednicom Albanci su u startu dobili 90 % medijskog rata prema Srbima!? Za svo vreme sukoba na Kosovu Srpska medijska propaganda brui: Srpska vojska i milicija vode borbe sa OVK (oslobodilačka vojska…) – što se strano (a i domaće) javno mnenje navijački opredeljivalo za Albansku stranu (kao nevine žrtve)!? ZAŠTO Aleksandar Vučić tada ministar za informacije nije razobličavao stvari (visoka inteligencija – maloumna politika, jer diktira iz Beograda a nije živeo na Kosovu):
    – ON i SRBIJA trebalo je u startu da daju odrednicu i tretiraju OVK kao – separatističko-fašističku vojsku koja se bori za OTIMANJE teritorije od Srbije (sa osvrtom na višedecenijsko masovno etničko čišćenje Srba sa Kosova: statistika!? Nastavak…

    • слађана

      Ми ћемо поред све наше невоље да докторирамо и законе и међународно право пошто Србин нема ту слободу да се опусти једноставно живи , ради и има породицу. Србин мора да зна све јер ако незна очас посла нам увале лажне патриоте и националисте који се за трен трансформишу у диктаторе и продавце магле. Који нам је ово пут да будемо насанкани? Нисмо пратили знакове покрај пута који су указивали на господара ВУчића.Мислим да морамо алармантно брзо да мењамо животне ставове и да престанемо да желимо скупе играчке са запада зарад којих продајемо и себе и друге.И морамо да елиминишемо партиски систем јер смо ево установили у више наврата да је то сигуран начин да се највећа багра дочепа позиција са којих и оне који то нису присиљавају да постану како би преживели.

  4. NEZAVISNO KOSOVO = etnička albanska država Kosovo!
    – Sve Balkanske i Evropske države (medjunarodna zajednica) NEZAVISNO KOSOVO tretiraju kao teritoriju sa narodom koji tamo živi i – hoće NEZAVISNOST od Srbije (da se otcepi), zbog navodno zločinačko-terorističkog režima S. Miloševića (generalni propagator Vuk Drašković, peta kolona, NVO, srpski izdajnici)!?
    – NEZAVISNOST i Albanska država Kosovo – nije isto, jer Albanci višedecenijskim separatističkim fašizmom i etničkim čišćenjem Srba (od 45″ do danas proterano 600.000 Srba) — prave etničku Albansku državu KOSOVO i otimaju teritoriju od Srbije! Drugi bi stav bio za Vojvodinu jer tamo nema separatističkog fašizma i etničkog čišćenja da neko otima teritoriju od Srbije!
    – Lukavi Albanci se kriju iza NEZAVISNOST – a prave Albansku državu Kosovo! Kao što su odrednicom OVK-oslobodilačka vojska Kosovo Albanci razbili medijski rat Srbije za Kosovo i Metohiju, a NAIVNI Srbi nisu u startu kontrirali i nazivali OVK kao separatističko-fašističku vojsku koja otima teritoriju (nezavisno od američke strateške politike) – Srbija je imala defanzivan-kapitulantski, da ne kažem izdajnički medijski rat, a danas je to prešlo u veleizdaju!? Nastavak…

  5. Ma kakav bre Referendum !? Vlast ce tu da mucka sa glsackim listicima, kao i uvijek ! Ne moze im se vijerovati ! Toliki su Nspor ucinili da bi narod zaglupili, a sada ce ko, dati slobodu i pravo narodu za misljenje ?! Evropa je u stvari Feudalizam- narod se nista ne pita !!

  6. a da li neko (makar) i pomisli k a k o se oseca svaki pojedinac , zitelj kosmeta koga su nemilosrdno zavitlali pravo u celjust krvolocne zveri ( a pritom, taj neko sa sobom vuce decu(sopstvenu)

  7. Od OVE vlasti najvise me boli i vredja to sto misli da smo ovce.
    Imali smo pravo da verujemo u cudo: da ce vlast koju smo birali na poslednjim izborima biti drugacija od svih prethodnih i da ce ispraviti pogubne po srpski narod, nasledjene greske (ne samo u vezi sa Kosovom i Metohijom).
    Nismo krivi jer smo pogresili, vec smo krivi sto smo poverovali onima koji su se lazno predstavljali i bezocno nas lagali pricajuci nam ono sto smo zeleli da cujemo.
    Posle izbora sam osudjivala bele listice smatrajuci da je ispravno da se svi izjasne. Ako se uskoro budu odrzali vanredni parlamentarni izbori neka OVI racunaju na jos nekoliko belih listica od mojih najblizih. Ne verujem vise u bajke. A ni vuk cud ne menja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *