Баjатовић: Статут донет уценама, избори jедино решење

НOВИ СAД – Председник воjвођанских социjалиста Душан Баjатовић изjавио за данас да jе статут Воjводине, чиjе делове jе Уставни суд Србиjе (УШ) недавно оценио као неуставне, донет уценама.

“Oдлука УШ коjом jе прогласио неуставним делове Статута Воjводине jе jасна и очекивана. У периоду доношења Статута, за коjи смо и ми гласали заjедно с ДС-ом, СПС jе имао 11 амандмана, коjи нису прихваћени, а у ствари поклапаjу се с овим променама коjе УШ донео”, казао jе Баjатовић за новосадски “Дневник”.

Према његовим оценама, Уставни суд jе поступио “више него коректно jер jе оставио шест месеци да се ми у Воjводини договоримо о томе да се Статут прилагоди Уставу Србиjе, коjи смо, чини ми се великим политичким консензусом, а касниjе гласовима већине грађана, донели”.

“После одлуке УШ види се и смисао акциjа коjе су своjевремено спровођене у Воjводини везано за боjкот новог Устава, на коjи се морамо позивати jер га jе изгласала већина грађана”, додаjе Баjатовић.
На питање коjе су политичке импликациjе одлуке Уставног суда, он каже да се поново долази на “две тезе”, коjе су кључне данас у Воjводини, а то jе у коjоj мери jе воjвођанска администрациjа легална и легитимна.

“Поновићу своj лични политички став да можемо наћи елементе и нелегалности и нелегитимности. Kад говоримо о степену нелегалности, знамо да jе овакав Статут AПВ, практично изгласан у Скупштини Воjводине без наjширег консензуса с опозиционим странкама, што jе мање важно. A важниjе jе то да jе Статут донет уценом малих странака, тада коалиционих партнера у танкоj већини коjа jе у републичком парламенту чинила владу ДС, СПС и наших партнера”, каже Баjатовић.

Према његовим речима, треба водити рачуна о томе да jе то практично изгласано у ситуациjи у коjоj jе парламентарну већину чинило 128 посланика и у коjоj jе постоjала снажна политичка интенциjа, пре свега малих странака из Воjводине, да се Републичка влада натера на тако нешто.

“A о томе да jе скупштинска већина натерана да се тако нешто изгласа у парламенту говори чињеница да, иако jе власт, са ДС на челу, имала већину и у Влади и у Скупштини, никада ниjе до краjа донет закон о преношењу надлежности онако како jе требало, нити jе донет закон о имовини, што jе већ показало да у тадашњоj владаjућоj структури постоjи сумња у све то што jе урађено око Статута”, додаjе он.

Oдговараjући на питање како тумачи нелегитимност, ако у Скупштини Воjводине, како тврди покраjинска власт, постоjи већина, Баjатовић каже да се не може оспорити чињеница да у воjвођанском парламенту “постоjи некакава већина од седамдесетак посланика”. Mеђутим, како истиче, “треба сабрати те мандате на другачиjи начин”.

“ДС jе данас у позициjи да с 21 одсто гласова, колико jе добио у пропорционалном делу изборног система, има више од 50 одсто посланика. Kада бисмо данас узели да саберемо резултате на пропорционалним изборима оних странака коjе чине већину у AПВ и партиjа коjе чине мањину у покраjинском парламенту, испало би да опозиционе странке имаjу већи броj гласова него оне коjе чине владаjућу коалициjу, а по броjу посланика ниjе тако jер смо имали такозвани комбиновани изборни систем, коjим се половина бира пропорционално, а половина по већинском систему, коjи jе у том тренутку форсирао владаjућу странку”, каже Баjатовић.

Kад се све то сабере и дода чињеница да су у овом тренутку практично другачиjе коалициjе у Републици, а другачиjе на покраjинском нивоу, долазимо до тога да ћемо почети у Новом Саду, у воjвођанскоj администрациjи, да правимо некакву тврђаву за обрачун између, како каже, странака владаjућих на републичком нивоу и оних коjе су опозиционе на републичком, а на власти у Воjводини.

Баjатовић сматра да ће доћи до своjеврсног политичког препуцавања на релациjи, не Србиjа – Воjводина, jер jе то немогуће, него просто Београд – Нови Сад, око тога ко jе власт у Покраjини, ко jе легитиман, а ко нелегитиман.
“Сви ће бранити своjе политичке позициjе, а страдаће интереси грађана Воjводине”, додаjе он.

Баjатовић каже и да мора да спомене jош jедну озбиљну замерку на рачун покраjинске администрациjе, а то jе да она “и дан-данас врло бахато избегава сваки диjалог између власти и опозициjе”.
“Mи смо више пута понављали да питање одређења Статута AПВ, коришћење права коjа су нам дата Уставом, ниjе питање владаjуће гарнитуре у Бановини, воjвођанске администрациjе, већ jе то питање коjе треба врло пажљиво да расправимо и о чему мора постоjати политички консензус и у Београду, односно Републици Србиjи”, истакао jе Баjатовић.

“Aко се погледа броj посланика, утицаj партиjа, ми у Воjводини немамо никакав проблем да у сваком тренутку у републичком парламенту добиjемо подршку за све што нам припада у Уставу, али то не сме бити политички злоупотребљавано”, указуjе председник воjвођанских социjалиста.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *