Америчка амбасадорка против Срба на Косову

Игор Гојковић

Директни утицај америчких представника на дешавања на Косову и Метохији до сада је доказан небројено пута, али и поред тога Вашингтон се увек правдао чисто дипломатским активностима, игноришући чињенице које су сваки пут доказивале баш супротно.

Најновији је случај америчке амбасадорке у Приштини Трејси Ен Џејкобсон која је коментаришући победу „Српске”листе у девет општина на Косову, у првом лицу множине ( вероватно мислећи на Американце и Албанце ) рекла како мисли “да треба да будемо изузетно обазриви да нам се не створи ситуација са неком Републиком Српском”, али и да то што ће „Српска” водити девет општина „неће представљати опасност за Косово“.

Џејкобсонова се иначе целе ове године здушно залагала против било каквог облика српске аутономије на северу Косова, а када је формирање Заједнице српских општина постало реалност, онда је изашла са ставом како „асоцијација општина на северу Косова не подразумева територијалну аутономију, већ да се ту ради о процесу децентрализације власти у оквиру Косова.“

Иначе, пред одржавање локалних избора на Косову, америчка амбасадорка се похвално изражавала о властима у Београду које су позвале Србе да изађу на изборе у организацији Приштине, објаснивши да ће „ Срби својим учешћем моћи да изаберу своје легитимне представнике које ће признати и суседи и међународна заједница“. А под „суседима“ је очигледно мислила на Србију.

Амбасадорка Џејкобсон је посебно истицала као позитивне делове бриселског споразума између Београда и Приштине, који се односе на сарадњу Косова са Србијом у областима здравства и образовања, подвукавши да ће та сарадња одсада бити транспарентна, односно “да ће новац ићи ка становништву у целини, а не према одређеним појединцима који су у прошлости имали користи од тога“. Наравно, реч је овде о новцу из Србије, који је Београд наменио Србима са Косова, али који ће, према речима америчке амбасадорке, бити употребљаван и за целокупно становништо Косова.

Други круг избора на Косову је протицао под будним оком америчке амбасаде, која је на северу, у српским срединама, имала две екипе које су ишле од биралишта до биралишта, док је више екипа посматрача било ангажовано на теренима јужно од Ибра, а сама амбасадорка Џејкобсон је виђена на бирачком месту у једној албанској основној школи у Приштини.

Она је иначе до сада више пута изјављивала како Србија треба да прихвати реалност „независног и сувереног Косова“, а говорећи о северу покрајине нудила као „право решење предлог Мартија Ахтисарија о решењу статуса Косова, који гарантује права Срба на Косову, укључујући и право на места у Скупштини, право образовања на матерњем језику према плановима и програмима Србије, и право да учествују у избору полиције“.

Говорећи о окончању надгледане независности, она је истицала како сматра да је „то значајно и историјско достигнуће за Косово, и нешто што треба славити“, али и знак новог нивоа одговорности Владе Косова која треба да настави да развија своје институције како би обезбедила средину „која гарантује толеранцију и мултиентичку демократију за сав њен народ“.

У том контексту је очигледно, још пре годину дана амерички војни портал “Stars and Stripes” ( фраза која означава државну заставу Сједињених Америчких Држава), писао како САД намеравају да направе војску Косова, која би могла да се у што скоријем времену прикључи НАТО-у. Овај портал је најавио прављење мале војске од 2.500 људи, којии се тренутно налазе у цивилним безбедносним снагама.

У амбасади САД у Приштини нису желели да посебно коментаришу ове најаве, али су зато додали да Вашингтон подржава тренутне безбедносне снаге на Косову, али и њихово будућу реорганизацију, коју ће се спроводити уз помоћ саветника из америчке армије.

До сада је годишњи буџет постојећих Косовских безбедносних снага износио око 35 милиона долара, од којих су између 5,5 и 7 милиона обезбеђивале Сједињене Америчке Државе за обуку и део војне опреме, унифоме и радио-комуникацијске уређаје. Већ неколико година се косовски официри школују на престижној Војној академији у тексашком Форт Блису, и на још неколико војних колеџа у САД. Партнер Косовским безбедносним снагама је Национална гарда Ајове, а од претпрошле године на самом Косову се одржавају курсеви подофицирима Косовских безбедносних снага, на којима су предавачи Американци.

А да није на удару Американаца само безбедност Срба у новоствореној албанској држави, већ и њихово културно наслеђе, говори Споразум о заштити културне својине и наслеђа, потписан пре две године између тадашње америчке државне секретарке Хилари Клинтон и председнице Косова Атифете Јахјаге. Супруга Била Клинтона, који је руководио бомбардовањем Србије, тада је као пример једног од најлепших „косовских културних блага“ навела манастир Грачаницу, при том намерно прескочивши да каже како је он српски и православни. И поред тога што се поводом реализације овог споразума још ништа конкретно није догодило, до српске популације су процуреле узнемирујуће информације да ће се баш америчка амбасадорка у наредном периоду позабавити њиме. А новац се ретко када даје безусловно, посебно када је у питању амерички новац, за који власти у Приштини већ дуже време покушавају да промене статус српског споменичког наслеђа на Косову, тражећи преименовање у „косовске“ споменике, без обзира што је свима познато да су цркве и манастире на Косову и Метохији градили српски краљеви, највише краљ Милутин, и у свима се на фрескама налазе портрети српских владара.

Да ли ће се и како власти у Приштини одужити амбасадорки Џејкобсон за све оно што је урадила, а и даље ради на промовисању и лобирању за независно Косово, за сада је још увек рано говорити, пошто ће она још најмање две године представљати званичну везу Приштине са Великим братом. Ипак, имајући у виду да се многи тргови и улице широм Косова после 1999.године зову по Билу Клинтону, Медлин Олбрајт, Веслију Кларку, Џорџу Бушу, Вилијаму Вокеру…, можда се за коју годину, у знак захвалности за учињено, појави бар сокаче Трејси Ен Џејкобсон.

Глас Русије

2 коментара

  1. Eto ja zivim u zabludi, mislio sam da nas ona podrzava. Jadan ja.

  2. Она није против нас, она само спроводи политику своје земље!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *