Србија може постати равноправан и уважени члан Евроазијске уније и ОДКБ-а

Ратко Паић

У Београду је прекјуче у препуној сали Сава центра одржана 1. Међународна евроазијска конференција на којој су српској јавности понуђени аргументи зашто Србија, Русија и друге земље са Истока треба да се обједине на пројекту Евроазијске уније.

Скуп је отворио директор Руског дома у Београду Михаил Денисов, који је у свом уводном излагању указао на потребу да се у оквиру Евроазијске уније обједини 300 милиона Словена, зато што нам таква сарадња свима омогућава велике предности, те нагласио да то није интерес политичких елита, него стотина милиона наших грађана, и то из економских, политичких и свих других разлога.

Затим је директор Информационо-аналитичког центра за изучавање постсовјетског простора Алексеј Власов рекао да су за нове генерације потребни нови вредносни оријентири који ће учвршћивати везе међу Словенима, а то ће омогућити будућа Евроазијска унија. Он је при том запазио да у Србији још не постоји прави увид у евроазијски процес интеграција, и зато је поновио шта је то заправо Евроазијска унија. За њу је рекао да ће бити формирана 2015. године, те да она није исто што и Европска унија, јер се Евроазијска унија гради на принципу истинске равноправности, а сва питања унутар ње се равноправно усаглашавају у складу са интересима свих земаља чланица.

Осим тога, Власов је нагласио да Евроазијска унија неизбежно улази у конкуренцију са Европском унијом, и то не толико у области економије, колико у борби за срца и умове људи, а посебно младих. Он је још додао да зато треба створити информационо-аналитички центар који ће правилно информисати јавност о евроазијским интеграцијама и закључио је да ће победити онај који поседује информациону предност.

Следећи говорник је била председница Партије мира и јединства Сажи Умалатова, која је казала српској јавности да ћемо издржати велики спољни притисак и агресију само у заједничкој кући Евроазијске уније. Она је још рекла да је «неопходно послушати глас разума који нас води ка уједињењу» и констатовала да у тој заједници требамо имати заједничку војску, новац и царину, а све остало нека свака земља чланица уређује за себе. Умалатова је још истакла да сада имамо јединствену историјску шансу, те да је коцка бачена да пробудимо народ из учмалости и да ослободимо огромни потенцијал наших народа. На крају, она је изразила веру у успех и ускликнула паролу «Словени свих земља, уједините се».

Потом је уследио говор председника покрета “Млада Евроазија” Јурија Кофнера, који је истакао да је Евроазијска унија ослободилачки пројекат и да само он може ослободити и подићи Србију на ноге. Он је рекао да Брисел искључује сваку могућност националног поноса и да је Бриселу Србија потребна само као тржиште, то јест да би се спречио њен утицај у региону.

Напослетку, Кофнер је констатовао да Србија може постати равноправан и уважени члан Евроазијске уније, за разлику од Европске уније која уцењује Србију са давањем независности Косову. Штавише, он је рекао дословно следеће – „Уместо да будете у НАТО пакту који вас је само пре 10 година бомбардовао, Србија може бити члан војног савеза ОДКБ, који се никада није мешао у политику ниједне земље“, закључио је он.

Скупу у Београду се затим обратио и српски економиста Бранко Драгаш, који је истакао да насупрот модела умирања треба створити модел живота, а то је по њему Евроазијска унија. Он је нагласио да се тај источни савез у настајању, чију окосницу чини Русија, треба заснивати на политичкој, културној и економској компоненти.

Он је устврдио да грађани не желе да иду у Европску унију, па је зато неопходно да се створи модерна алтернатива, која хоће да гради нову цивилизацију. Драгаш је још казао да је Србији потребно запошљавање људи и подизање животног стандарда, што је могуће постићи у повезивању са великим руским тржиштем које се брзо развија. На крају свог излагања, он је упутио поруку јавности да немамо више времена за губљење и да морамо да се удружимо.

Бројним присутнима у београдском Сава центру су се обратили и други говорници чија је основна порука такође садржавала позив Србији да се прикључи новим интеграционим процесима на Истоку, чиме је завршена 1. Међународна евроазијска конференција, којој је циљ био да покаже да Србија има алтернативу, а то је Евроазијска унија.

Глас Русије

2 коментара

  1. Био сам присутан на првој Евро Азијској конференцији. После свих лутања у последњих сто година Србији и српском народу напокон долази светлос са Истока. Мочвара у којој се давимо која се зове Западна Европа и од које смо стално били нападани и ратом разарани бројчано ужасно десетковани трбало би овој власти да буде јасно где нам је место у будућуј подели света. Природно наше је место са исто родној браћи СЛАВЕНИМА а поготово са православној Русији. Понављам Путинова рука је пружена и ту руку ми морамо прихватити док небуде касно.

  2. Nista ovde nije receno sto pametni ljudi u Srbiji neznaju i nevude, problem je sto u vlasti nisu takvi ljudi….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *