“Спремање” Џоа Шимунића

Славље Хрватске због пласмана на Светско првенство претворило се у “Случај Шимунић”. Узвици “За дом спремни” за полицију не представљају кршење закона, али су наишли на оштре осуде високих државних званичника. Главни актер догађаја, штопер “ватрених” се прави невешт. На потезу је тужилаштво. Истрагу покренула и ФИФА.

Штопер хрватске фудбалске репрезентације, Јосип Џо Шимунић нашао се на стубу срама пошто је после историјске победе над Исландом и пласмана на Мундијал зграбио микрофон, окренуо се ка трибинама на Максимиру и заурлао “За дом”.

Публика се радо одазвала његовом позиву и ускликнула “спремни”, после чега је почело да се одмотава клупко контроверзи чији ће епилог, како ствари стоје, морати да дефинишу локално тужилаштво у Загребу и ФИФА који, свако за свој грош, воде истрагу о овом догађају.

Пред тужиоцима није ни мало лак задатак јер, према хрватским законима, усташки симболи, укључујући и “За дом спремни”, нису експлицитно забрањени, већ се у оваквим случајевима суди према уопштеним одредбама закона о кажњавању дела на темељу говора мржње, упозорио је Хрватски хелсиншки одбор.

“Да ли је гoспoдин Шимунић ушao у кaжњиву зoну, jeр знaмo дa je изрaжaвaњe или прoпaгирaњe тoтaлитaрних рeжимa и злoчинaчких рeжимa кaжњивo, ja o тoмe нe мoгу рeћи, aли дa je рeч o пoтпунo нeпримeрeнoм пoтeзу o кojeм заиста мoрajу рaзмислити у Нoгoмeтнoм сaвeзу, aкo жeлe имaти вeрoдoстojнoст, тo je тачнo”, рекао је хрватски председник Иво Јосиповић.

Јосиповићева изјава уследила је недуго пошто загребачка полиција “није утврдила елементе кривичног дела” и врућ кромпир евентуалне одлуке о процесуирању Динамовог штопера пребацила у руке тужилаштва.

Штури полицијски извештај није претерано импресионирао хрватске медије, који су таксативно навели примере у којима је скандирање “За дом спремни” или ношење мајица са таквим натписом било итекако кажњиво, посебно за десетине особа привођених на концертима Марка Перковића Томпсона или током прослава у Чавоглавама.

Хрватску је у неколико наврата због оваквих поклича кажњавала и Светска фудбалска федерација, ФИФА – последњи пут платили су 50.000 швајцарских франака казне због увредљивог скандирања навијача на мечу са Србијом на Максимиру.

Фифина истрага о “Случају Шимунић” је тек почела, али је извесно да ће Хрватска бити озбиљно кажњена због понашања навијача, док се о висини казне за играча који се са три жута картона у мечу против Аустралије 2006. године већ уписао у историји светских првенстава, тек шпекулише.

Јосип Шимунић је, пак, у два наврата покушао да објасни своје поступке. Први пут, непосредно после меча када је рекао да је тако нешто одувек желео да уради и да би сви који осуђују његов потез “морали мало да прочитају историју”.

Одмах је одговорио хрватски министар спорта Жељко Јовановић, који му је понудио професора историје да схвати шта је викао, али је коментар убрзо избрисао са свог Фејсбук налога због салви увреда које су му биле упућене.

Историјски, поклич “За дом спремни” не може се повезати било са чим другим до усташтва, иако се алибијима склони аналитичари често позивају на Николу Шубића Зринског који је јуриш из Сигета наредио узвиком “За дом, сад у бој”, или бана Јосипа Јелачића који би пред битку викао “За дом”, док му је војска одговарала “Спремни умријети”.

Пошто ароганција није донела претерано олакшање, Шимунић је на Динамовом сајту детаљније објаснио да му је “стрaшнa пoмисao” дa би га нeкo мoгao стaвљaти у кoнтeкст пoдстицaњa билo кaквoг oбликa мржњe или нaсиљa.

“Нe жeлим испaсти пaтeтичaн, aли кao Хрвaтa кojи je рoђeн и oдрaстao вaн свoje дoмoвинe мeни je дoм aсoциjaциja нa љубaв, тoплину и пoзитивну бoрбу; свe oнo штo смo пoкaзaли нa тeрeну и плaсирaли сe нa Свeтскo првeнствo. И тo су били jeдини рaзлoзи кojи су мe у трeнутку eмoциja пojeли и збoг кojих сaм зaпoчeo спoмeнутo скaндирaњe с нaвиjaчимa”, oбjaсниo je Шимунић.

Хрватски аналитичари сматрају, пак, да је једногласан одговор публике бар једнако скандалозан као Шимунићев поступак, али и да се цео случај догодио у “зао час”, јер је у току жестока кампања за референдум о браковима међу особама истог пола, па ће се тужилаштво, наводно, тешко одлучити да отварањем било каквог поступка против Џоа додатно разгневи десничаре.

Ипак, најинтересантнија реакција на Шимунићев потез потекла је из Удружења загребачких бранитеља Вуковара, који су селектору Ники Ковачу предложили да овог штопера отера из тима и следеће окупљање репрезентације организује у Јасеновцу, Тезном или на Овчари.

“Ту би наши фудбалери утврдили оно што јако добро знају док играју у иностранству – без расизма, без политике и без насиља на спортским борилиштима. У противном, остаћемо мрља на карти Европе где још у јавности делују снаге којима је Европа одавно рекла збогом”, наводи ово удружење.

РТС

3 коментара

  1. “Сачувај ме Боже куге и Хрвата”, рече Шилер.

  2. Rvati su najhrabriji narod na svijetu, ne zato sto se niceg ne boje, nego zato sto se niceg Ne stide !

  3. Nisu svi Hrvati takvi. Zalosno bi bilo da jesu. Ali, oni (Hrvati) moraju da se bore protiv recidiva fasizma u svojim redovima, nama (Srbima) nije Zapad (Njemacka i SAD) dozvolio da to uradimo, naprotiv, njima (Hrvatima-fasistima) je dozvolio da i sa poslednjom trecinom Srba iz Hrvatske ispuni zavjet Ante Pavelica (1/3 pokrstiti, 1/3 pobiti i 1/3 protjerati) PPP (papske primitivne ckePi)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *