Председник Привремене скупштине АП Косова и Метохије г. Славко Стевановић o тек завршеним локалним изборима “Републике Косова“

О тек завршеним локалним изборима које је расписала сепаратистичка власт из Приштине за српску страницу Фонда стратешке културе говори председник Привремене скупштине АП Косова и Метохије г. Славко Стевановић:

 

1.     Господине Стевановићу, колика је по Вашим информацијама била излазност српских бирача на тек окончаним локалним изборима које је организовала сепаратистичка албанска власт на целом КиМ, а колика је излазност била у четири српске општине северно од Ибра?

 

Антиизборни штаб који је формирала Привремена скупштина АП КиМ располаже са врло прецизним подацима о томе колика је била излазност у четири општине северно од Ибра. У општини Лепосавић до затварања свих бирачких места на нелегалне албанске изборе изашло је укупно 16,80 одсто грађана са бирачким правом, док је у општини Зубин Поток проценат изашлих још нижи и он износи 12,10 одсто. У општинама Косовска Митровица и Звечан имамо резултате до 16:30 часова када су због инциндената бирачка места у овим општинама затворена. Ове бројке говоре о потпуном бојкоту избора расписаних од стране сепаратистичке албанске власти на северу КиМ, јер је у Косовској Митровици до тог времена изашло тек 2,46 одсто грађана са бирачким правом, док се у општини Звечан ради о 5,10 одсто изашлих бирача. Што се инциндената тиче руководство Привремене скупштине АП КиМ и њен антиизборни штаб су благовремено упозоравали на опасност од оваквих провокација, позивајући непрестано грађане да не наседају на такве провокације. Треба утврдити ко стоји иза оваквих  исценираних напада. Србима са севера који су се залагали за бојкот неуставних избора овакви инциденти нису били у интересу, јер на овим изборима нисмо имали своје кандидате, а што још важније излазност је била тако мала да нам свакако није ишло у прилог да било каквом радњом реметимо већ пропале изборе. Они који су то урадили нису пријатељи српског народа са севера КиМ, јер директно угрожавају његове интересе и његову слободну политичку вољу. Зато руководство Привремене скупштине АП КиМ најоштрије осуђује овакве насилничке провокације и јавно се од њих ограђује.

 

2.     Како коментаришете овакву излазност на северу КиМ и шта ће Привремена скупштина АП Косова и Метохије предузети како би оспорила легитимност и легалност ових избора?

 

Већ су озбиљна истраживања јавног мњења, као и одржани  референдум, са великом извесношћу поиказивали да Срби из четири северне косовскометохијске општине неће изаћи на изборе које није расписала њихова држава Србија. И у то су се сви уверили! Чак мали број оних који су изашли на нелегалне албанске изборе урадио је то у највећој мери против своје воље, јер је био притиснут претњама, уценама и застрашивањима оних од којих им зависи лична и породична егзистенција. Влада Србије после овог политичког дебакла мора да схвати да не може да води политику против воље људи који живе на овим просторима. Та чињеница је тврдоглава и она мора да се уважи. Ми нисмо против своје државе и Владе и осим сарадње и договора између нас ми други државно и национално одговорни пут не видимо. Зато смо им поручили да председник Народне скупштине распише изборе по важећем Закону о локалним изборима Републике Србије и видеће каква ће излазност бити у општинама на северу КиМ и колико је овај народ привржен својој држави. Подршку и легитимитет жели да пружи својој држави Србији, а не албанској сепаратистичкој парадржавној власти којој нас против наше воље изручују.

 

3.     Г. Стевановићу, какви су даљи планови у вези са конституисањем органа АП КиМ према важећем Уставу Републике Србије?

 

Устав Србије предвиђа у саставу Републике постојање две аутономне покрајине Војводине и Косова и Метохије. По угледу на органе који постоје у оквиру АП Војводине, ми смо планирали да осим Привремене скупштине АП КиМ конституишемо и друге органе аутономне покрајине. Овај посао је привремено одложен због одржавања у неуставних локалних избора, као и због незаконитих привремених мера Владе о распуштању скупштина у четири општине на северу КиМ. Наравно да хоћемо сарадњу са својом Владом, али ћемо и наставити са одбраном уставног поретка и изградњом Уставом Србије предвиђених институција на овим вековним српским територијама.

“Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *