Почиње изградња Јужног тока, а Зорана Михајловић оптужује и Дачића за лаж

Ратко Паић

Јуче је у Београду боравила висока делегација руског гасног гиганта Гаспрома на челу са Алексејом Милером, која ја имала одвојене сусрете са српским државним врхом, а најважнији резултат поменутих састанака се састоји у томе да је означен конкретан датум почетка радова на српској деоници гасовода „Јужни ток“. Званично је саопштено да ће 24. новембра, за само десетак дана, започети изградња тог пројекта који ће Србији донети енергетску безбедност и омогућити милионске приходе од транзита руског гаса.

Дакле, руска делегација је у Београду разговарала са председником Србије Томиславом Николићем, председником Владе Ивицом Дачићем, као и са потпредседником Владе Александром Вучићем.

Током разговора са руководећим људима Гаспрома и Нафтне индустрије Србије, председник Николић је оценио да је реализација пројекта «Јужни ток» од изузетног значаја за привреду Србије, «јер је подиже за једну лествицу у региону и промовише је у значајан економски фактор не само на Балкану, него и у целој Европи».

На сусрету са премијером Дачићем је речено да је у интересу и Србије и Русије да се тај споразум спроведе, а за Србију је он важан јер Србија, по мишљењу Дачића, на тај начин постаје регионални енергетски центар.

Напослетку, и на састанку са првим потпредседником Владе је истакнут значај потписивања споразума о финансирању и изградњи гасовода «Јужни ток», што је сасвим разумљиво ако се узме у обзир да је његова деоница кроз Србију вредна 1,7 милијарди евра, а значајан део радова на изградњи ће изводити српске компаније.

Са своје стране, Милер је констатовао да је «Јужни ток» један од највећих пројеката у Европи и захвалио је српској страни на напорном раду да се реше сва питања везана за отпочињање његове изградње. Па ипак, Милер је потврдио да је било неспоразума са српским Министарством енергетике, на чијем челу је министарка Зорана Михајловић, зато што се по његовим речима – «приметило не само одсуство сарадње, већ и било каквог дијалога са НИС-ом».

Иначе, то је министарка Зорана Михајловић директно оповргла када је јавно устврдила нешто сасвим супротно, дословно рекавши да «постоје сталне консултације са НИС-ом и да се никада није десило да министарство изда било какав документ, а да пре тога нисмо сели и разговарали са партнерима».

Штавише, она је том својом изјавом демантовала, и у суштини оптужила за лаж, чак и свог шефа Владе Ивицу Дачића, с обзиром да је Дачић јуче изјавио – да је «са Русима дошло до неспоразума због усвајања документа на седници Владе Србије, на предлог Министарства енергетике, а тек касније смо сазнали да руска страна није консултована», додао је Дачић, из чега се јасно види да заправо министарка Зорана Михајловић својом тврдњом да «постоје сталне консултације са НИС-ом», не противречи само Милеру, него што је још много горе од тога, чак и свом сопственом премијеру и непосредном шефу Ивици Дачићу, у чијој Влади је она министар.

Међутим, без обзира на све успутне тешкоће, и без обзира на то што по речима руског амбасадора у Србији „има људи који ометају развој српско-руских односа“, ако је судити по резултатима јучерашње посете делегације Гаспрома Београду, постаје очигледно да је коцка бачена, то јест да изградња гасовода дефинитивно почиње већ за који дан, односно 24. новембра. А то је најважнија чињеница за енергетску будућност Србије, као и за државну касу у коју ће се сваке године сливати приходи од проласка гаса кроз „Јужни ток“.

Глас Русије

Један коментар

  1. Gospodjo Mihailovic, sta bi Dacic drugo znao, no da laze i muti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *