ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Политичка саветница

Нагађања о питању ко ће, а ко неће ући у Привремено веће Београда донела су нам и једно (непријатно? неочекивано?) сазнање: да су Српска напредна странка и Либерално-демократска партија савршено спремне да једна са другом уђу у савез, и само је стицај околности (атмосфера коју је „затровала“ Демократска странка) озваничење те сарадње сада омео.
Да ли су бирачи СНС-а и ЛДП-а уочи претходних избора могли и да сањају о таквој могућности? О томе не треба трошити ни речи више од оних које су у „Печату“ тим поводом већ изговорене.
Али не можемо а да не приметимо да је међу члановима Политичког савета странке која СНС-у очигледно није непожељна – ЛДП-а – и Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора у Србији и хрватска сведокиња у тужби за геноцид коју је ова земља поднела против наше земље… О њој и њеној партији то говори сасвим довољно.

Свака интеграција има алтернативу

Русија не ставља суверене државе пред ултимативни избор или-или. Свака интеграција међу државама има алтернативу, поручио је руски амбасадор Александар Чепурин у Народној скупштини током јавног слушања о значају евроазијских интеграција и перспективама сарадње Србије са Евроазијском економском унијом.
Током прве институционалне расправе на ову тему одржане у Србији коју је организовао Одбор за спољне послове амбасадор Русије је изнео све предности економског савеза у коме су поред Русије, Белорусија и Казахстан. Како је објаснио, Евроазијска унија је отворена за проширивање и сарадњу са другим земљама, што би Србија требало да искористи јер може ту да нађе додатно тржиште за своје производе. У уводној речи Ненад Поповић, потпредседник Народне скупштине председник Посланичке групе пријатељства са Русијом истакао је да су економски потенцијали сарадње Србије са државама чланицама будућег Евроазисјког савеза огромни.
„Реч је не само о енергентима, пољопривреди и трговини, већ и о многим другим развојним инфраструктурним, грађевинским и саобраћајним пројектима – од изградње путева и мостова, до железница и лука, термо и хидро електрана, аеродрома и спортских објеката“. У дебати су учествовали амбасадор Берлорусије Владимир Чушев, Милош Алигрудић, председник Одбора за спољне послове Скупштине Србије Виктор Спаски, директор Департмана Евроазијске економске комнисије за развој интеграција, Антон Азаров, начелник одељења Евроазијске економске комисије за међународну сарадњу и Тамара Гузенкова, заменик директора Руског института за стратешка истраживања.

Уручена признања „дунавски цвет“
Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко, добитник је признања „Дунавски цвет“ за допринос развоју и јачању привредног амбијента у земљама региона

Престижна награда за допринос развоју и јачању привредног амбијента у земљама региона додељена је на „Дунавском бизнис форуму“, стручном скупу на тему јачања и развоја региона са посебним освртом на положај младих и њихово запошљавање који је одржан у Новом Саду. У образложењу награде наведено је да је под руководством Кирила Кравченка, НИС за кратко време израстао у најпрофитабилнију домаћу компанију која значајним инвестицијама и увођењем нових технологија доприноси развоју Србије и јачању привредног амбијента у региону. Овогодишњи добитници награде „Дунавски цвет“ су и Мајкл Девенпорт, амбасадор Европске уније у Србији за допринос афирмацији и имплементацији европских вредности и стандарда, научник Дејан Илић за светска достигнућа у иновативним технологијама, Маја Пишчевић из Америчке привредне коморе у Србији за изградњу привредног амбијента, Красимир Крилов из Привредне коморе Бугарске за прекограничну сарадњу, Зекеријах Смајић, новинар и први човек агенције „Сенсе“ за повезивање људи, идеја и тржишта, Василије Мићић из компаније „Путеви“-Ужице за субрегионалну привредну сарадњу и Аница Мацка-Дојдер, посланик у Бечу за пројекте Дунавске стратегије и сарадњу.
За афирмацију Дунавске стратегије, признањем „Златни кључ“ награђено је 8 локалних самоуправа из Србије, Мађарске, Хрватске, Бугарске и Румуније.Други по реду „Дунавски бизнис форум“ који је одржан под покровитељством Владе Аутономне Покрајине Војводине, окупио је привреднике, јавне личности и дипломатске представнике из четрнаест земаља Дунавског региона.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *