Отворени радови на гасоводу „Јужни ток“

Пише САША ФРАНЦИСТИ

“Дуго сте чекали, почните“ – овим речима је председник Србије Томислав Николић отворио радове на деоници гасовода „Јужни ток“ у Србији, након чега су српски и руски варилац у Шајкашу симболично заварили први спој на 422 километра дугој деоници гасовода који, према Николићевој оцени, представља симбол напретка и повезивања са Русијом. „Oвоj генерациjи jе припала част да испише ту нову страницу у историjи вековног приjатељства и сарадње две земље… Јужни ток није само прича о испуњавању енергетског споразума, о паневропској гасној магистралној траси и није тек збир цифара о километрима, инвестицијама и зарадама, већ симбол повезивања држава и народа“, изјавио jе председник Србиjе. Николић је честитао и руском председнику Владимиру Путину, кога је назвао пријатељем и заштитником Србије.
Свечаној церемонији у Палати Србије у Београду, поред председника Николића и премијера Дачића, присуствовали су министар енергетике Руске Федерације Александар Новак, први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине у Влади Србије Зорана Михајловић, председник Управног одбора „Газпрома“ Алексеј Милер и директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић.
Министар енергетике Руске Федерације Александар Новак пренео је и честитку председника Русије Владимира Путина који је изјавио да се сарадња на „Јужном току“ уклапа у традиционално пријатељске односе Србије и Русије.
Председник управног одбора „Газпрома“ Алексеј Милер оценио је да смо сведоци историјски важног догађаја који потпуно мења енергетску ситуацију читаве Европе и да Србија постаје централна држава у транзиту гаса. „Пројекат ће постати локомотива економског развоја не само Србије већ и читавог региона“.
„Јужни ток“ није само прича о испуњавању енергетског споразума, о паневропској гасној магистралној траси и није тек збир цифара о километрима, инвестицијама и зарадама, већ симбол повезивања држава и народа“, истакао је Николић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *