IZBORI NA KIM: GIS traži poništavanje izbora u Kosovskoj Mitrovici

Glasačka mesta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, na kojima će građani birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, otvorena su jutros u 7 časova. Glasačka mesta se zatvaraju večeras u 19 časova. Na izborima učestvuju 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike. Centralna iznorna komisija Kosova je saopštila da pravo glasa na izborima ima 1.779.357 građana koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

O normalnom funkcionisanju izbora stara se 5.500 kosovskih policajaca, a zvaničnici policije su izjavili da su, na osnovu ranije usvojenog operacionog plana, preduzete sve mere da ne bude bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije u izbornom danu. Izbore prati i oko 30.000 posmatrača, lokalnih i stranih.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglašeni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra. U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana.

SRPSKA TRAŽI PONIŠTAVANJE IZBORA U KOSOVSKOJ MITROVICI

Građanska inicijativa „Srpska“ zaražila je od svojih članova da se povuku iz svih biračkih odbora na teritoriji Kosovske Mitrovice posle incidenta koji se dogodio pre nešto više od sata.

Zahteva se od pripadnika KPS i Euleksa koji u ovom trenutku drže pod blokadom tehničku i medicinsku školu da članove odbora „Srpske“ bezbedno prevezu do njihovih domova. Takođe, GIS će zatražiti od međunarodne zajednice u da ponove izbore Kosovskoj Mitovici. Vlasti Srbije bi, prema tom planu, do reprize glasanja trebalo da procesuiraju huligane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *