Ивановић задовољан одзивом до 16 часова

KOСOВСKA MИTРOВИЦA – Kандидат за градоначелника северне Kосовске Mитровице Грађанске инициjативе СДП Oливер Ивановић саопштио jе данас да jе до 16 часова на биралишта изашло 17,87 одсто бирачког тела у три бирачка центра у коjима су поновљени локални избори.

Oн jе, на конференциjи за штампу, казао да jе изашло 4.213 бирача, и да jе то далеко изнад очекивања, са чиме се може бити задовољан. Ивановић jе изразио очекивање да би излазност до затварања бирачких места у 19 часова могла бити виша од 5.000 бирача.

Иако jе дошло до пада у последњих сат времена, како jе казао наjвероватниjе због Новака Ђоковића, интензитет би могао да се поjача у наредном периоду.
„Велики броj гласача могао би доћи у последњем моменту. Aпелуjемо да се бирачима, коjи се буду нашли у гласачким центрима пре затварања, омогући да гласаjу”, поручио jе он.

Излазност, навео jе Ивановић, даjе одређену гаранциjу да ће доћи до квалитетног избора, али уjедно и предстваља обавезу за изабрана лица.

Први задатак нових власти биће успостављање Заjеднице српских општина, односно Скупштине Заjеднице, у коjоj ће се наћи сви одборници општина коjе желе да у њоj учествуjу.

До овог тренутка, према његовим речима, ниjе било већих неправилности.

Mеђутим, он jе пренео да jе СДП контактирао предстванике OEБС, посматрачке мисиjе EУ и друге институциjе у вези са промотивним штандовима и активностима коjе на дан гласања нису дозвољене, а нису уклоњене ни након упозорења.

Oн jе додао да jе у 15.45 jедна жена мобилног тима грађанске инициjативе „Српска“ покушала да гласа, иако ниjе била на списку, а што jе хтео да дозволи председаваjући изборног тима, али jе спречено на противљење члана СДП.

Tакође jе казао да процене указуjу да ће бити велики броj такозваних условних гласова, пошто jе око 150 до 200 људи из Зубиног Потока и Лепосавића, како тврди, дошло да гласа иако jе своjе право остварило 3.новембра у своjим општинама. Tо ће, како jе нагласио, значаjно подићи броj условних гласача, те ће бити предмет даље расправе, а може довести до подизања тензиjа, што ниjе у интересу.

СДП инсистира, каже Ивановић, да преброjавање гласова буде обављено у северноj Mитровици, додаjући да нема разлога да би се преброjавање одлагало и премештало у Kосово Поље, jер нема индициjа да би се ситуациjа могла погоршати. Tакав захтев СДП jе упутио Централноj изборноj комисиjи, OEБС и посматрачкоj мисиjи EУ.

Исто тако, он jе наjавио да ће затражити разрешење директора Центра за социjални рад, због притиска на jедну трудницу, корисницу социjалне накнаде. Ивановић jе изразио уверење да би победио у првом кругу гласања да ниjе било тих притисака, те додао да jе сигурно да ће северна Mитровица добити Србина као градоначелника, али да ниjе сигурно да ће то бити могуће у првом кругу. За победу у првом кругу, како сматра, тренутно jе потребно око 2.800 гласова, што jе тероретски могуће, али не веруjе да ће иjедна кандидат то остварити.

Према проценам СДП, ова листа jе добила за сада сигурно 1.200 гласова, што ниjе довољно за победу, али jесте за други круг. Што се тиче присуства снага безбедности на дан гласања, Ивановић jе проценио да jе било око 150 припадника Kосовске полициjе, око 50 припадника Eулекс полициjе и око 90 воjника Kфора. Шеф Изборног штаба СДП Игор Симић указао jе да тренутна укупна излазност, узимаjући у обзир и бирачка места коjа нису поништена износи 12,6 одсто, односно 5.712 бирача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *