Ivanović: Izbori na severu da budu poništeni

BEOGRAD – Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović smatra da izbori u četiri opštine na severu Kosova treba da budu poništeni, jer su predstavnici OEBS-a napustili biračka mesta.

Ono što se juče dešavalo na pojedinim biračkim mestima on je nazvao “političkim vandalizmom” i “razbojništvom” i dodao da to mora biti predmet rasprave pred svim nadležnim organima.

Ivanović je za RTS ocenio da će biti teško da se nastavi život na severu Kosova posle teških optužbi koje su juče pale i da su loše pripremljeni izbori doveli do toga da se Srbi konfrontiraju međusobno.

On je dodao da je Vlada Srbije ključ u rešavanju ove situacije i da vlada zna kako može da reši ovaj problem.

Ivanović je rekao i da ne isključuje mogućnost novih incidenata i da zato insistira na pojačanoj pažnji.

On je rekao i ukoliko se desi da izbori budu priznati i za gradonačelnika Kosovske Mitrovice bude izabran Albanac on sigurno neće moći da počne da radi, jer neće moći da uđe uzgradu.
” Moraće da bude gradonačelnik Kosovske Mitrovice, ali negde u južnom delu”, rekao je Ivanović.

Ivanović je ocenio i da ne bi bilo uputno da se izbori ponove za šetiri nedelje, jer ne veruje da bi u tom periodu situacija mogla bitno da se promeni, već smatra da je najbolja opcija da se izbori ponište i odlože za određeno vreme.

Upitan da li se može desiti da se izbori ponište samo u Kosovskoj MItrovici, ali ne i u preostale tri opštine na severu, on je ponovio da je OEBS napustio biračka mesta u sve četiri opštine nekoliko sati pre zatvaranja i da je to dovoljno da se dovede u pitanje regularnost izbora.

Ivanović je rekao da je i ranije upozoravao da se može desiti da Albanac u prvom krugu bude gradonačelnik Kosovske Mitrovice ukoliko izlaznost Srba bude pala ispod 10 odsto, a albanska izlaznost bude između 30 i 40 odsto.
“Albanac može da bude izabran za gradonačelnika, ali neće sigurno preuzeti funkciju, zato što se time potkopavaju temelji čitavog plana. Plan za osnivanje Zajedničkih srpskih opština zasniva se na tome da Srbi upravljaju Srbima. Nije logično da tamo gde su Srbi 90 odsto stanovništva Albanac bude gradonačelnik”, rekao je Ivanović.

On je ponovio da bojkot izbora u Kosovskoj Mitrovici nije uspeo, da je 750 Srba glasalo i da je nekoliko stotina glasova stigli poštom.

OEBS: Nismo tražili poništenje izbora

Šef OEBS-a na Kosovu ambasador Žan Klod Šlimberger je izjavio da je nasilje protiv osoblja na nekim od biračkih mesta na severu Kosova započelo u 17 časova napadom na glasačka mesta u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Mitrovici.

On je na konferenciji za medije u Mitrovici rekao da je OEBS bio uključen u poslednju fazu olakšavanja prvog kruga lokalnih izbora u četiri severne opštine, odnosno sam proces glasanja.

Uprkos nasilju, ambasador je naglasio:

OEBS nije nikada tražio poništenje ovih izbora kako je pogrešno objavljeno.

“CIK nam je odgovorio sa zahtevom da preuzmemo pod svoj nadzor materijale i da iste vratimo CIK-u. Mogu potvrditi da se izborni materijali iz tri severne opštine nalaze pod našim nadzorom i da se isti prevoze u Centar za prebrojavanje i rezultate CIK-a”, kazao je šef misije OEBS-a.

“Kao sto smo istakli u nekoliko navrata tokom pre podneva, sva biračka mesta su otvorena manje ili više na vreme, sa izuzetkom jednog koje je otvoreno u 9:30 časova u severnoj Mitrovici iz čisto tehničkih razloga. Glasanje se odvijalo i izborni proces je bio uspešan i u severnom Kosovu do 17:00 časova kada su biračka mesta i naše osoblje bili meta napada u tri biračka centra u Severnoj Mitrovici”, kazao je šef OEBS-a.

On je rekao da je prema podacima OEBS odziv u 17:00 časova u tri severne opštine izgledao je ovako: Leposavić: 22 procenata, Zubin Potok: 22 procenata, Zvečan: 11.21 procenata.

Sve indicije da će izbori biti uspešni očigledno nisu bile prihvatljiva vest za svakoga. U 17:00 časova grupa maskiranih muškaraca započela je ofanzivu protiv izbornog procesa. Oni su prvo pojurili na 16 biračkih mesta u Osnovnoj školi Sveti Sava u severnoj Mitrovici. Slomili su glasačke kutije i uništili druge izborne materijale; napali su naše osoblje i bacilli suzavac. Slični scenario odigrao se u tehničkoj i Medicinskoj školi u Severnoj
Mitrovici, rekao je ambasador Šlumberger.

On je rekao da su u tom trenutku, bili primorani da povuku osoblje iz Severne Mitrovice.

“Kasnije smo informisani da je eksplozivna naprava i u Tehničkoj školi. Situacija je počela da se pogoršava u Zvečanu gde je takođe i naše osoblje napadnuto, jedno od naših vozila je parkirano napolju– trebalo bi da vam da utisak kroz šta je naše osoblje prošlo. Kada govorimo o prelivanju nasilja mi smo zahtevali od CIK-a da nas ovlasti da zatvorimo biračka mesta u preostale tri opštine do 18:30 časova i da obezbedimo izborne materijale”.

OEBS je imao ulogu da olakša održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova u skladu sa dogovorom koji je postignut uz podrssku EU između Prištine i Beograda 19 aprila u Briselu.

2 komentara

  1. Ma,ljudi,koliko ja vidim nama se sprema Sirija
    spremaju nam Siriju na Balkanu,u pamet se uzdajte ljudi!
    SAD i EU nam to pakuju,opametimo se na vreme,a vreme je!
    Kosovo,Vojvodina,Raška,opametimo se već jednom!

  2. Jeste li Vi sigurni da ovaj čovek nije rođeni brat Tačija? Ja nisam? Želim da mu se uradi DNK analiza da se uverim?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *