Годишњица Дејтонског споразума

Пре 18 година парафиран је Дејтонски споразум којим је окончан рат у БиХ. Република Српска, која је овим споразум настала, овај дан слави као празник.

Оквирним мировним споразумом који су, пре тачно 18 година, у Дејтону парафирали тадашњи председници БиХ Алија Изетбеговић, Хрватске Фрањо Туђман и Србије Слободан Милошевић званично је окончан троипогодишњи рат у Босни и Херцеговини.

Споразумом, који је после тронедељних преговора парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера у војној бази Рајт-Петерсон, БиХ је подељена на два ентитета, Федерацију БиХ и Републику Српску.

Милошевић, Туђман и Изетбеговић званично су потписали споразум три недеље касније, 14. децембра 1995. године, у Јелисејској палати у Паризу.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном акту из Хелсинкија и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавње неспоразума искључиво на мирољубив начун.

Југословенски парламент је 13. новембра 2002. ратификовао Дејтонски споразум, чиме је СР Југославија јасно поручила суседима да нема територијалних претензија према БиХ и да се у потпуности придржава одредби из Дејтона.

Ниједан од тројица потписника споразума више није међу живима, као ни бивши међународни изасланик за Балкан и творац Дејтонског споразума Ричард Холбрук. У међувремену, оригинал документа је изгубљен, а политичари у БиХ и даље расправљају о његовој ревизији.

У Републици Српској овај дан обележава се као празник.

Један коментар

  1. Kako bre izgubljen original??? Gde se i kako cuvao??? Opet ima da se bijemo. Kakva je to drzava BiH kada gubi svoj akt o osnivanju. Pa ovi se prema nama ponasaju kao prema indijancima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *